Понеделник, 25 Май 2020

Вторник, 08 Октомври 2019 09:07

Ако Полфрийман беше руснак или сърбин, БХК и протестърите пак ли щяха да защитават правата му?

И на децата вече ясно защо някои протестират срещу Гешев

В понеделник стана ясно, че до два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Това е максималният срок, в който ВКС трябва да се произнесе по случая.

В пледоарията си адвокатът на австралиеца направи опит да манипулира съдиите от ВКС, като ги призова да "помислят за последиците" от решението си по искането на Сотир Цацаров за възобновяване на процеса, дори предрече, че ще създадат хаос, ако уважат искането на главния прокурор.

Да приемем хипотетично, че Джок Полфрийман не беше австралиец, обучаван в специални военни части на НАТО-вска армия, а руски или сръбски гражданин, например, обучаван от „Вагнер“ или други подобни формирования.

Щеше ли т.нар. демократична общност и т.нар. „български“ Хелзинкски комитет в такъв случай да номинират хипотетичния славянски Джок за Човек на годината и да го защитават така яростно? Щяха ли да застанат да „бранят демокрацията и човешките права“ до такава степен, че дори изобщо да отрекат вината му по постановената присъда? Щяха ли да правят протест пред национална медия и СЕМ щеше ли да се занимава с тази медия, за да може от ефира ѝ да се чува само „правилната“ позиция?

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Едва ли. Но наред с това изниква и въпросът защо дни преди избора на нов главен прокурор съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева взимат решението за предсрочното освобождаване на убиеца? Защо не го направиха миналата година, например? Мотивите им пак щяха да са същите.

Но номинацията на Иван Гешев им идва идеално, за да привлекат вниманието на обществеността, да си намерят идеалния повод за протест и да бъдат чути в международни институции как прокуратурата на Цацаров и Гешев тъпче съдии, като им отправя искане за възобновяване на процеса. Впрочем, упражнение в тази насока направиха при убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. И тогава се огласиха писма до Венециански и Европейски комисии как „лошата“ прокуратура прикрива „мафията“, след което се оказа нещо друго и изведнъж случаят притихна.

И на децата вече им стана ясно, че борците за правов ред и демокрация всъщност за борци за грантове. Някак тихо мина денят на отворени врати миналата седмица във ВКС, където ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика питаха Лозан Панов дали има случай на произнесени от тях присъда или решение, за което съжаляват човешки. И дали се влияят съдиите от статии и медийни публикации. И видимо не са получили ясен отговор.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 08 Октомври 2019 09:07
  Прокуратурата иска незабавна проверка на строежа на небостъргач в центъра на София

  ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие

 • Вторник, 08 Октомври 2019 09:07
  Главният прокурор Иван Гешев: НПО-тата на Прокопиев се занимават с манипулативна пропаганда в Европа!

  „Българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство. Тоест, да определя стратегиите и визиите за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства се наблюдават от конкретните прокурори. За този Антикорупционен фонд, който звучи добре, развива теорията, че българският главен прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства, тоест е всевластен. Такава е тезата, която развиват и доносничат в Европа НПО-то на г-н Прокопиев и този Антикорупционен фонд".

 • Вторник, 08 Октомври 2019 09:07
  Агент Сашо и устата му под наем

  Илиян Василев  е работел по линия на шпионажа срещу Великобритания, придобивал е ценна информация за НАТО, САЩ и Обединеното кралство. Днес ни се представя като русофоб и прозападно ориентиран

Оставете коментар