Събота, 04 Юли 2020

Понеделник, 11 Май 2020 10:10

Страхил Ангелов: Напъните на управляващите за еврозоната са израз на политическа немощ

Управниците в България явно изобщо не разбират какво се случва със света и в частност с ЕС, на който те продължават отчаяно да разчитат. Израз на тотална политическа немощ са продължаващите им напъни за присъединяване на България към еврозоната.

В момента така или инче лева е вързан с прекалено скъпото за нас евро, което ни носи множество икономически негативи от години, а какво остава да станем част от еврозоната в разгара на дълговата криза, която коронавируса отприщи.

Държавите от южна европа ще изпаднат в рецесия и няма да бъдат в състояние да обслужват огромните си дългове, трупани с години от правителствата, за да могат да финансират собственото си преизбиране. Това от своя страна ще има най-вероятно фатални последствия за еврото като обща валута, защото неговия основен крепител Германия няма да може да плати тази сметка, дори и да иска. Вероятността да се направят отчаяни опити за спасяване на еврото от страна на Германия обаче е много малка, тъй като до момента тя използва общата валута и Европейската централна банка, за да реализира излишъци с търговските си партньори в рамките на "свободния пазар" на общността.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Сега обаче все повече ще се завръщат на мода митата, исканията за реципрочност и данъчните разпоредби, които благоприятстват вътрешното производство. Т.е. еврото ще се превърне в ненужно бреме за по-силните икономики на северна Европа начело с Германия. Всичко това на фона на приближаваща вълна от необслужвани кредити (дефолти) на много държави прави европерспективата доста мъглява.Такъв анализ обаче у нас не се прави и за Борисов отказа от националната ни валута за сметка на отиващото си евро е приоритет! Добрата новина е, че за момента никой в ЕС не е обявил за приоритет разширяването на еврозоната и в частност спасяването на България, така че вероятността да се приеме еврото тук е нищожна. Т.е. всичко изприказвано по темата от Борисов е чиста проба демагогия пропита с присъщото му невежество.

Друг мит и абсолютна лъжа е това, че видите ли сме можели да се обадим на Кристалина Георгиева и да вземем колкото си поискаме дълг, но премиера понеже мислел за нас и идните поколения не прибягвал до тази мярка. На всички е ясно, че ако имаше такава възможност, гласуваните от парламента 10 млрд, отдавна щяха да бъдат усвоени, но проблема е, че интереса на международните инвеститори към България е почти нулев. Това е така, защото тук през последните десет години не са правени сериозни инвестиции в производствен капацитет. Активи от типа на паркове и магистрали нямат висока стойност за инвеститорите, тъй като не могат да бъдат преместени, експлоатирани или използвани за генериране на парични постъпления.

С две думи продължаваме да си играем на коронавирус и чакаме провидението, като междувременно лъжем и мажем постоянно - това са приоритетите на правителството.

Страхил Ангелов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар