Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 02 Ноември 2016 09:20

Редакция на собствения живот: 4 правила, за да напишете своя щастлив роман

Добрият журналист чува и вижда това, което другите не забелязват. Той отхвърля всичко излишно и чете между редовете.

Успешният човек се отнася към живота си както добрият редактор към написването на текст. Той премахва всичко ненужно и в същото време търси възможност да подчертае успешните моменти. Той знае как да направи компромис и в същото време може да изтрие цели сюжетни линии и герои. Понякога си струва да подходим към живота си като към добър текст, но е добре да помним за четирите основни правила за редактиране.

Но преди това обаче, какво прави един добър журналист с получената информация. Целта на журналиста е не просто да предаде информацията, а да намери връзката между фактите и да подчертае най-важното, като в същото време отрази глобалната картина. Представете си, че всяка жизнена ситуация е един текст, към който трябва да се напише въведение с основната информация. Трябва да можете да намерите отделните събития в тази ситуация да установите връзката между тях. Трябва също от потока информация да извлечете наистина важните факти.

Добрият журналист чува и вижда това, което другите не забелязват. Той отхвърля всичко излишно и чете между редовете. Той намира сигнали сред информационния шум, търси същността в потока от информация. За развитието на такъв "журналистически" подход към живота си можете да използвате четирите описани по-долу правила.

1. Изтривайте всичко ненужно, въпреки многото съмнения и болезнеността на този процес.

2. Точно както редакторът съкращава обема заменяйки две думи с една, опитвайте се да постигате своите цели с минимални средства.

3. Не се колебайте да "правите промени": поправяйте грешките си, научете се да се отказвате от нерентабилни проекти и напразни ангажименти.

4. Научете се навреме да спирате "редакцията". Понякога си струва да се премълчи при бурно обсъждане на спорен въпрос или в чужда дискусия по електронната поща.

Ние сме приели, че за да се включи "редакцията" е необходимо ситуацията да стане критична. Сядаме с ножица и с болка и съжаление режем огромни парчета от живота си. Успешните хора имат различен подход: ежедневното "редактиране" на живота трябва да е навик, тогава малките промени ще са винаги под ваш контрол и няма да водят до дискомфорт.

От книгата на Грег Маккоен "Есенциализъм. Пътят към простотата "

Източник: NBOX.BG

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар