Събота, 04 Април 2020

Понеделник, 23 Март 2020 15:45

Не хулете Президента – той е необходимият коректив!

Днес, държавата има две фундаментални задачи: защита на на свободното слово и контрол между институциите и смекчаване на социални ефекти за българските граждани

Президентът Румен Радев използва конституционното си право и наложи частично вето върху Закона за извънредното положение. Направи го по текстове, свързани с теми, по които той винаги е отстоявал ясни позиции – свободата на словото, социалната политика и борбата със спекулата, която става бич за обществото ни в тези напрегнати дни.

И какво се случи след този абсолютно навременен акт на българския президент?

Лично министър-председателят Борисов даде хейтърски сигнал, който отприщи вълна на омраза срещу президента на проправителствените медии и на дежурни „анализатори”. В драматичен тон премиерът проведе едночасова пресконференция, в която обвини Радев във всички смъртни грехове: че му е забил нож в гърба, че си прави евтин PR, че разединява нацията във върховен миг на изпитание, в което той - Борисов, неговото правителство и неговата партия ГЕРБ давали всичко от себе си за спасението на България...

А какво се случи на следващия ден?

Всички парламентарни партии (начело с ГЕРБ) единодушно приеха мотивите на държавния глава и подкрепиха ветото, с което показаха, че аргументите на Радев тежат и са верни!

Днес, наред с борбата с епидемията, която безспорно е тежка, държавата има две фундаментални задачи, които не бива да остават на заден план, колкото и да ни убеждават в обратното:

Първата е защитата на крехката ни демокрация, на свободното слово и на взаимния контрол между институциите! Да не позволим отстъпление от и без това незавидните позиции, които имаме в тези сфери.

Втората е да се смекчат тежките социални ефекти за българските граждани! Всеки ден по няколко пъти ни съобщават колко са заразените с коронавирус, но някак тихомълком се пропуска, че за ден 4 000 (четри хиляди!) българи са загубили работа си и са се записали в Бюро по труда и че ще става все по-зле. Че дребният и семейният бизнес е жестоко ударен и много трудно ще се възстанови. И на този фон управниците отказват да разсрочат битовите сметки (десет дни не е разсрочка, а подигравка!) и вноските по кредити – нещо, което цивилизованият свят направи, наред със солидни пакети помощи и гаранции срещу безработица и за оцеляване на производството и икономиката.

Наред с това, спекулата изисква радикални мерки, така както настоява Президентът, но и председателката на БСП Корнелия Нинова и парламентарната. В условията на криза надуването на цените и печалбата от животоспасяващи средства и стоки от първа необходимост не е пазарна икономика, а мародерство!

Акцентирането върху тези проблеми не е грешка, а достойнство за държавния глава, за което той трябва да бъде поздравен, а не критикуван! И въпреки, че се опитаха да го изкарат необходимия грешник, той се показа истинският национален лидер в точното време!

България, която днес се превърна в страната на щабовете - национален (който показа ефективност и в ситуацията на криза би следвало да е единствен), логистичен и медицински... днес неистово се нуждае от лидерство и то бе показано от българския президент. Националното съгласие не е съгласие на всички с Егото на Бойко Борисов, а разумен диалог и дебат между институциите в полза на гражданите.

 

Автор: Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Март 2020 15:45
  Почина бащата на президента Румен Радев

  Георги Радев, бащата на президента Румен Радев е починал днес. Тъжната новина съобщи от Смолян премиера Бойко Борисов, който призна, че се е чул с държавния глава, за да изкаже съболезнованията си

 • Понеделник, 23 Март 2020 15:45
  Президентът: Правителството дължи на обществото отчет за първия месец на извънредното положение

  "Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят помощ. Гладът скоро може да надделее над страха". Това каза президентът Румен Радев в специално изявление, посветено на извънредното положение и пандемията, причинена от коронавируса.

  Трябва да си поставим ясни национални цели, каза държавният глава и посочи, че такава цел трябва да бъде връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки.

  "Това може да бъде постигнато с усилията на всеки от нас", каза президентът.

  Ще оцелеят онези, които са сплотени и иновативни, добави той и посочи, че здравеопазването във взаимодействие с останалите системи трябва да възприеме по-гъвкава стратегия и да разшири кръга на изследваните лица.

 • Понеделник, 23 Март 2020 15:45
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

Оставете коментар