Четвъртък, 27 Юни 2019
Събота, 13 Октомври 2018 17:22

53% от работещите българи получават минимална или по-ниска заплата

Повече от половината работещи изкарват чисто не повече от 460 лева след удържането на 10% данък върху дохода, тъй като България е единствената страна в ЕС, в която няма необлагаем минимум под някаква форма.

Внимание, ето какво "злато" ни предоставя лично финансовият министър Владислав Горанов. В негов отговор на парламентарен въпрос са представени данни за доходите на работещите българи, разпределени в няколко групи, което е въпрос от ключово значение за данъците, развитието на икономиката, растежа, неравенството, осигуровките и други често обсъждани теми.

Накратко, в България, през 2017-та година, над 1 650 000 души работят за до 510 лева. Това са 53,4% от работещото население.

Повтарям: 53 процента от работещите българи работят за минимална или по-ниска от нея заплата.

Още малко над 800 000 души работят за до 1000 лева, като това са още 26% от работещите. Общо 2 469 388 души работят за до 1000 лева или това са 79.5% от работещите.

Повтарям: 2,5 милиона души, което са 80% от работещите у нас, работят за до 1000 лева.

Имаме още една по-голяма група с доходи между 1000 и 2300 лева - такива са около 480 000 души или още 16%. Или общо над 95% от хората са с доходи до 2300 лева.

Питате се как тогава се говори за толкова високи средни заплати? Ами много просто: изцяло валиден е принципът "аз ям картофи, ти ядеш месо, средно двамата ядем мусака". Дължи се на факта, че 1.3% или около 40 000 души работят за над 5000 лева на месец, като в тази мъничка последна група всъщност разликата е още по-голяма.

Данни показват, че 0.5% от всички заети изкарват средно над 90 пъти повече от 53-те процента с разполагаем доход под 460 лв.!

Моля ви, припомнете си това, когато чуете да ви говорят как "прогресивни данъци ще ударят средната класа" и се запитайте какво точно означава средна класа, как я измервате, по какви критерии? 95% от нас работят за до 2300 лева.

Деветдесет и пет процента!

Това очевидно не е никаква средна класа - тогава за кого точно се оказва, че плачат умните глави, които ще ни плашат от екраните и стените си във фейсбук? Дали случайно не е за онези няколко хиляди души, на фона на милиони, които са единствените облагодетелствани от факта, че България е единствената държава с подобна извратена регресивна данъчна система в целия Европейски съюз?

Така че когато правителството и присъдружните им институти и опорковци ви повтарят, че икономиката се развива много добре, че имаме ниска безработица, прочетете този материал и помислете пак. Особено много внимавайте и си припомнете този материал, когато чуете някой някъде да казва, че средната работна заплата расте, че е достигнала 1200 лева или не знам си каква друга сума, която ви звучи нереалистично, но какво пък - щом го казват по телевизора някакви, нарекли се "икономисти"...

Също така си припомнете данните, предоставени от самото финансово министерство, когато чуете някой "бизнесмен" да говори как нямало такива заплати по 800 и по-малко лева и как хората на минимална заплата сами си били виновни, че били някаква маргинална групичка от хора, които нищо не стрували, защото не са учили, образовали и т.н.

Николай Драганов, facebook

Снимка: обобщени данни на Министерство на финансите, 2017 г., публикувани в отговор на въпрос на депутата Жельо Бойчев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар