Понеделник, 25 Май 2020

Понеделник, 12 Септември 2016 13:27

И Реформаторите с проект за личния фалит

Вариантът предвижда осигуряването на житейската перспектива на хората, изпаднали във финансово затруднение

В Реформаторския блок вече има готов законопроект, който да разреши проблема с така наречените вечни длъжници. Това съобщи в сутрешния блок на БиТиВи Димитър Делчев, секретар на парламентарната група и член на правната комисия.

"България е една от последните държави в ЕС, която е останала без закон за несъстоятелността на физически лица", посочи той.

Хората изпаднали в личен фалит нямат стимул да са активни, тъй като всичко, което изкарат, отива в полза на кредиторите, обясни той. "Затова предвиждаме, ако едно лице е добросъвестно и има обективни причини да изпадне в невъзможност да покрива кредитите си, да може да обяви личен фалит. Така ще се намери подходящ за него и кредитора начин да се върнат задълженията", добави Делчев.

В проекта се предвижда използването на помощ от медиатор от Комисията за защита на потребителите за разсрочване на задълженията между кредитора и човека във фалит, а ако не бъде постигната такава договорка, да има съдебно производство, както е при делата за несъстоятелност на юридически лица.

В съдебното производство имуществото се запорира и може да бъде разпродавано, поясни депутатът, но подчерта, че ще има несеквестируем минимум - жилището, в което живее задълженият и минималната работна заплата.

"Те не могат да бъдат вземани, т.е. човекът ще има къде да живее и пари, с които да посреща ежедневните си нужди, а всичко извън това, като лични автомобили и друго имущество например, ще може да бъде продавано в полза на кредитора", обясни част от предложенията Делчев.

В изготвения законопроект е взет пример от подобно законодателство в Полша и Германия и позволява на физическите лица, ако са били добросъвестни и са удовлетворили кредиторите си по договорения начин в определеното време, след това вече да не се считат за длъжници, добави депутатът.

Той обясни още, че в основата на законопроекта е гарантирането на стабилността и на кредитора, и на длъжника и осигуряването на житейската перспектива на хората, изпаднали в затруднено финансово положение.

Подобен проект през февруари предложиха и от АБВ.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар