Неделя, 17 Февруари 2019
Понеделник, 12 Ноември 2018 12:08

Призоваха шефа на ВКС Лозан Панов пред КПКОНПИ

Лозан Панов: Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е призовала председателя на ВКС Лозан Панов за вземане на обяснения по извършваща се проверка, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

Недопустимо е да бъда призоваван в качеството си на председател на съд, съобщи БНТ Лозан Панов.

"Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата, е казал Лозан Панов в отговор до комисията.

Причината за отговора на Панов е, че в негово отсъствие писмото за явяването му в КПКОНПИ е било предадено от трима служители на комисията на съдия Павлина Панова - зам.-председател на ВКС. То е било адресирано не до гражданина Лозан Панов, а до председателя на Върховния касационен съд.

Според правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и Закона за противодействие на корупцията, комисията може да призовава и взема обяснения от граждани. Нормите обаче не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Ноември 2018 12:08
  КПКОНПИ помилва Султанка! Социалната зам.-министърка получи лиценз за истината, закона и морала!

  Велизар Енчев за приключилата проверка на Антикорупционната комисия, според която Султанка Петрова не е в конфликт на интереси при охраната на ремонта на бившия партиен дом.Набожната бизнес дама е живият символ на властовия морал, обричащ страдалците и позлатяващ султанките“, пише Енчев в социалните мрежи.

 • Понеделник, 12 Ноември 2018 12:08
  Проверката за апартамента на Горанов е приключила, но е тайна

  Ще се проверява търгувал ли е министърът с влияние докато е живял без пари в жилище на кръстника си

 • Понеделник, 12 Ноември 2018 12:08
  Окончателно: Държавата ще отнема имущество и на неосъдени лица

  Красимир Янков: Гражданското общество не може да търпи пълзящия тоталитаризъм, който въвеждате. 

  Пенчо Милков: В Конституцията е записано, че частната собственост е неприкосновена. При извършено производство с решение, че човек е невинен, вие искате да отнемате имущество. В следващия случай, също на невинен човек, не отнемате, а облагате. Защо? 

  Народното събрание прие възможността държавата да може да отнема незаконно придобито имущество дори при прекратено наказателно производство или призната невинност.

  Промените в Закона за антикорупцията, които дават правомощие на КПКОНПИ да конфискува имущество дори без присъда, бяха приети почти единодушно със 167 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържали се".

  Критика се чу само от страна на няколко депутати от левицата.

  „Когато срещу едно лице е повдигнато обвинение от прокуратурата и/или има влязла в сила присъда, че е виновно за престъпления, посочени в ЗПКОНПИ, може да се задейства механизмът на гражданската конфискация. Когато обаче съдът постанови, че едно лице е невинно, гражданската конфискация според тези текстове ще продължи“. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков по време на дебатите по ЗПКОНПИ.

Оставете коментар