Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 21 Ноември 2018 15:54

Новата вицепремиерка е готова да се срещне с протестиращите майки

Валери Симеонов е народен представител, по думите на Марияна Николова, чийто приоритет ще е „икономика, икономика и само икономика”

Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание.

Тя посочи, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика.

"Моят приоритет, уважаеми представители на медиите, е икономика, икономика и само икономика. Демографската политика също не е за подценяване", допълни Николова. По думите й здравеопазването също не е без значение, предаде "Фокус".

Попитана дали ще се справи с отговорността, Николова посочи: „Ще се справя с отговорността, която не е лека. Постът, който заемам е изключително отговорен. Нека първо да видим какъв ще е ресорът на отговорност“, каза тя. По думите й този ресор на отговорност се определя от министър-председателя и той може да прецени конкретни институции и агенции да й бъдат възложени.

Попитана дали ще продължи работата по Закона за шума, Николова коментира, че законопроектът е в Народното събрание.

Николова разказа и как е станала началник кабинет на вицепремиера Симеонов. "Преди да заема длъжността началник на кабинет, работих в НЕК като ръководител на отдел "Договорноправен и правна защита". Към мен беше отправено предложение от страна на кабинета на г-н Симеонов, тъй като изискванията на му са били да бъде човек с достатъчен опит в администрацията и човек, който в крайна сметка разбира от управление на административен кабинет. Когато се явих, с мен имаше още около 10 кандидата. След два дни ми се обадиха да ми кажат, че аз съм одобрена за длъжността, тъй като имам значителен опит", допълни още Николова.

Попитана дали изборът ѝ за вицепремиер ще укрепи правителството, Николова заяви: „По отношение на кабинета не мога да кажа до момента дали моята длъжност укрепва кабинета, или не“. Тя заяви, че тя има подкрепата на кабинета и смята, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води.

Попитана каква е оценката й на протеста на майките на деца с увреждания, тя отговори: „Разбирам майките дотолкова, доколкото те наистина са преживели много. Аз също съм майка и това е важно да се отбележи. И един от моите приоритети ще бъде българското дете“. Николова посочи, че ако някоя от майките иска диалог с нея, тя е готова на такъв. „Като член на кабинета при заявено искане за среща от страна на конкретна група, винаги съм готова за такава. С моето поведение и с моите действия към момента не съм направила нещо, с което да формулирам конкретно отношение към майки или към друг“, коментира тя.

 „Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, обясни Николова. 

На въпрос дали застава зад позицията на Валери Симеонов, че всичко е едва ли не изкривено от медиите и това, което той е казал, не е съвсем така, Николова отговори, че е гледала изявлението. „Но първоначално в медиите не беше дадено цялото изявление. След като вече се даде цялото, тогава се разбра неговият пълен смисъл. Това мога кажа.“

Попитана колко време й е трябвало да размисли дали да приеме поста на вицепремиер, Николова отговори: "Всичко стана много бързо". Тя посочи, че за нея тази длъжност е отговорност и чест. „Нека да видим какъв ще е възложеният ресор на отговорност от страна на министър-председателя и съответно мога да кажа какви конкретни действия и мерки ще предприема“, обясни тя.

Николова посочи, че е готова да взаимодейства с всеки един народен представител. „А Валери Симеонов е народен представител“, каза още тя.

Коя е Марияна Николова според визитката й, представена от вицепремиера Красимир Каракачанов?

Родена в Ботевград. Там завършва гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов".

Завършва публична администрация и административни практики в СУ "Св. Кл. Охридски"; магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление.

Има обучения и специализации: в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания.

Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София".

Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Била е директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет "Борисов", когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.

Била е и в УС на Държавен фонд "Земеделие".

Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката.

Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика.

Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

Свързани теми:

СКАНДАЛ! Валери Симеонов готви своя любовница за вицепремиер! Борисов е подписал предложението!

Сидеров не е подписал предложението Марияна Николова да стане вице, разкри Цветанов

Председателят на парламента не дава думата на лидера на опозицията Корнелия Нинова

В социалната мрежа за номинацията на Марияна Николова за вицепремиер

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар