Неделя, 20 Януари 2019
Петък, 11 Януари 2019 16:37

Алфа рисърч: ГЕРБ и БСП се изравняват, при патриотите – електорален срив

Всички политици губят рейтинг

По-ниска избирателна активност на евроизборите ще доведе до силно сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП, показва изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч". При такъв сценарий ДПС може да скъсят съществено дистанцията с първите две и да пледират за връщане във властта през парадния вход.

Изследването, проведено между 14 и 19 декември 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с 1027 пълнолетни, показва, че 48.2% от имащите право на глас биха го упражнили. Останалите отказват или не са решили.

За ГЕРБ биха гласували 16% от всички избиратели (32-34% от гласувалите). БСП би получила около 30-32% (14.9% от всички гласоподаватели). ДПС се открояват като третият участник със сигурно представителство в ЕП с подкрепа от 5.1% от общия брой избиратели (10-13% от гласувалите).

Скандалите в "Обединените патриоти" сриват подкрепата им с изключително бързи темпове. Те мобилизират едва 1/3 от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралният им ресурс пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48%, това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

Също там, но с положителна електоралена тенденция е „Демократична България“. 2.7% от всички избиратели подкрепят коалицията (5.5 – 5.8 % от готовите да гласуват). Обратно на патриотичния вот обаче привържениците на ДП са значително по-заинтересовани и мотивирани да гласуват.

След юни 2018 настъпва обрат и в личния рейтинг на премиера Бойко Борисов. Той получава 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Той остава най-одобряваният лидер на политическа партия.

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват. За пръв път от 2 г. падат под 20% - от 22.2% на 19.4%.

Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на "Обединените патриоти". Красимир Каракачанов губи седем пункта - от 23.4% през септември на 16.3% през последния месец на 2018 г. Валери Симеонов е имал доверието на 16.4% от избирателите през юни, а сега то е едва 5.1%. При Волен Сидеров спадът е от 5.5% на 4.9%.

Обратно на тенденцията при тях доверието към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се повишава от 5.4% през септември на 6.5% през декември. При Веселин Марешки доверието се увеличава на 13.8% от 10.5%.

Проучванията все още не открояват партия или лидер извън парламента, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания, показват данните. Но част от тях получават идентично одобрение на лидери на парламентарни партии. 11.3% подкрепят съпредседателя на ДП Христо Иванов. 5.7% е одобрението за лидера на ДСБ Атанас Атанасов,  5% за лидера на „Зелените“ Владислав Панев.

Президентът Румен Радев губи 5 пункта одобрение за 3 месеца и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под 50% - 47% одобрение срещу 17% неодобрение.

В края на една година с успешно европредседателство, но и напрежение и скандали расте критичността към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки. Твърдо зад властта са само привържениците на ГЕРБ. Намалелите симпатизанти на ОП са поляризирани в зависимост от това коя партия в малката коалиция подкрепят.

Сред министрите най-висок рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев, но доверието спада от 20.3% на 16.7%. Запазва позициите си външният министър Екатерина Захариева (8.9%), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта - 14.7% от избирателите оценяват неговата работа положително. Правосъдният министър Цецка Цачева е най-ниско оценена - според 22.6% нейната работа е неуспешна.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Любомир Коларов: Девизът на БСТВ е "Бъди свободен!"

  Предоставихме безплатно на кабелните оператори да ни излъчват. Надявам се на успешния старт на Българска свободна телевизия на 24 януари, казва управителят на медията в интервю пред в. "Дума"

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование, смята лидерът на БСП

   

  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

  „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза Корнелия  Нинова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети, каза лидерът на БСП.

  „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова.

  Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

  По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП.

  Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

  източник: focus-news.net

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  БСП сезира прокуратурата за охраната на 12 поделения с опасни вещества

  Към сигнала до прокуратурата е предоставена и гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения.

Оставете коментар