Четвъртък, 09 Юли 2020

Петък, 04 Ноември 2016 11:59

Плевнелиев: Няма как да се справим сами с всички предизвикателства

България е по-защитена от нови кибератаки, заяви държавния глава в интервю за BBC

Президентът Росен Плевнелиев даде интервю пред британската телевизия BBC. От прессекретариата на държавния глава разкриха какви са били акцентите на разговора. Плевнелиев е категоричен, че България е много по-подготвена за нови кибератаки по време на предстоящите избори. Освен това той е на мнение, че страната ни няма как сама да се справи с всички предизвикателства, като тероризъм, нова мигрантска вълна и други.

„На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година”, каза Росен Плевнелиев пред BBC.

Пред британската обществена медия президентът коментира ситуацията в Европа след анексирането на Крим от Руската федерация през 2014 г., референдума за Брекзит, мигрантската криза. Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, заявява българският президент пред BBC.

“Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация“, казва държавният глава. В резултат на кибератаките и на свикания Консултативен съвет за национална сигурност по темата, беше постигнато съгласие с всички политически партии и беше изработена нова Национална стратегия за киберсигурност, която вече е в процес на изпълнение, посочва президентът пред медията.

В интервюто държавният глава отново изразява разочарование от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС. „Бях шокиран и натъжен, след като видях резултатите от референдума. Никой не го очакваше. И съм притеснен, когато виждаме как Обединеното Кралство по някакъв начин се изолира на своя собствен остров. Притеснен съм, когато виждаме марша на популисти и националисти, включително в Обединеното Кралство. И според мен не беше съвпадение това, че повечето от водачите на кампанията за Брекзит се оттеглиха веднага след това. Това просто е безотговорна политика. Трябва да стоиш зад това, което проповядваш“, казва президентът Росен Плевнелиев. „Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир“, посочва държавният глава, запитан как случилото се в Обединеното Кралство ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа.

„Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно. Обединеното кралство има силна позиция и е много надежден партньор по всички тези въпроси. Затова Брекзит наистина ме натъжава, но оставаме партньори в НАТО. И ако Брекзитът ще завърши с развод, въпреки, че не харесвам това сравнение, то аз се надявам, че ние ще останем възможно най-близки приятели“, коментира Росен Плевнелиев.

По отношение на мигрантската криза българския президент е категоричен, че съществуващите множество кризи в Европа, една от които е нелегалната имиграция, могат да бъдат разрешени само чрез общо европейско решение. „Няма как да се справим сами с предизвикателства като тероризма, отношенията с Русия, кризата в Украйна, кризата в Гърция и миграцията. Това просто не е възможно. Единствено устойчивото решение е чрез постигането на общо европейско решение. И много се надявам, че и други европейски лидери ще го разберат и се надявам, че вървим в тази посока. Не е чак толкова трудно това да се случи. Вече се правят стъпки в тази посока. Днес Европа защитава много по-добре своите граници в сравнение с миналата година“, казва още президентът Плевнелиев.

„Отстояваме общата европейска сигурност и не допускаме големи групи хора просто да се придвижват през нашата територия, без каквато и да е регистрация и контрол. Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат. Не виждаме противоречие в това, да спазваме човешките права и да охраняваме своите граници. И смятаме, че това е задължение на всяка държава - най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите. Сега ЕС постига прогрес в тази насока, както и по отношение на интегрирането на мигрантите. Има напредък и по отношение на разбирането, че трябва да се търси решение на миграционната криза в дългосрочен план. И аз съм уверен, че много скоро ще имаме общо европейско решение. Беше създадена нова институция, отделени са и значителни средства от бюджета на ЕС за разрешаването на този въпрос. Така че днес Европа е много по-добре подготвена, в сравнение с 2015-а година. Но все още не можем да се похвалим, че сме решили този проблем по един устойчив и ефективен начин“, заявява още държавният глава пред BBC.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Ноември 2016 11:59
  Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби (Видео)

  Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София техпарк".

 • Петък, 04 Ноември 2016 11:59
  Плевнелиев скочи със смешни обвинения срещу президента Румен Радев

  БCП и Рaдeв ca винoвни, чe нямa дa пoлучим пaри oт EC. Зaрaди тях ниe нe cмe в Eврoзoнaтa и мeхaнизмa. Тoвa зaяви прeд Bulgаriа ОN АIR  Рoceн Плeвнeлиeв.

 • Петък, 04 Ноември 2016 11:59
  Плевнелиев се подмаза на Гешев - доволен от акциите срещу Радев и Божков

  Росен Плевнелиев бе безмилостно жесток по нашумелите проблеми в България в участие по Нова тв тази сутрин. Той даде позиция по повод ареста на Васил Божков и се изказа за СРС-тата с президента Румен Радев.

  "След като прокуратурата може да стигне до президента, значи никой не е имунизиран и тя може да стигне до всеки, който не спазва закона", категоричен е Плевнелиев. "Притеснявам се не толкова от свръхактивността или че показно се действа, а доколко тези медийни акции са подплатени по същество с доказателства, че да има справедливост. Сумите са потресаващи, но добрата новина е, че се действа, макар и късно. Стига се до най-богатите хора, които са и най-влиятелни.

  Надявам се прокуратурата да действа по правилата, а не просто да хвърля съмнения. Тези 500 милиона няма как да се изпарят, трябва да ги върнем", казва по повод укритите от Божков пари. "Проверяващите органи отдавна е трябвало да направят оценка на риска, - от къде могат да се източат пари.

Оставете коментар