Четвъртък, 22 Август 2019
Събота, 20 Юли 2019 13:16

Микровълнови печки, откраднати милиони и пълно безхаберие

Владимир Береану коментира реакцията на управляващите след изтичането на данни от НАП

 

 

Бойко Борисов, министър-председател на България:

"Тези, сегашните хакери, могат да ни хакнат системите през микровълнови печки, те са магьосници..."

"ЦРУ и тайните служби на Путин работят на пишещи машини, не електрически, а механични, такива цак, цак, цак, за да си опазят тайните...." /представям звуков файл/.

И всичко това, защото милионите дадени за поддръжката на системата на НАП са откраднати и никога не е проведен тест за нейната сигурност.

*** ***

Финансовият министър Владислав Горанов даде любопитен пример по случая с източването на данни от НАП. Той обясни, че НАП било като да "оставиш колата си отключена и да ти я откраднат. В някои страни това било практика. Крадецът пак бил крадец, а ти не носиш отговорност за кражбата".

Хитро, Горанов, но има един проблем. В конкретния случай в колата си оставил и чанта с важни документи на няколко милиона души. В този случай ти си изцяло виновен за своите действия и загубата причинена на хората.

От неговото изказване се разбира, че шефката на НАП е в отпуск и той не е разговарял с нея, но сигурно отпуската не й е приятна, добавя невъзмутимият министър.

Скандалният случай не е довел до прекратяване на този отпуск.

Мисля, че оставката и на двамата е задължителна, поне в нормална Европейска държава.

Владимир Береану, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 20 Юли 2019 13:16
  КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

  Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм

 • Събота, 20 Юли 2019 13:16
  Пак отсрочка за касовите апарати. Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

  Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

  Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

  За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

 • Събота, 20 Юли 2019 13:16
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Оставете коментар