Събота, 15 Август 2020

Неделя, 12 Юли 2020 09:29

Маргарита Петкова: Кого биеш, г-н полицай?

Всички сме нечии деца. Бог да пази твоите, г-н полицай! От колегите ти. И от тези, които не издават категорични заповеди какво може и какво не може

 

 

Кого биеш, г-н полицай?

Отговора аз го знам. Ти не го знаеш. Защото си под пагон. Служиш. Изпълняваш заповеди. Твоята не е лесна. В жегата, с тежко въоръжение, вместо да ти свърши смяната и да се прибереш вкъщи, пък да разпуснеш, да си погалиш детето, да се наядеш и наспиш, кесиш на площада и не знаеш докога. И какво, нали.

А каквото винаги се случва. Защото го очакваш. Вика ти в лицето някакъв келеш, провокира търпението ти и то свършва. И си изкарваш всичкия яд на него. Щото можеш. Дадената ти е силата и правото. Удряш и риташ.

В същото време обаче, на друго кръстовище, някой твой колега удря и рита друг келеш. Сина ти. Или дъщеря ти. Или брат ти, баща ти, все някой твой роднина по права или съребрена линия. Щото му е дошло до каската от кесенето в жегата, от недоспиване и дехидратация, от изгубено време, от каквото си помислиш.

Ако се замисляш, де, а не просто сляпо бъхтиш, за да си избиеш гнева. Всеки твой удар, уважаеми, се стоварва върху теб самия. Косвена жертва си. А косвените жертви... Нали поне на това са ви научили.

Не те обвинявам. Ти служиш и изпълняваш заповеди. Ако да ти бяха вменили, че един-единствен твой удар ще ти коства службата, пагона и свободата, нямаше да удряш сляпо. Ама не са. Което не те оневинява. Поне пред мен.

Коя съм аз, та да ти давам акъл. Дете съм на майка ми. И майка на децата си. Всички сме нечии деца. Бог да пази твоите, г-н полицай! От колегите ти. И от тези, които не издават категорични заповеди какво може и какво не може.

поетесата Маргарита Петкова във фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 12 Юли 2020 09:29
  Двама евродепутати не са допуснати на територията на Беларус

  Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус Робърт Бедрон и докладчикът на ЕП за Беларус, депутатът Петрас Ауштревичус, не са били допуснати да влязат на територията на Беларус в петък, съобщи пресслужбата на ЕП пред РИА Новости

  "На 14 август беларуските власти отказаха влизане в Беларус на двама членове на Европейския парламент: полският депутат от фракцията "Прогресивен алианс на социалистите и демократите",ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус Робърт Бедрон и литовският депутат от партията "Обнови Европа", постоянен докладчик на ЕП за Беларус Петрас Ауштревичиус“, се казва в съобщението на службата.

  В съвместно изявление депутатите отбелязват, че действията на беларуските власти свидетелстват„че те отказват всяка възможност за диалог“. "Бъдещето на Беларус се решава днес.

  Призоваваме институциите на ЕС да проявят почтеност в подкрепата и защитата на законните стремежи на беларуския народ да живее в демократична държава, където е в сила върховенството на закона, спазват се основните свободи и правата на човека", се казва в изявлението на депутатите.

  По-рано шефът на Европейския парламент Давид Сасоли призова президента на Беларус Александър Лукашенко да спре да използва сила срещу мирни демонстранти и да освободи задържаните. Според него народът на Беларус има право да протестира.

  След спешната видеоконференция в петък министрите на външните работи на ЕС решиха незабавно да започнат работа по изготвяне на списък с допълнителни санкции в рамките на текущите санкции на ЕС срещу Беларус.

  ЕС иска да накаже участниците в насилието срещу мирни демонстранти в страната, както и в фалшифицирането на изборите. Масовите протести започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени от действащия държавен глава Александър Лукашенко.

  Според крайните резултати от гласуването, обявени в петък от ЦИК, Лукашенко спечели 80,1% от гласовете на изборите в републиката, съперницата му в предизборната кампания Светлана Тихановская - 10.12%.

  Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. По официални данни, са задържани около 6 хиляди души. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на страната, по време на безредиците са ранени стотици хора, включително 103 служители на реда.

  Един протестиращ, според МВР, е загинал, докато се опитвал да хвърли по полицията импровизирано взривно устройство. 

  Източник: БГНЕС

  Снимка: Gulliver/Getty Images

 • Неделя, 12 Юли 2020 09:29
  Продължават сблъсъците между полиция и демонстранти в Беларус

  В Беларус продължават сблъсъците между полиция и демонстранти. Протестите избухнаха след обявяването на предварителните резултати от президентските избори в страната, според които президентът Александър Лукашенко печели с над 80% шести пореден мандат.

 • Неделя, 12 Юли 2020 09:29
  Протестно автошествие предизвика 20-километрово задръстване по АМ „Тракия“

  90% от шофьорите днес са на страната на протестиращите, заяви един от участниците в акцията

Оставете коментар