Вторник, 07 Юли 2020

Вторник, 19 Март 2019 14:28

Военните разходи водят САЩ към банкрут

Военно-промишлен комплекс се е слял с корумпираното правителство, пишат отвъдокенски медии

Американският военно-промишлен комплекс се е слял с корумпираното правителство и некомпетентни служители и води страната до банкрут, пише писателят Джон Уайтхед в статия за CounterPunch.

„Военните разходи водят Америка до банкрут. Върху страната ни паразитира военно-промишленият комплекс, който се подкрепя от военни бизнесмени, корумпираните политици и чуждите правителства”, пише в статията.

Той призовава американците „да не се заблуждават” и да не вярват, че „трудно спечелените долари, данъци, се използват за нуждите на националната сигурност и армията”.

„Всичко това е уловка”, пише Уайтхед.

Той отбелязва, че в края на фискалната година всички правителствени агенции „попадат в отчаяна ситуация в стил „използвай или загуби”, за да имат основания да искат бюджет и за следващата година.

„Всеки, който смята, че военните се нуждаят от повече пари, е или престъпно невеж, или корумпиран, защото военните не страдат от липса на финансиране - страдат от липса на подходящ надзор”, пише авторът.

Той също така отбелязва, че правителството на САЩ изразходва много повече, отколкото получава, взема големи заеми от чуждестранни правителства и от социалния сектор, за да подпомогне функционирането на държавните институции и да финансира безкрайните войни в чужбина.

В същото време авторът пише, че нуждите на американците са далеч от първо място в държавния бюджет: образователната система на страната е в „окаяно състояние”, инфраструктурата е остаряла, а здравеопазването става все по-неразумно скъпо и по-малко достъпно за тези, които имат най-голяма нужда.  В една предполагаема силна икономика компаниите постоянно обявяват фалит, а така нареченото представително управление е абсолютна измислица.

В крайна сметка, пише той, военно-промишленият комплекс тласка Америка към банкрут, Съединените щати се превърнаха в „страна длъжник” издържаща се с дългове. Всички решения в тази държава се вземат от военно-промишления комплекс, отбелязва Уайтхед.

Той смята, че американският военно-промишлен комплекс създава положение, в което страната води безкрайни войни по целия свят, а от 2001 г. правителството на САЩ е похарчило за тях над 4.7 трилиона долара.

„По същество американското правителство харчи повече пари в Ирак за пет секунди, отколкото средният американец получава за една година”, казва Уайтхед.

По-рано Пентагонът поиска от Конгреса милиарди долари за модернизиране на ядрените оръжия и разработване на свръхзвукови оръжия, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната трябва да увеличи разходите си за оръжие до 750 милиарда долара.

Превод: В. Сергеев, pogled.info

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар