Събота, 04 Юли 2020

Събота, 01 Юни 2019 13:37

Противоречията в Европа ще се засилват

Пропагандата продължава да ни убеждава, че истинската опасност са национал-популистите или крайната десница в Италия, в Унгария, в Полша. В действителност политиката на съкращения сериозно повлия и засили антиевропейските настроения, смята испанският анализатор Пабло Карбахоса

 

Противоречията в Евросъюза ще се засилват, прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" на БНР испанският анализатор Пабло Карбахоса. Той е експерт по масови комуникации, преподавател и координатор на Клуба по дебати в мадридския университет "Понтифика Комиляс". 

Карбахоса коментира тенденциите в Европа, както и ситуацията в Испания. Там преди месец имаше парламентарен вот, спечелен от социалистите на Педро Санчес, които потвърдиха резултата си и на европейските и местните избори миналата неделя.

Забравиха ли избирателите, че дългата и тежка криза започна именно по време на управлението на неговия съпартиец Сапатеро? Или пък Санчес умее да убеждава хората. Отговорът на специалиста по публична реч Пабло Карбахоса: "Педро Санчес не е голям оратор, но има едно предимство, особено в кампания, в която неговите опоненти от десницата - Гражданите и Народната партия - избраха апокалиптичната реторика. С обвиненията, че се съюзява с националистите, най-вече с каталунските сепаратисти, че разрушава Испания, конституционния ред, те сами помогнаха за избистрянето в съзнанието на избирателите на образа на Санчес като умерен кандидат, който може да гарантира стабилност и продължаване на доброто развитие на икономиката."

Санчес и социалистите спечелиха, но защо резултатите на неговите съюзници - крайнолевите от "Подемос" са все по-слаби?

"Първо, имаше проблем с вътрешни противоречия и това май е много типично за левицата. В случая на Подемос имаше силни лични сблъсъци, боричкания, които очевидно разделиха вота. Прилича особено ясно на местния вот. Мой приятел от малко селище до Мадрид, ми каза, че там имало шестима кандидати за кмет от левицата - един от социалистите и още петима от формациите по-наляво. И на много места картината е подобна."

След евроизборите испанският премиер Педро Санчес се срещна в Париж с френския президент Макрон. Мнозина разчетоха срещата като опит на Макрон да привлече Санчес като съюзник в битките за европейско лидерство. Дали амбициозният Санчес може да се опита да излезе и на европейската политическа сцена? 

Карбахоса коментира, че испанските политици никога не са имали големи амбиции като европейски лидери. Но според него трябва да се отчитат промените. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

"Първо, Педро Санчес спечели изборите - за начало парламентарния, а после и европейския и местния вот. Това се случва в момент, в който социалдемокрацията, социалистическите партии имат лоши или много лоши резултати в Европа и води до покачване на цената и политическото влияние на Санчес. Освен това има страни като Италия, които бяха съюзници на Франция и заемаха важни позиции в Евросъюза, но в момента са извън играта, тъй като в Италия управлява крайната десница и национал-популистите - твърде опасни за Евросъюза. Така че очевидно през погледа на Париж Испания вече играе по-голяма роля. 

Карбахоса изрази мнение, че антиевропейските настроения се дължат на продължителната политика на съкращения:

"Правителствата на най-силните европейски страни провеждаха политика на затягане на коланите и това доведе до сериозни последици. Пропагандата продължава да ни убеждава, че истинската опасност са национал-популистите или крайната десница в Италия, в Унгария, в Полша. В действителност политиката на съкращения сериозно повлия и засили отрицателните настроения към Европейския съюз. Мисля, че във все по-раздробения свят, в който живеем, усещането за криза ще продължи. И е важно да се знае до каква степен то може да се тушира и с политически ходове и вътрешни съюзи да се възстанови проектът обединена Европа. Не съм сигурен, че това е изцяло възможно."

Засилване на проевропейските настроения в Испания отчетоха социолозите. Обясниха това с излизането от  кризата и печалния, поне засега, британски опит с дълъг и тежък развод. 

Експертът по масови комуникации Пабло Карбахоса направи прогноза за бъдещето на Европейския съюз: "Не съм евроскептик, но определено съм критичен по отношение на Евросъюза. Да кажем, че съм наясно с трудностите и ограничените възможности в някои аспекти. Като например отношенията със Съединените щати, търканията между страните от Западна и Източна Европа, между северноевропейските и южноевропейските страни. Освен това смятам, че за съжаление тези противоречия ще се засилват."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл на БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 01 Юни 2019 13:37
  ЕС отлага решението си за отваряне на границите, руските туроператори отменят екскурзиите

  Daily Mail: ЕС рискува да разгневи Тръмп с решението да не отваря границите си за американските граждани

   

 • Събота, 01 Юни 2019 13:37
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Събота, 01 Юни 2019 13:37
  Елена Йончева от Брюксел: Страх ме е от Борисов, но ежеседмично държа Европа в течение с корупционните скандали, много скоро ще има резултат!

  Автентичността на записа трябва да бъде доказана или опровергана от българската прокуратура

Оставете коментар