Неделя, 09 Август 2020

Петък, 26 Юни 2020 08:35

След “Индипендънт” и “Гардиън” писа за компроматния скандал с българския премиер

Скандалът с аудиозаписа, на който се чува глас, наподобяващ премиера Бойко Борисов, продължава да печели внимание извън страната. Сега от историята се заинтригува и авторитетното британско издание „Гардиън”.

В публикация от 25 юни вестникът съобщава, че българският евродепутат Елена Йончева е поискала да бъде разследван записът, тъй като говорещият в него казва, че тя ще бъде „изгорена”. Споменава се и позицията на самия Борисов, че записът е фалшификат, както и думите му, че не иска разследване, тъй като няма такова нещо като лоша реклама. Посочва се още, че записът е публикуван малко преди да бъдат разпространени и снимки на спящия Борисов с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато. Разказва се и реакцията на премиера по повод снимките – твърдението му, че са нагласени, както и нападките му срещу президента Румен Радев, че го следи с дрон.

България е определена в материала като най-бедната и корумпирана страна в ЕС, като за доказателство изданието се опира на данни на „Прозрачност без граници”. Самият Борисов е описан като бивш бодигард на комунистическия водач на България Тодор Живков, а правителството му – като замесено в поредица от корупционни скандали през последните 10 години. Като пример за такъв скандал се дават обвиненията към премиера, че е въвлечен в международна схема за пране на пари, за което писа испанският вестник El Periodico, позовавайки се на разследване на каталунската полиция.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

От „Гардиън” преразказват част от това, което се чува на записа, погрешно определяйки споменатия в него Александър Манолев като икономически министър на България. В тази връзка, споменават и скандала с еврофондове, ползвани неправомерно за строеж на къщи, както и медийните обвинения към Йончева, че нейни близки също са били замесени. Британското издание обаче изцяло пропуска частите от записа, които най-много развълнуваха обществеността у нас – вулгарните изрази по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, както и заканата да бъде употребена държавната финансова инспекция срещу частна компания.

Обширно е цитирана Елена Йончева, която споделя страховете си от чутото: „Чуваме как на записа се говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и да се споменава моето име като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, който вероятно принадлежи на българския министър-председател, казва, че ще смаже собственика на една компания ... Проблемът е, че тук не става въпрос само за мен и за една компания, проблемът е в начина, по който се управлява тази страна.”

Източник: Сега

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар