Вторник, 04 Август 2020

Вторник, 09 Юни 2020 19:32

Премиерът ползва редуцираната от ЕК цена на газа като брошка на ревера на управленските си успехи

Бойко Борисов отново се похвали, че е негова заслугата за по-ниската с над 50% цена на газа от Газпром. Това е изключително груба лъжа. Не само премиерът ни няма никаква заслуга, а България направи всичко по силите си да саботира процеса по намаляване на цената.

 

Кратка хронология:
- През 2012 г. по молба на Литва ЕК започна разследване срещу Газпром. България се сниши, за да не ядосва Путин и не предостави аргументи, които да помогнат на ЕК.
- През 2015 г. ЕК възобнови разследването срещу Газпром. България отново не съдейства на ЕК, дори саботира процеса, заради страха на Борисов от реакцията на Русия.
- През 2018 г. (в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу Газпром и натискът оказан от ЕС) България получи възможност да предоговори цената за руската газ, но дори самото предоговаряне бе умишлено забавено и се случи в последния момент.
- По-ниската цена е резултат от антимонополното дело, което ЕК води срещу Газпром и последвалото споразумение за редуциране на цената.
- България бе най-ощетена от политиката на Газпром, но остана последната страна, която предоговори условията си за цената на руския газ. Причината - страхливото поведение на българското правителство спрямо Русия.
Цената на метана не е нещо, с което Борисов може да се гордее, напротив - България можеше да е по-активна и това предоговаряне да се случи много по-рано. С което да се спестят стотици милиони разходи на домакинствата и бизнеса в България. Това не пречи днес премиерът да ползва сериозно редуцираната (от ЕК) цена като брошка на ревера на управленските си успехи.

Ивайло Мирчев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 09 Юни 2020 19:32
  Да освободим превзетата държава!

  Само за ден, без актуализация на бюджета и решение на Народното събрание (а уж служебният кабинет без парламент не можел да решава важните финансови проблеми!?), лично Бойко Борисов раздаде над 100 млн. лв. народни пари

 • Вторник, 09 Юни 2020 19:32
  ГЕРБ готвят тайна Национална конференция утре в София

  Мероприятието е подготвено за 12:00 часа в "София Тех Парк", а партийците ще пристигат без автобуси, за да не "бият на очи"

   

 • Вторник, 09 Юни 2020 19:32
  Правителството отпуска още 19 млн. лева на земеделци

  Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат, Борисов

   

Оставете коментар