Вторник, 18 Септември 2018
Сряда, 04 Юли 2018 09:37

Евгений Дайнов: Нямаме вътрешна политика, тепърва предстои да изтрезняваме от европредседателството

Оценката за европредседателството ни е рутинна любезност за една рутинно незле свършена работа. По отношение на цифровизацията нашата страна изобщо не е мръднала. Нашите политици не искат да го правят, категорично отказват, саботират и бойкотират.

Това каза пред "Фокус" политологът Евгени Дайнов във връзка с приключилото ротационно председателство на България на Съвета на ЕС. Той уточни, че при липсата на катастрофи и наличието на поне един конкретен резултат в лицето на задвижването на споразумение между Гърция и Македония по спора за името, всички са въздъхнали с облекчение, че все пак има свършена работа.

„Другото беше рутинна дейност, няма повод за някакви огромни празненства. България с нейната репутация на корумпирана бедна страна, аз не мисля, че от нас се очаква някаква политическа визия, но нямаше да е зле да се говори нещо политическо и ЕС да преодолее своите разделения, което не се случи, но може би не трябваше да очакваме. По отношение на цифровизацията нашата страна изобщо не е мръднала. Нашите политици не искат да го правят, категорично отказват, саботират и бойкотират. Постепенно ще има изтрезняване след еуфорията от председателстването ни, мисля че ще има още моменти на истината, когато някакъв документ ще стане известен, в който се отразява реално какво се случва“, коментира Дайнов.

Според него протестът на цялото общество професия по професия сигнализира, че вътрешна политика няма. Той посочи, че това дава резултат в постепенно затихване на движението напред, разпад на общата политика за обществен интерес и продължаващо клокочене на протести, което ще продължава, докато политическият елит не се върне към правене на политика, вместо да обслужват частни интереси. Според него липсата на основна тема - обединител в политиката у нас, може да се окаже пагубна за кабинет и опозиция.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:37
  Драгомир Стойнев попита Валентин Радев: Подслушвани ли са политици по време на европредседателството ни?

  „Като страна, която иска да влезе в Шенген, Валентин Радев трябва да отговори на въпроса- как за пореден път чужденци влизат в България без граничен контрол“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. „Да отговори и дали е имало подслушване на европейски политици по време на Председателството“, призова той. Според него управляващите се опитват да отклонятвниманието от оставките на министрите. „Това, че ГЕРБ и институциите не могат да си вършат работата, си е тяхна вина, не е на гражданите“,подчерта Стойнев.

  „След като управляващите искат да сменят темата и да изслушваме министри и главен прокурор, тогава нека да ни информират за всички случаи на обвиняеми и осъдени, напуснали държавата, укривайки се от правосъдието“, призова зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. „Нека да поканим и министър Московски за влезлите граждани от Ливан на летище „София“, тъй като вчера МВР заявиха, че вината и пропуските са в летище „София“, а не в Гранична полиция“, подчерта той.

  Явор Божанков: Председателят на комисията за конфликт на интереси да разясни купил ли е Бойко Борисов къща в Барселона на любовницата си?

  „Тъй като управляващите са много притеснени и загрижени за слухове, ние също сме притеснени от слухове в обществото. Затова предлагаме да бъде извикан председателят на КПКОНПИ, за да разясни купил ли е премиерът Бойко Борисов къща в Барселона на любовницата си или не. Защото такива слухове има в публичното“. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че управляващите принизяват Народносто събрание до това ниво- да бъде предизвикано гласуване на база слухове.

  Кутев: Цветанов отново раздава присъди от трибуната, за подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева

  „Цветан Цветанов неведнъж е издавал присъди от трибуната, както го прави и днес. За подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той призова Цветанов да каже- колко са делата, по които по негова вина е осъдена България да плаща заради негови изявления с присъди. „Колко пъти полицията е влизала в къщите на хора, които след това се оказаха невинни“, припомни Кутев. Той е категоричен, че Народното събрание не трябва да бъде принизявано.

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:37
  Кольо Колев: Големият проблем на кабинета е в липсата на институции и постоянното изчакване на премиерски решения

  Социологът Кольо Колев смята, че заради проблемите в управлението на България и постоянните скандали, правителството няма да изкара целия си мандат. Той прогнозира в студиото на "България сутрин", че кризите и скандалите за управляващите ще продължават, но не може да каже кога точно ще бъдат следващите извънредни парламентарни избори.

  "На пръв поглед управлението изглежда стабилно, но виждате непрекъснато напрежение и искри, които имат. Парламентарното мнозинство се крепи на два гласа. Това е много нестабилно. До едно време ще може да се крепи, но няма да е особено дълго, защото непрекъснато се пораждат тези скандали", коментира социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

  Според него големият проблем на управлението е, че при кризите и напрежението, като тези свързани с майките на деца с увреждания, се чака намесата на премиера Бойко Борисов.

  "Всичките тези неща показват, че няма институции. Трябваше да има институция, която да се занимава с това да вземе решение. Тук се разчита на едноличната воля някой силен", каза още Колев.

  Политологът Румяна Коларова също е на мнение, че са нужни рокади във властта и че има проблем с институциите.

  "До края на годината това трябва да стане и то трябва да стане по логиката на учебникарската политология. Това е неизбежно. Друг е въпросът е кой, как и защо", подчерта още тя.

  Според нея ГЕРБ плаща цена за управлението си с "Обединените патриоти", но печели поне някаква стабилност.

 • Сряда, 04 Юли 2018 09:37
  Александър Маринов пред BIG5: ГЕРБ е едно политическо явление в заключителната фаза на съществуването си

  Остриетата и говорителите на партията са изхабени, а нови респектиращи фигури на хоризонта няма. Властта се рабърза с лобистките закони, защото знае, че няма да изкара зимата. Слави Трифонов по-скоро ще се откаже от идеята за партия, за да не рискува доходите и влиянието, които му носи шоубизнесът, коментира пред BIG5 социологът.

Оставете коментар