Събота, 04 Юли 2020

Сряда, 11 Декември 2019 12:06

Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати, КПКОНПИ е мъртво родена

Корнелия Нинова: Предлагаме алтернатива!

Цялото изказване на лидера на БСП от парламентарната трибуна:

Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свърза КПКОНПИ, повечето хора ще кажат – с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Този, който е овластен да отнема незаконно придобито имущество, се оказва с такова. Какво последва от това? За награда, лично премиерът го направи консул в Испания. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Не. Това прилича на стимулиране, покриване и награждаване с постове за корупция. За две години комисията доказа своята неефективност. Господин Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички професионални усилия, на които е способен. Но г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции. Няма правомощия по Наказателния кодекс, не се занимава с разследване на корупция. Така я създаде мнозинството. Тя се занимава с административни процедури за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. И оттам нататък всичко отива в прокуратурата. „За противодействие на  корупцията“ е само заглавие – в същността на работата й няма борба с корупцията.

Има твърдение в публичното пространство, че няма алтернатива на ГЕРБ и управляващото мнозинство. Има алтернатива. Предложихме я преди две години с друг закон, с други функции и начин на избиране на ръководството на КПКОНПИ. Не го приехте. Сега сме го внесли отново и вероятно скоро ще го гледаме. Съсредоточихме се върху това, че от „БСП за България“ предлагаме председателят да се избира от президента. По-важно е, че предлагаме друга структура, други функции, друг начин на функциониране на тази комисия, която да доведе до реален резултат, а не до формално подаване на декларации, проверка на документи и бюрокрация.

Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати. Тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, подкрепен от БСП. Следващият мандат може да е друг човек. Ние предлагаме принципно решение на въпроса и то не е президентска република. А е реално функциониране на принципа на разделение на властите и на взаимен контрол между тях. Не е прецедент президентът да има представител в различни органи. Той има своите представители и в други такива. Не можете да ни убедите, че избраният от мнозинството  председател, който да го проверя за корупция, няма да е зависим от него и да не съобразява решенията си с тези, които винаги могат да го издигнат и свалят. Това е принципно разбиране за работата на този орган, а не се свежда до персонални оценки. И преди не приехте нашия закон, най-вероятно и сега на второ четене няма да го направите, но е разумно е да чуете бележките на самите кандидати. При изслушването на г-н Цацаров, той заяви, че законът е несъвършен и има свои виждания за промени. Ние сме предложили част от тези промени за втори път и се надяваме този път разумно да ги разгледате.

Второто, което се внушава е, че БСП няма кандидат. Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не приемаме този закон и тази комисия, защото е мъртво родена, не приемаме процедурата по избор на председателя, и при всичко това – да кажем, че предлагаме свой кандидат за председател. Очевидно кандидатурата, издигната от управляващото мнозинство, с подкрепата на ДПС, ще бъде избрана. Поради всички тези причини, ние не подкрепяме нито един от двамата кандидати.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 11 Декември 2019 12:06
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

 • Сряда, 11 Декември 2019 12:06
  Корнелия Нинова: Предлагам консолидация в интерес на хората, а не част от статуквото за собствен интерес

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев. Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно - БСП повишава доверието в себе си на всички избори

 • Сряда, 11 Декември 2019 12:06
  БСП: Истината за чумата се разбра. Сега търсим справедливост

  Вигенин и Нинова ще осигурят юридическа подкрепа на животновъдите, които ще заведат дела за нанесените им вреди

Оставете коментар