Неделя, 20 Октомври 2019
Вторник, 13 Август 2019 17:30

Пречат ли на идеята за доброволната казарма работодателите?

Договорите за доброволна военна служба да се сключват без съгласието на частния работодател. Това предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов, за да има повече доброволци в Българската армия. 

Мотивите на военния министър Красимир Каракачанов са качени за обществено обсъждане. Той предлага създаването на така наречената „доброволна казарма“. 6 месеца военна подготовка и служба в поделение.

Доброволците ще сключват договори за 5 години, в които да бъдат на разположение. Тези споразумения обаче ще се подписват тайно от работодателите, които ще бъдат уведомявани постфактум. Причината е, че фирмите често не били съгласни да пускат служителите си.

"Работодателят сам осигурява както средствата за производство, така и работниците. В ситуация на остър недостиг на работна сила, в каквото се намираме, не смятам, че е коректно от страна на държавата да решава проблема с доброволната военна служба по този начин", коментира Мария Минчева от Българска стопанска камара.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Тя допълва още, че пред работодателя стои задачата да намери заместник на служителя за период от 3 до 6 месеца. Според Мария Минчева това е изключителен кратък срок за намирането на подходящ служител, който да е готов да работи и за толкова кратко време.

В законопроекта се предвижда войници да могат да стават както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани, да са завършили поне седми клас и да не са навършили 42 години. Заплата ще има, но нейният размер е неизвестен. Тя ще се определя от министъра.

Законопроектът е отворен за обществено обсъждане до 5 септември.

Източник: BGonAir

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар