Събота, 04 Юли 2020

Понеделник, 05 Март 2018 11:27

Схемата на Бабиш: ЧЕЗ си тръгва, за да останат... чехите, да почерпят Велчев и Василев

По стара българска традиция искаме да правим скандал от всяко нещо. По подобен начин се случи и аферата с ЧЕЗ. Чешкият премиер Андрей Бабиш, по примера на Бойко Борисов, изведнъж се оказа "шокиран" от сделката с Гинка Върбакова. Очевидно чешките ни приятели по същия начин са знаели какво ще се случи и са подготвили сделката, за да останат в България, но не като ЧЕЗ, а под друго име. Именно те са подготвили сделката, определили са цената и условията на договора, за да си тръгне компанията със своето „добро“ име, а да останат порочните практики у нас. Ясно е, че чехите гонят своите интереси, за разлика от нас, и надали биха допуснали България да бъде водеща страна в подобно споразумение. Следователно няма да се случи това – държавата ни да е страна по споразумението.

Схемата е измислена от чехите, които въведоха порочните практики в електроразпределението, както са и част от злите гении на промените в законите у нас по времето на правителството „НДСВ-ДПС“. В тях се включиха техники за заобикалянето на правилата чрез висши държавни служители, които спечелиха от цялата афера още през 2001 г.

Бившите вицепремиери Николай Василев и Милен Велчев участват на среща с банкери и организатори на схемата за приватизиране на ЕРП-тата още две седмици преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите. Днес Теменужка Петкова обяснява със заучени фрази от неолиберализма, че държавата е лош собственик. В мантрите си обаче тя не се усеща, че ЧЕЗ също компания с държавно участие. Чехите са намерили мениджмънт и хора в България, които изпълняват политиката им и неслучайно служителите на ЧЕЗ прибират 15 пъти по-висока заплата от министър-председателя на България. Тези пари обаче се прибират от цените на тока, платен от българите.

Законите у нас се променят, както чехите искат и плащат. Беше им даден 12 години срок да изкупят съоражения на държавата, на общините и на български предприятия, да влязат в техните активи и да получават пари за услуга с наши готови съоръжения. За 12 години това не беше заплатено. Страната ни удължи срока и се приложиха всякакви техники това заплащане да не се случи.

В одита на КЕВР много ясно е показано, че ЧЕЗ е декларирал намерения да декларира 100 млн. лв. за подобряване на мрежата. Одитът установява, че нито лев не е влязъл от сумата, но установява в същото време, че сумата е изнесена в чужбина. Милионите естествено отново са платени от българските граждани. Сумите на практика са изнесени в Чехия. Когато правиш хотел или блок, до него трябва да има и трафопост. Той се плаща от потребителите. По закон ЧЕЗ трябва да покрие сумата след това, но се получава така, че компанията отива в КЕВР и за това, че е пуснала тока, пише, че е направила инвестиции. Всичко се компенсира в крайна сметка с повишаването на цената на електроенергията. Затова чехите няма да си тръгнат от България, а ще си поставят свои хора. Не беше случайно и обявяването на името на Гинка Върбакова. То стана известно, след като вече беше подписана сделката. Вместо държавата и правителството да се вайкат, най-логично трябва да направят пълна ревизия на ЧЕЗ през годините. Затова няма да дойде и нов свеж инвеститор, защото хората са купени от ЧЕЗ.

Същевремнно ДПС е твърдо против влизането на държавата в ЧЕЗ и национализацията на ЕРП-то, както и на което и да било дружество. Те настояват премиерът Бойко Борисов да излъчва стабилност и сигурност в успеха на сделката, за да неутрализира лоши послания, които България отправи към партньорите ни в Европейския съюз и чуждестранния бизнес, че държавата може да се намесва във вече сключени сделки между частни фирми. Това стана ясно от изявленията на евродепутата от ДПС Искра Михайлова и депутата от партията Рамадан Аталай. Позицията на ДПС не е случайна, след като рамо до рамо в правителството на Симеоно Сакскобургготски ковяха порочните закони и унищожителната приватизация на ЕРП-та, чиито отровни плодове берем.

Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар