Сряда, 14 Ноември 2018
Понеделник, 15 Октомври 2018 11:30

Блок в Търново се разпада след саниране за половин милион лева

Плочките по фасадата падат, а при всеки дъжд мазетата се пълнят с вода

Две години след саниране блок във Велико Търново е в плачевно състояние. Въпреки че за ремонта са изразходвани половин милион лева, плочките по фасада вече се рушат, а при всеки дъжд мазетата на хората се пълнят с вода, стана ясно от репортаж на BulgariaOnAir.

Сградата е една от многото санирани по програма "Енергийна ефективност". Блок №3 на ул. "Райчо Николов" във Велико Търново е една от първите санирани сгради в града.

За половин милион лева била направена изолация на блока, подменена е дограмата и са освежени общите части. Днес обаче плочките по фасадата падат. Хората веднага потърсили фирмата изпълнител на проекта, но никой не откликва на сигналите им.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 15 Октомври 2018 11:30
  Или ни се подиграват, или Фандъкова прави офроуд за бебешки колички в Южния парк

  Поредното безобразие за 2 милиона лева.

  Южният парк – един от големите паркове в София, е на път да се превърне от красиво предпочитано за разходки място в учебен полигон на любители в строителството. Социалните мрежи и форумите отново започнаха да се заливат с поредния некачествен ремонт. Този път – на пътеки в Южния парк.

  През лятото кметицата Йорданка Фандъкова представи амбициозен проект за обновяване на 15 паркове и градини в София на обща стойност 24 милиона лева. Сред тях са най-големите и посещавани паркове в столицата - Южният, Западният, Северният и Борисовата градина.

  “Хората забелязват повече ремонтите на транспортната инфраструктура, но всъщност изпълняваме изключително мащабна програма за реконструкция и изграждане на нови паркове и градини. Това е важна част от програмата за подобряване на качеството на въздуха. Инвестираме в проекти, които пряко засягат живота на хората в кварталите”, са думи на Фандъкова от 5 юли т.г., когато проверява качеството на ремонта на входа на Южния парк при бул. “Гоце Делчев”.

  Кои са грешките, които допуска Фандъкова в казаното?

  Първо, хората забелязват абсолютно всички ремонти, особено „мащабните”, тъй като те коренно променят облика на града ни, превръщайки го в голям провинциален град.

  Второ, качеството на въздуха едва ли ще се подобри от праховите частици, които ще се понесат от пръстта.

  Трето, животът на хората наистина се засяга, но не по желания от тях начин. Видно от снимките, майките, извеждащи бебетата си в парка, ще трябва да усвояват нов спорт – офроуд за бебешки колички.

  По първоначален план ремонтът на Южния парк трябваше да приключи през септември. Което означава, че т.нар. пътеки би трябвало да се водят завършени.

  Напомняме, че през юли пред журналисти кметът Фандъкова съобщи детайли за това как би трябвало да изглежда Южният парк след дадени 2 милиона:

  „Там ще се подменят настилките на 27 дка алеи около кучешката градина и голямата поляна, на която се правят събития. Любопитното е, че за гранитната настилка ще се ползват здравите плочи от площада пред НДК, който беше обновен миналата година. Там ще се поставят нови пейки, кошчета, чешма, над 100 нови осветителни тела, ще се възстанови водното огледало и ще се монтира видеонаблюдение”.

  Толкова за намеренията и амбициите!

  В коментари в социалните мрежи най-сериозно се поставя въпросът дали е сигурно, че пътеките са правени от общината, а не от инициативни граждани с подръчни материали и средства? Защото, макар и видели още такива безобразия и на други места, все не ни с вярва, че те сериозно могат да продължават.

  BIG5.BG

   

 • Понеделник, 15 Октомври 2018 11:30
  Калоян Паргов предупреди за мегаскандал с Околовръстното на София

  Според Паргов цената е скочила до 24,6 млн. лв. на километър, а според бившия регионален министър Николай Нанков километър магистрала в България струва само 3,1 млн. евро или 6 млн. лв. и ГЕРБ строи най-евтините магистрали в Европа.

  Грандиозно е поскъпнало изграждането на трасето от Южната дъга от "Младост" до магистрала "Тракия". За това алармира пред News.bg общинският съветник в СОС и лидер на БСП-София Калоян Паргов.

  Според него цената е скочила до 24,6 млн. лв. на километър.

  Според бившия регионален министър Николай Нанков километър магистрала в България струва само 3,1 млн. евро или 6 млн. лв. и ГЕРБ строи най-евтините магистрали в Европа.

  Последната част от Южната дъга е 6 км, т.е. по сметките на Нанков ще са необходими 36 млн. лв", припомня Калоян Паргов. В интервю на кмета Йорданка Фандъкова от 10.08.2017 г. се цитира сумата от 78 млн. лв. за завършване на същия този участък от 6 км от "Младост 4" до АМ "Тракия".

  "Когато обществената поръчка стартира се разбра, че за тази отсечка са предвидени 123 млн. лв. без ДДС или крайна цена от 147,6 млн. лв. При положение, че не се прави изцяло нова магистрала, а съществуващият Околовръстен път ще бъде разширен с 2 платна, плюс 2 помощни ленти от двете страни" изтъкна социалистът. Той недоумява как се е стигнало до такова поскъпване и се заявява, че социалистите в столичния общински съвет се поставят въпроса и настояват той да бъде изяснен докрай.

  Столична община и АПИ си прехвърлят топката за този участък и аз ще настоявам шефа на АПИ инж. Глосов да бъде поканен в комисията по транспорт, за да обясни", закани се Паргов.

  Още когато се кандидатира за кмет на София през 2005 г., Борисов обеща на хората от Панчарево, Горубляне, Герман и Лозен до 2 г. да имат канализация и ще се подобри водоснабдяването.

  13 години по-късно нищо от обещаното не е направено, посочва Паргов.

  "Жителите на този прекрасен район на София живеят като в 19 век - без канализация. Има и проблеми с водоснабдяването и градския транспорти не е ясно кога ще бъдат решени. Или на принципа "ремонт след ремонта", след като се направи магистралата от "Младост" до магистрала "Тракия", ще прокараме през нея или под нея колектори за канализация, отводняване на площите около коритото на Искър и т.н.", недоволен е лидерът на столичните червени.

  "На територията на район "Младост" ще бъдат по-голямата част от отчуждаванията и мероприятията по промяна статута на земите, за да бъде завършена Южната дъга. Ако собствениците на земи, започнат да си търсят правата и да водят дела, това може да блокира целия процес, защото въпросът за справедливото им обезщетяване досега не е обсъждан в СОС", предупреди още Калоян Паргов.

 • Понеделник, 15 Октомври 2018 11:30
  НПО “Спаси София” - политическите брокери с лица на невинни хлапета

  Лобистки и политически интереси надничат зад скандалите около трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“

Оставете коментар