Събота, 06 Юни 2020

Вторник, 24 Март 2020 18:17

Аз съм Италия!?

Пълна неадекватност и престъпно безхаберие!  Грозното лице на европейската антисолидарност се видя, когато в Италия ситуацията с епидемията стана драматична

Проф. Светлана Шаренкова

Днес всеки европеец трябваше с гордост да може каже: „Аз съм Италия”! Това трябваше да бъде обща болка и грижа на Обединена Европа през последните седмици, след като стана ясно, че на Апенините се появява бързо разрастващо се огнище на вируса COVID-19.

А как се гаси пожар - като в ядрото му се хвърлят максимално сили и ресурси за потушаването му.

Така експедитивно Европейската комисия трябваше солидарно да мобилизира европейските държави, които да изпратят полеви болници и лаборатории, лекари и медицински сестри, медикаменти, апаратура, маски, ръкавици... Да направи всичко необходимо, за да помогне на Северна Италия, където през последните дни вирусът отнема по 500-600 човешки живота на ден, а красивите градове на Ломбардия и Венето се превръщат в призрачни.

Това щеше да се случи, ако европейската солидарност не беше просто една красива мантра, която се оказа куха и фалшива.

Когато преди години се случваха терористични актове, европейските лидери се снимаха с плюшени мечета и сърчица, издигаха се лозунги „Аз съм…”.

Но днес няма и помен от европейска кампания „Аз съм Италия”!

Огромната брюкселска бюрокрация буквално проспа двата месеца между първите тревожни сигнали за коронавируса и влизането му в Европа.

Брюксел, който има регулации за дължината на краставиците и щастието на кокошките, не създаде никакви общи правила за защита на своите граждани, за оборудване на болници и укрепване на здравните системи.

Националните държави бяха оставени да се спасяват сами, а в това време еврочиновниците зациклиха върху „важните” теми – правата на джендърите, въглеродната неутралност, „руската заплаха”.

Пълна неадекватност и престъпно безхаберие!

Грозното лице на европейската антисолидарност се видя, когато в Италия ситуацията с епидемията стана драматична.

Да напомним – Италия е страна, основателка на Европейския съюз, един от темелите на европейската цивилизация – антична, християнска, ренесансова. Но помощ за италианците и тяхната здравна система дойде не от европейските институции и от „братята” европейци.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Помощта – навременна, мащабна и безвъзмездна – дойде от Китай, от Русия, от Куба и Венецуела!

Един след друг на летищата в Италия кацнаха десетки самолети с обучени лекари - вирусолози и инфекционисти, с медицинска техника, защитни облекла и лекарства.

Защо богатите европейски държави не можаха да отделят дори символична подкрепа за съюзника, а държави от други политически и цивилизационни системи могат!?

Оказа се, че здравните системи на социално ангажираните държави са много по-ефективни от тези, в които здравето е „стока” и грижата за човека е търговска „услуга”.

Италианците днес трогателно и искрено благодарят на Китай, на Русия, на Куба и Венецуела. И това чувство ще остане в националната памет, защото истинските приятели се познават в дни на изпитания.

А митът за европейската солидарност и съвършенството на евроценностите скоро ще бъде преболедуван от нашите общества – окончателно и безвъзвратно!

След това ще останат въпросите:

Къде беше Брюксел?

Къде е „социалната” ПЕС и „християнската” ЕНП, когато хора умират от вирус, а утре милиони ще тънат в мизерия!?

В какво се превърна Европа (родила идеята за хуманизма), ръководена от чиновнически цинизъм и неолиберално самодоволство?

Въпроси, на които гражданите съвсем скоро ще дадат ясен и категоричен отговор: Европейският съюз е в политически и нравствен колапс!

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар