Събота, 20 Октомври 2018
Петък, 12 Октомври 2018 09:32

Намереното съкровище твърде напомня изработка на мои студенти от по-начеващите и по-некадърните

ДАНС, ГДБОП, КОНПИ, ПОМПИ, СОПИ, СОТ, СПТ /Съюз на производителите на тикви/ и видни български археолози са заловили (вж тук) тракийски царски венци, броеници и часовници от времето на Севт Трети и неговата разчленена царица. На обща стойност от два милиона лева. Професор Овчаров /Индиана Чобан-Джонса/ потвърждава разкритото престъпление и предполага датировка от четвърти век и половина преди Христа. Същото е потвърдено от директора на археологическия музей в София.

Склонен съм да твърдя /хабилитирано лице съм/, че изпитвам известни съмнения. Намереното твърде напомня изработка на мои студенти от по-начеващите и по- некадърните. Възможно е същото да е създадено в часове по трудово обучение или е продукт на бившия Дворец на пионерите, което е също претенция за античност.

Върху посуканата тел и валцовано тенеке личат следи от керпеден, отвертка и кътни зъби, вероятно от дъвкателна проба за злато извършена от зам.-главен КОНПИ прокурор Гешев /да потърси незабавно зъболекарска помощ в Пирогов/.

Препоръчвам на професор Овчаров и заетите по настоящия случай да търсят Светия Граал /Кивот/ в Столипиново и квартал Надежда, Сливен. В случай, че същите са открити на скрап, възможността да бъдат предадени на НИМ би била облекчаваща за службите и съпътстващите ги археолози.

Амфори, намерени пълни с водка или карнобатска ракия, да не се считат за автентични при липса на бандерол.

Велислав Минеков, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Октомври 2018 09:32
  10 години след създаването си ДАНС започва да търси интелигентни агенти

  От ръководството на агенцията са стигнали до извода, че високото ниво на интелигентност в аналитична структура, каквато е ДАНС, е от решаващо значение

  Десет години след създаването ѝ Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) въвежда нови правила при кандидатстване за работа с акцент върху интелигентността на кандидатите, пише Оffnews.

  В наредбата, която определя условията за започване на работа в контраразузнаването, е създаден нов раздел, озаглавен "Изследване на интелектуалните способности". Това на практика означава, че кандидатите за агенти в ДАНС ще преминават тест за интелигентност. Запазва се и досега съществуващият тест за "установяване на базисните познания" на конституцията и законите и правилниците, свързани пряко с работата на ДАНС, но след преминаването на това ниво, кандидатите ще бъдат подложени на сериозен изпит за интелигентност.

  "IQ е най-добрият прогностичен фактор за цялостното представяне на работното място, в обучението и в изпълнението на конкретни задачи, посочват в мотивите за промените вносителите им.

  От ръководството на агенцията са стигнали до извода, че високото ниво на интелигентност в аналитична структура, каквато е ДАНС, е от решаващо значение, както за професионалните резултати, така и за обучението на служителите. За да не прозвучи така, че от агенцията нямат намерение да назначават неуки хора, мотивите към промените в наредбата са написани на възможно най-висок стил:  

  Колкото по-изискваща е осъществяваната дейност в интелектуално отношение, толкова по-важна за успеха е интелигентността. IQ има по-голяма валидност при предсказването на работното представяне, отколкото личностните качества, конкретни способности или професионални интереси. Хората с по-висок IQ придобиват по-ефикасно (по-бързо и повече) професионални познания, което от своя страна е изключително добър маркер за успешно представяне в осъществяваната дейност. С други думи, по-високият IQ индикира по-добра обучаемост.

  Все пак в мотивите е отбелязано, че за ДАНС е важно назначаването на хора, "чийто интелектуален потенциал позволява да бъдат адекватно обучени и да изпълняват задълженията си самостоятелно и ефективно, вземайки самостоятелно решения, когато се налага". 

  С въвеждането на теста за интелигентност ще бъде "елиминирана възможността" кандидатите, "чиито умствени способности не са на нужното ниво, за да изпълняват достатъчно ефективно възложените със закон дейности на ДАНС" да преминават останалите етапи на изпити за влизане в агенцията. 

  С други промени в наредбата се акцентира и на психологичното здраве на кандидатите. Текстът, който посочва, че те трябва да бъдат клинично здрави и да не страдат от психични заболявания, е разделен на две части. Така се дава възможност, агенти, които имат някакво заболяване, но са психически здрави, все пак да могат да останат на работа, за да бъде използван опитът им. 

  Според сега действащите правила, за служители в ДАНС се приемат кандидати само с българско гражданство, на възраст до 40 години, със завършено средно или висше образование, физически годни, въздържатели и без регистрации в МВР. 

  Източник: Оffnews

 • Петък, 12 Октомври 2018 09:32
  Задържаха антично злато за милиони евро, служител на ДАНС замесен в иманярската схема

  Антиките имат изключително висока стойност. Акцията е проведена в Симеоновград по време на продажба на артефактите на поставени лица

  Антично злато за милиони евро са открити и иззети при специализирана акция на ГДБОП и ДАНС.

  Тя е проведена в понеделник в Симеоновград, по време на опит за продажба на арефактите на подставени лица. Седем души са задържани за търговия с  движими културни исторически ценности. Четирима са с повдигнати обвинения.

  Сред тях има и дългогодишен служител на ДАНС. А находката представлява  културна ценност с изключително голяма стойност. Откритите вещи са от четвърти век пр.хр. и включват 2 гривни, 1 торква и 1 венец, като сделката е била за 2 млн. евро само за венеца. Тепърва ще се разследва дали търговецът разполага с още такива предмети и къде се намират. Ще се изяснява и от къде придобитата находка.

  Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

  „Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични.

  „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той. 

  От думите на прокурор Гешев стана ясно, че задържаните правили опити да изнесат златото в Турция. В схемата е замесен и служител на ДАНС. 

  Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че са обвинени четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.

  В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения, обобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. 

  Източник: Канал 3, снимка: МВР

 • Петък, 12 Октомври 2018 09:32
  Съдия Ченалова "решавала дела" за милиони в енергетиката на яхта в Гърция

  Адвокат Калоян Неделчев (бивш служител от НАП скандално напуснал и известен с връзките си в съда) - участник в яхтената "ваканция" с Ченалова в Гърция, осъди България за 32 млн.евро. Пак по енергийно дело. Ах, тази златна кокошка енергетика......

Оставете коментар