Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 09 Септември 2019 10:49

Това е празник на много хора, които с живота си платиха за правото да бъдат мечтатели

Александър Симов с емоционален пост във фейсбук по повод 9-ти септември

Честит празник!

Този празник не е само наш, това е празникът и на много хора, които с живота си платиха за правото да бъдат мечтатели.

Това е празникът на онзи поет, който знаеше, че „септември ще бъде май“ и че животът трябва веднъж завинаги да влезе в състояние на вечна пролет.

Това е празник и на онзи другия поет, който не знаеше „за какво е роден“, но беше наясно за какво трябва да умре един човек.

Това е празникът на още един поет - онзи, който обичаше живота по толкова страстен начин, че възпя звездите над Фамагуста и своята вяра, че родината му един ден ще се отърве от своя мрак и ще заживее в светлото бъдеще.

Това е празникът на едно малко момче като Митко Палаузов, празникът на разстреляните ястребинчета, празникът на едно поколение от идеалисти, които се пребориха и извадиха страната от блатото на мракобесното средновековие.

Именно това не могат да приемат днешните едноклетъчните хейтъри. В България на власт дойдоха унизените, онези за които беше предвидено винаги да си стоят по селата, да бъдат неграмотни и тъпи и никога да не потърсят справедливост.

Днес наследниците на старото мракобесие стенат, сополивят, плюнчат се, пишат есета, стенат мелодраматично, късат си косите. Още не могат да преживеят, че бяха победени. Че в България унизените и угнетените получиха шанса да управляват. И ако питате мен - те се справиха добре. Днес можем само да сънуваме такива резултати.

И най-накрая.

След 9 септември беше създадена "народна република". След 10 ноември думата "народна" изчезна някъде. Тези, които дойдоха на власт преди 25 години, тогава така мразеха народа, че се опитаха да му вземат всичко.

Как да не харесваш тогава 9-ти септември, а?

Смърт на фашизма!

Александър Симов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар