Сряда, 27 Май 2020

Събота, 28 Март 2020 12:53

Паси: НАТО трябва да активира чл. 5 за колективна отбрана

Атлантикът иска санитарни визи: "Тези, които ядат змии, не са партньори на ЕС. Ние сме в пожар, добре е, че Борисов е пожарникар"

Първото нещо, което можеше да бъде направено и което следва да бъде направено оттук нататък, защото COVID-19 не е последният вирус в никакъв случай – да се въведат общоевропейски правила. ЕС трябва да каже: "Ние искаме санитарни условия в държавите, до които нашите хора пътуват и които пътуват до нас.

Трябва да се проверят първо пазарите. Идете на един пазар в Индия и вижте какво се продава там. Трябва да се въведат медицински визии. Ако има достатъчна хигиена във вашата държава, ние ще общуваме с вас.

Вижте пазарите в Китай - продават се плъхове, змии, кучета при никаква хигиена, трябва Европа да въведе изисквания за санитарни условия! Ядеш змии - не си партньор на ЕС!

Аз съм доста удовлетворен от мерките, които се взимат в България. Много вероятно е, това че нашият министър-председател има в миналото си опит като пожарникар да е изиграло роля. Това е важно, защото в момента сме в условията на пожар, това е национален пожар, това е европейски пожар, това е световен пожар. И наистина, за да се справиш с една криза се изискват определени умения.

В България са добри мерките, които са въведени, но същото не важи за ЕС. В Холандия има един режим, в съседна Белгия има съвсем друг режим, като между двете държави може да се минава съвсем свободно. Какъв е смисълът?

Следващото нещо, което трябва да направи ЕС, е общ протокол за реакции при такива кризи, след като имаме общо европейско пространство, след като има Шенген, в който няма никакви граници.

НАТО трябва да активира чл. 5 за колективна отбрана, който казва, че атака срещу един от нас е атака срещу всички нас.

Председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 28 Март 2020 12:53
  Русия се стабилизира, успешно премина платото на пандемията

  Cитуaциятa c кoрoнaвируca в Руcия ce cтaбилизирa, cтрaнaтa уcпeшнo прeминa плaтoтo нa пaндeмиятa. Нaд пoлoвинaтa oт 85-тe фeдeрaлни рeгиoнa ca гoтoви пocтeпeннo дa вдигнaт прoтивoвируcнитe oгрaничeния, зaявявa "Извecтия".

 • Събота, 28 Март 2020 12:53
  Коронавирус

  Адски смешен вирус, ей!... Преживях 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г., така че живях в три строя. Одъртях, ала, смешна чудесия като коронавируса не видях, макар да видях всякакви щуротии

 • Събота, 28 Март 2020 12:53
  Цветанов с международна активност в сектор сигурност с фокус върху Китай

  Цветан Цветанов се включи в онлайн дискусия за предизвикателствата пред сигурността от Китай, организиран от Парламентарния форум по разузнаване и сигурност

Оставете коментар