Сряда, 22 Май 2019
Понеделник, 12 Ноември 2018 12:08

Призоваха шефа на ВКС Лозан Панов пред КПКОНПИ

Лозан Панов: Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е призовала председателя на ВКС Лозан Панов за вземане на обяснения по извършваща се проверка, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

Недопустимо е да бъда призоваван в качеството си на председател на съд, съобщи БНТ Лозан Панов.

"Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата, е казал Лозан Панов в отговор до комисията.

Причината за отговора на Панов е, че в негово отсъствие писмото за явяването му в КПКОНПИ е било предадено от трима служители на комисията на съдия Павлина Панова - зам.-председател на ВКС. То е било адресирано не до гражданина Лозан Панов, а до председателя на Върховния касационен съд.

Според правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и Закона за противодействие на корупцията, комисията може да призовава и взема обяснения от граждани. Нормите обаче не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар