Събота, 04 Юли 2020

Петък, 26 Август 2016 21:32

Чуждите инвестиции сега са по-малко от времето на Виденов

Сега обаче БВП е над пет пъти по-голям, посочва Николай Василев, бивш министър на икономиката

 

"България влезе в кризата, това важи за целия свят, с огромно разминаване между депозити и кредити, каза Николай Василев, изпълнителен директор на ExpatCapital, бивш министър на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" на BloombergTVBulgaria. - Депозитите не бяха достатъчни. След това се наблюдава постепенно увеличаване на депозитите и намаляване на кредитите, но според мен те още не са се доближили. Няма нищо лошо депозитите да са още повече".

Той оценява бизнесклимата като среден – "нито блестящ, нито много лош".

Според него списъкът на държавите с най-разнообразни проблеми е огромен.

"На този фон България прилича на стабилна и нормална държава. Голяма част от Европа все още е с ръст под нулата, като 3% ръст за тези години е отлично постижение", коментира Василев.

Той обаче пресмята, че чуждите инвестиции сега са "малко по-малко от времето на Виденов, при положение че БВП е, примерно, над пет пъти по-голям. Бих се радвал да има повече - и чужди, и български инвестиции".

"Като млад много млад министър си позволих да кажа, че съдебната система е най-големият икономически проблем на България. Сега подкрепям същото мнение", категоричен е бившият икономически министър.

По въпроса за влизането на България в Еврозоната Василев е на мнение, че това винаги е било важно за България и заяви, че "който не иска ЕЦБ да проверява и регулира българските банки, може би той казва или подстрекава да не влизаме в Еврозоната".

Снимка: BloombergTVBulgaria

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Август 2016 21:32
  Тече разследване за картел при горивата, КЗК запечата петролната и газова асоциация

  Министерството на финансите предложи създаването на Държавна петролна компания, която да отговаря за горивата в резерв, да оперира свои данъчни складове и да създаде верига бензиностанции

 • Петък, 26 Август 2016 21:32
  Николай Василев: Управляващите влизат в категорията на партии, провеждащи държавна комунистическа икономика като в Северна Корея и Венецуела

  Има скрит замисъл в създаването на Държавна петролна компания. Изненадан и разочарован съм от тази идея, каза бившият вицепремиер

 • Петък, 26 Август 2016 21:32
  Румен Гечев: Чуждестранните инвеститори поставиха "слаб минус" на правителството

  По-важни от заема от 1,5 млрд. евро са преките инвестиции от Китай. Китайците отдавна имат интерес да строят АЕЦ „Белене” но българската държава ги размотава, обяви депутатът от БСП.

  Чуждестранните инвеститори поставиха оценка "слаб 2 минус" на правителството, заяви в предаването "Лице в лице" по bTV икономистът и депутатът от БСП проф. Румен Гечев.

  Намаляват вътрешните инвестиции. Чуждите инвеститори бягат от България. 70% намаление на чуждестранните инвеститори има само по време на председателството, заяви икономистът.

   „Обещаните 1,5 млрд. евро от Китай са заем – не се знае каква е лихвата и на какви траншове ще дойде. По-важни за нас са преките китайски инвестиции, обясни Гечев.

  Според него полза от заема от 1,5 млрд. евро от Китай ще има, ако лихвата е ниска. Гечев прогнозира, че сумата няма да дойде наведнъж.

  По думите на икономиста китайците отдавна имат интерес да строят АЕЦ „Белене” но българската държава ги размотава.

  Румен Гечев коментира новите данни за срив на чуждестранните инвеститори и желанието на бизнеса за облекчаване на вноса на работна ръка.

  Българският бизнес е изключително облагодетелстван - плаща 10% данък, защо конкурентоспособността ни е най-ниска, какво още иска бизнесът, попита проф. Гечев.

  Има български фирми, които са конкурентоспособни с чуждите, но те не са много, посочи Гечев. По думите му IT секторът в България е силен, защото са високи заплатите.

  Тези 500 хил. работници, които се иска да бъдат внесени, няма да бъдат IT-специалисти, предположи той.

  Относно скандала около зам.-социалния министър Султанка Петрова, след като работник от фирма, свързана с нейното семейство, почина в бившия Партиен дом, Гечев смята, че трябва да се разследва какво прави частна фирма в сградата на парламента, след като тя се охранява от НСО. Това означава, че се източва бюджетът, коментира депутатът от БСП.

Оставете коментар