Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 20 Ноември 2018 18:46

Кой, кога и защо ликвидира транспортната полиция?

След убийството във влака от Истанбул за София и след станалото ежедневие на гратисчии и в без друго тънещите в разруха БДЖ, от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт задават няколко въпроса във фейсбук страницата си:

"Очакваме един журналист да попита най-после правилните въпроси, правилните хора, а именно – министъра на транспорта:

1. Кой, кога и защо ликвидира транспортната полиция и кога не жандармерията, а специализирани части ще охраняват железопътната инфраструктура и подвижен състав?

2. Защо БДЖ трябва да наема частни охранителни фирми да пазят влаковете в депата, след като това е държавно имущество и трябва да се охранява от полицията?

3. Защо в цяла Европа има жп полиция и железничарите са с полицейски функции, включително на територия на влака и инфраструктурата могат да задържат хора и да използват определени видове оръжие срещу нарушители?"

А от БДЖ заявяват, че няма как да има охрана за всеки влак и призовават пътниците да звънят на 112, когато станат свидетели на конфликт.  

BIG5 напомня, че закриването на отдел "Транспортна полиция" стана през лятото на 2014 г. - след промените в Закона за МВР по т. нар. модел "Йовчев- Бисеров", когато специализираното звено се вля в "Охранителна полиция" и оттогава влаковете пътуват без дежурни полицаи във вагоните. 

Транспортната полиция е създадена с Указ 68 от 16 декември 1889 г. на княз Фердинанд, с който е бил приет Закон за полицията на железните пътища в България, и винаги е съществувала до 2014 г.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски неведнъж се е изказвал в подкрепа на идеята за връщането на транспортна полиция като звено или под друга форма. Това би намалило кражбите в железопътната инфраструктура, които в някои случаи могат да бъдат определяни и като посегателство върху националната сигурност. МВР-шефове пък обещаваха също дебат по темата. Несъстоял се.

В Европа са създадени полицейски служби, отговарящи за сигурността на железопътния транспорт RAILPOL, в която влизат организациите, отговорни за контрола на железниците в държавите членки на ЕС. Когато България стана член на ЕС през 2007 г., несъществуващата вече"Транспортна полиция" стана пълноправен член на организацията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар