Неделя, 05 Юли 2020

Сряда, 27 Март 2019 14:08

1 милиард за ромското „присъединяване“ – НПО-програми учат на толерантност българския етнос, а ромският – все по-капсулиран

Солидната инвестиция в етническата общност от години е без резултати, а държавата и ЕС продължава да наливат безотчетно средства

Около 1 млрд. лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население от 2007 до 2018 г., а резултатът е нулев. Става въпрос за 196 млн. лева от държавния бюджет и още 618 млн. външно финансиране, изразходвани за последните 10-11 години. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов, огласени по време на кръгла маса за концепцията срещу циганизацията на България.

Още през 2005 г. България с апломб се включва в т.нар. Декада на ромското включване. Това е международна инициатива на "Отворено общество" и Световната банка, която има за цел да поощри редица европейски държави да интегрират ромските общности. Отпуснатите средства по програми са предимно от ЕС, Норвежкия механизъм и Швейцария. Интеграция видимо няма, но за сметка на това са изписани десетки, а може би стотици стратегии и доклади. Безцелно се раздават на НПО-та пари за концерти, кръгли маси и конференции. До самата ромска общност никой не е изчислил какво стига. А стига ли?

ГЕРБ липсва на дискусиите

Колкото и да са важни проблемите, колкото и тревожни анализи и проучвания да се представят по отношение на образованието, трудовата заетост и здравния статус, колкото и етнически конфликти да се появяват на различни места в страната, управляващите проявяват пълна незаинтересованост към проблема. Последният пример – нито един представител на управляващата партия ГЕРБ на проведената в Министерския съвет кръгла маса, организирана от вицепремиера Красимир Каракачанов.

А фактите са потресаващи. Да се говори в цифри за разходите, направени за интегрирането на ромите, е мисия невъзможна, тъй като официално представена информация няма, стана ясно по време на дискусията, организирана от вицепремиера.

Все пак, ето някои изнесени числа:

 • 815 млн. лева за 10 години от държавния бюджет и външни програми;
 • 500 регистрирани ромски НПО-та, усвояващи ресурс без видим резултат;
 • 500 души държавна администрация, ангажирани в различни структури, със заплати около 5 млн. лева;
 • 700 милиона лева от чуждестранни донори за здравеопазване на ромската общност (няма точна статистика какъв процент от ромските деца са ваксинирани, например, но редица проучвания сочат, че общността масово не извършва имунизации на децата);
 • 212 милиона лева за приобщаване към образователната система и ранно включване на всички деца от уязвими групи (програмен период до 2020 г.).

За какво ни упрекват от ЕС?

Основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС, констатира тези дни Европейският парламент в резолюция, приета в Страсбург. Отчитат се значителни пречки пред достъпа на това малцинство до образование. Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите организации, съветват евродепутатите. Влизаме в порочния кръг с въпроса: Как, след като са необразовани?

ЕП отбелязва и необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Пак задаваме въпрос от порочния кръг: Как, след като ромските деца не посещават детски градини и постъпват в първи клас без да разбират български език?

Обратна интеграция

От малкото информация по ромската интеграция става ясно, че от 2005 до 2009 г. Министерският съвет всяка година е отпускал пари по перо "Съхраняване на културата и самобитността на етническите малцинства". Това не са пари само за ромите, а за всички малцинства. За пет години са изхарчени 600 000 лева по тази бюджетна линия.

За разлика от други разходи, в това отношение има видими резултати. Но не за ромския етнос, а за българската образователна система. В учебното съдържание за начален и среден курс на обучение е залегнало изучаването на културата и традициите на ромите. Българчетата изучават ромски песни в час по музика, ромски обичаи и празници – в часовете по литература. Паралелно с това безчет НПО-та правят какви ли не инициативи, чиято цел е българчетата да се научат на толерантност към техните ромски връстници.

В това отношение услужливо забравяме, че традиционно ранните бракове и раждането на първо дете на 13-годишна възраст е несвойствено не само за европейската култура, но и за законодателството ни.

На практика се извършва една обратна интеграция – българският етнос започва да приема за нормални културните различия на ромския. Един най-често срещан пример: в последните години така нареченото Първо бебе на годината обикновено е от ромски произход, а родилката – обикновено момиче между 13 и 16-годишна възраст. Медиите напоително отразяват появяването на бял свят на дете, родено от дете. И българските момичета, които ходят на тази възраст на училище, трябва да приемат за нормално ромските им връстнички да са майки? И никой не се сеща да попита на каква възраст са бащите на тези бебета, които ощастливяват медиите с новогодишна статистика, и защо българското законодателство не се прилага еднакво към всички български граждани, включително ромите.

Според Каракачанов грешката в досегашните програми е, че те не са насочени за приобщаване на циганите, а да направят българското общество толерантно към тях. В същото време те отнемат голям държавен ресурс.

Стратегията на Каракачанов

„Изправени сме пред сериозна заплаха за гражданския мир, ако не приемем работеща стратегия през следващите 2-3 години. Много хора питат: „Сега ли му е времето?”. Ако питате мен, закъснели сме поне с две десетилетия”, коментира ресорният вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, чиято Концепция ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет в началото на април.

Сред основната част на предложенията в концепцията са спиране на помощите при отказ за започване на работа, при спиране на децата от училище, злоупотреби със социални помощи. Предвижда се и тази част от тях, които са навършили 18 г. и не са завършили основно образование, да бъдат задължавани да се връщат в училище и да изпълняват образователно-трудова повинност. За многодетните майки, които са оставили повече от две от децата си за отглеждане в дом, се предлагат и безплатни мерки за ограничаване на раждаемостта, както и да се премахва статута им на „самотни майки“.

Спешни проверки и описи на незаконните постройки в гетата също са залегнали сред предлаганите мерки.

Всички мерки са предложени, отчитайки особеностите на традициите на циганското население, заяви Каракачанов и посочи, че иска да се намери отговор на четири въпроса.

 1. Правилен ли е подходът да се обвързва държавната подкрепа с условия за социализация?
 2. Считаме ли, че мерките, които предлагаме, са дискриминационни?
 3. Смятаме ли, че е правилно да се предприемат мерки за провеждане на политика, която ограничава ромите?
 4. Сега ли му е времето да се обсъжда този въпрос?

Вижте видео от кръглата маса тук >>>

Пълния текст на Концепцията може да изтеглите от тук >>>

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 27 Март 2019 14:08
  Гешев: За прокуратурата няма недосегаеми, независимо дали са политически лица, олигарси или роми (ВИДЕО)

  Обвинител № 1 се закани да разкрият обвързаностите и мрежи на бизнесмени, олигарси, държавни институции и медии.

  "За всички български граждани мисля, че стана ясно, че прокуратурата докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми. независимо дали става дума за премиер или президент, министър, зам.-министър, секретар на някое си ведомство, депутат или ром, евреин, турчин или друг български гражданин. Социално-слаб или олигарх - няма занчение, подходът към всички ще бъде еднакъв. Разграничителната линия е дали се нарушава закона. И ние няма да съобразяваме и не съобразяваме действията си с политическите последствия. И ако политиците искат да няма политически последствия, да бъдат така добри да правят правилен кадрови подбор и да спазват закона". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Сандански, където се извършва специализирана операция. Той бе категоричен, че ще бъдат разкрити обвързаностите и мрежите между олигарси, бизнесмени, държавни институции и медии.

 • Сряда, 27 Март 2019 14:08
  Отхвърлиха доброволните отряди на ВМРО

  Парламентът прие промени в Закона за МВР на второ четене, с които се създава нова дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, предаде Агенция „Фокус“.

 • Сряда, 27 Март 2019 14:08
  Каракачанов да скъса с ГЕРБ и напусне кабинета? Никога няма да остави на друг пещерата на Али Баба!

  Велизар Енчев: Въпросните „доброволни отряди“, са патриотарското копие на паравоенни формации, раждащи се в държави с разградена държавност или на територии, запалени от гражданска война

Оставете коментар