Събота, 04 Юли 2020

Вторник, 04 Декември 2018 13:49

Предизборен Евробарометър: „ЕС е на върха на своята популярност”

Допитване е отчело най-високата подкрепа за ЕС от 25 години насам

 

„Европейският съюз явно се справя твърде добре, защото иначе няма как да си обясним подобен резултат: цели 62 процента от европейските граждани гледат положително на членството в общността. Това е най-високата измерена подкрепа за ЕС от 25 години насам. В Германия одобрението е особено високо: 81 процента от анкетираните са изразили положителното си отношение към ЕС, а 3/4 са на мнение, че Германия извлича ползи от членството си в общността.”

Цитатът е от публикация на "Дойче веле" , а данните – от актуално допитване на Евробарометър.

Авторите възкликват: „Накратко: доверието в Обединена Европа расте. Въпросът е как да си го обясним на фона на толкова много кризи в общността?”

Следва и обяснението: „Звучи парадоксално, но обяснението е просто: ЕС стана по-популярен в очите на гражданите, защото многото кризи (от Украйна до Брекзита) им показаха по-ясно какво притежават. "Гражданите сякаш проумяха колко ценна е Обединена Европа, чак когато разбраха, че има опасност да я загубят", казва пред "Ди Цайт" Томас Петерсен от Института за социологически изследвания в Аленсбах.”

Второто обяснение, пише „Дойче веле”, е „свързано с това, че общността се справя добре - не с всичко, но с повечето предизвикателства напоследък - и в най-решаващите конфликти все по-често залага на истинската си сила. Това се видя както в търговския конфликт с Тръмп, така и по време на преговорите за Брекзита. Дълго време британското правителство вярваше, че ще успее да настрои една срещу друга оставащите в общността 27 страни-членки. Но ЕС остана единен. Нещо повече: Лондон с изненада регистрира решителността, с която 26 страни - от Португалия до Полша - се бориха сплотено за интересите на една малка страна като Република Ирландия, която на всичкото отгоре е бивша британска колония.”

Медията сочи Полша като пример за популизъм: „А какво става с популистите, които не пропускат възможност да нападнат Брюксел? Нека погледнем към Полша. Нейното национално-консервативно правителство от над две години води изтощителна война срещу Европейската комисия. Но по един от най-спорните въпроси то капитулира пред Брюксел - за оспорваното предсрочно пенсиониране на неудобни за правителството съдии. Засега мярката е отменена. Вярно, с това полската правова държава все още не е спасена, но пък и вече никой не може да твърди, че ЕС е безсилен.”

„Ако Жан-Клод Юнкер беше като Доналд Тръмп – навярно нямаше да смогва да разпраща хвалебствени туитове, пише още „Дойче веле” с уточнението, че „ЕС никога не е имал склонност към самодоволно изтъкване, колкото и неразбираемо да изглежда това в очите на мнозина. Съюзът залага на друго – на компромиса и баланса на интересите”.

Заключението много напомня някои документи от недалечното минало на Източния блок: „Брюксел никога не се хвали шумно с победите си, а загубите гледа да „опакова“ някак по-приемливо. Затова и често пъти остава незабелязана истинската мощ на ЕС, както и неговите успехи. Европейската политика е по-добра от репутацията си. И много от европейските граждани го чувстват. Дори във Великобритания одобрението към ЕС напоследък нарасна”.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Декември 2018 13:49
  ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

  Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

   

 • Вторник, 04 Декември 2018 13:49
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Вторник, 04 Декември 2018 13:49
  Захариева и външните министри на ЕС ще заседават с Помпео

  В дневния ред са и отношенията с Китай и Турция, Близкоизточният мирен процес, както и развитията в източното съседство с акцент върху ситуацията в Украйна, съобщават от Външно

   

Оставете коментар