Неделя, 17 Февруари 2019
Петък, 07 Декември 2018 14:20

Показаха новооткритата снимка на Левски, по която са го издирвали османските власти

Открит е и уставът на БРЦК

 

Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски са открили в архива в Истанбул специалисти от Националния музей „Васил Левски”.

Находката беше представена днес в галерия "Средец" в София от директора на музея в Карлово Дора Чаушева и колегата й уредник Виктор Комбов, който е направил откритието в архива на Истанбул.

Снимката е направена в румънско фотоателие, на нея Апостола е фотографиран до кръста.

На гърба на снимката има надпис на османотурски език. От превода става ясно, че това е описание на Левски - откъде е, на колко години и с какви очи. Затова изследователите смятат, че по нея той е бил издирван.

Османските архиви пазят и документи за съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация.

Открити са документи, предхождащи залавянето на Левски, съдейки по датирането. Те още се превеждат. Сред тях са и Уставът на БРЦК, писма от комитета, както и квитанции от тетевенските революционери, съобщи Дора Чаушева - директор на националния музей "Васил Левски"-Карлово.

снимки: Канал 3

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Декември 2018 14:20
  Археологическият музей и улица в Созопол ще носят името на Божидар Димитров

  Днес общинският съвет в Созопол ще реши Археологическият музей в града да носи името на Божидар Димитров. Улица в града също ще бъде кръстена на него.

  Докладната за именуването на Археологическия музей е по предложение на директора на Общински Културен институт „Музеен център“- Созопол Димитър Недев, а кметът на града Панайот Рейзи иска и улица в Стария град на Созопол да бъде кръстена на Божидар Димитров. Предложената улица свързва ул.„Аполония“ и ул.„Кирил и Методий“ и на нея се намира музея „Старинен Созопол“ - бивща данъчна служба.

  На 1 август 2018 г. ще бъде изпълнена и последната воля на дългогодишния директор на Националния исторически музей - част от праха му да бъде разпръснат над Созополския залив. Тогава от пристанището на Созопол ще отплава кораб, с който близки, приятели и съграждани на Божидар Димитров ще вземат участие в ритуала по разпръсване на праха му в близост до остров св. Иван.

  Част от праха Димитров беше разпръсната в Македония. Останалата част от праха му ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

 • Петък, 07 Декември 2018 14:20
  Незнание или непонятност на езика

  "Има едни хора по света, уж родени от баща и майка, а всъщност ръчно сътворени от самия Бог…"

  Това е текст за Левски. В него прозирам две обиди - първата е към него, втората обижда Бог. Излиза, че Бог е онанист, който "ръчно произвел" Левски. А за Левски излиза, че е създаден от онанистични забави... Да не говорим за родителите на Васил Иванов Кунчев. Ако бе живяла в момчешка компания Неда Антонова нямаше да напише такова нещо, защото щеше да знае каква обида нанася на Апостола. Цитираният текст е от прехвалената й книга за Левски: "Първият след Бога"... Добре, че не съм израсъл във времето, в което се яде, или чете само това, което си видял в рекламите...

  Писателският занаят, освен всичко останало, е занимание и с езика. Познаване на езика. Понякога хрумката, идеята не са достатъчни. Трябва много, много работа с езика. Защото така се получава, че Аспарух се храни с царевична питка близо хиляда години преди царевицата да дойде от Америка, както прави Вера Мутафчиева... И редица още абсурди... Литературата е познаване на езика, игра с този език. Но, явно и на редактор не е случила, защото всеки Румен Ленидов би забелязал този абсурд, с изключение на... Румен Леонидов...

  Христо Стоянов, фейсбук

 • Петък, 07 Декември 2018 14:20
  Агенция за закрила на детето се захвана с малките левскарчета, изрисувани със свастики на стадиона

  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще извърши проверка на случая с две момчета, скандализирали с появата си на финала за Купата на България Левски - Славия (2:4). В публичното пространство и в социалните мрежи се разпространява кадър с две хлапета на видима възраст под 10 години, голи до кръста, които стоят на пистата на стадион "Васил Левски". Освен свастика, по телата им с черна боя е изписано "Levski hooligan", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - "всички ченгета са гадняри"), SW 1999 (Sofia West - "София Запад", най-влиятелната фракция в агитката на Левски).

  Уловен е момент, в който едното момче е с победоносно вдигнати ръце, а другото изглежда, прави римски (нацистки) поздрав. От ДАЗД ще подадат сигнал към останалите институции – Български футболен съюз и полицията. ДАЗД ще провери как са допуснати тези момчета в този вид на пистата по време на футболен мач и дали са придружавани от родители, както е по правилник, съобщиха от ДАЗД, цитира Канал 3. 

Оставете коментар