Четвъртък, 21 Ноември 2019
Четвъртък, 31 Януари 2019 16:37

Н.Пр. посланикът на Венецуела пред BIG5: САЩ искат да вкарат страната ни в гражданска война и да сложат ръка на венецуелския петрол

Невероятно, че страните, които се обявяват в защита на демокрацията, покровителстват и признават като временен президент лице, което публично призова за военно въстание срещу законно избран президент, казва в интервю на Оля Ал-Ахмед Н.Пр. Ориета Капони – извънреден и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела в България 

- Г-жо посланик, как ще коментирате последните събития във Вашата страна, която е на ръба на гражданска война? Това преврат ли е или революция?

- На първо място е важно да се изясни, че моята страна не е на ръба на гражданска война, а правителството на САЩ, неговите последователи и част от венецуелската опозиция искат да вкарат страната в гражданска война.

Ще се опитам да обясня настоящата ситуация във Венецуела, за да може българската общественост да разбере какво се случва. Важно е да се знае, че според настоящата конституция на Венецуела съществуват 5 власти: изпълнителна власт, законодателна власт, съдебна власт, морална власт и избирателна власт. Парламентът е законодателната власт. От началото на 2016 г. Народното събрание на Венецуела е нелегитимно, тъй като Върховният съд постанови липсата на "валидност" и "правна ефективност" за включването на трима местни депутати от щата Амазонас към законодателната власт на Венецуела, поради допуснати нередности в техния избор. Ето защо Върховният съд  разпореди да се повторят изборите, а тези  депутати да не положат клетва.

Ръководството на НС пренебрегна заповедта на Върховния съд и разреши  тримата парламентаристи от индианските общности да положат клетва. Така на 11 януари 2016 г., Върховният съд заяви, че всички действия, извършвани  от новосъздаденото Народно събрание, ще се считат за нищожни, докато клетвата на тримата депутати остава в сила.

Оттам нататък Парламентът отказа да работи по демократичен път с останалите власти, като пожела да поеме функциите да съди, да обявява за нищожни решенията на институциите и дори да измести изпълнителната власт.

При изборите за депутати за НС през декември 2015 г., венецуелските опозиционни партии, спечелиха с мнозинство чрез същата система за автоматизирано електронното гласуване и при същото ръководство на Централната избирателна комисия, чрез които впоследствие, на 30 юли 2017 г., бяха проведени избори за членове на Националното учредително събрание, а на 20 май 2018 г. – президентски избори, в които президентът Мадуро спечели с 67% от гласовете. Това е важно да се подчертае, защото се оказва, че САЩ, ЕС и така наречената Група от Лима признават за легитимни и валидни само изборите, в които опозицията е спечелила.

Във всички избирателни процеси, които се проведоха във Венецуела, бяха спазени всички членове на венецуелската конституция, норми и закони, но колкото и да беше разяснявано чрез многобройни статии и публикации точното съдържание и тълкуване на законите,  САЩ и техните съюзници продължават да слушат само опозицията, тоест една малка част от венецуелския народ, измисляйки "фалшиви новини", защото това, от което се интересуват, е свалянето на Правителството на законния президент Мадуро и внедряването на  марионетно  правителство, което  да се възползва от  огромното богатство на Венецуела.

Откакто команданте Чавес спечели изборите през 1998 г., САЩ стартираха поредица от опити за сваляне на революционното боливарско правителство. САЩ допускат до себе си правителства, които се подчиняват на тяхната воля. Можем да кажем, че това, което изживява  Венецуела, е непрекъснат опит за  преврат, който венецуелският народ смело отхвърля и отстоява в продължение на 20 години.

- Опозиционерът Хуан Гуайдо се обяви за временен президент. На какви основания? Това законно ли е според Вас? Кой му помогна?

- Хуан Гуайдо е единствено депутат (спечелил в малък щат само с  97 000 гласа) от опозиционната партия "Народна воля", която е най-жестокото крило на опозицията, която активно участва в безредиците и актовете на насилие от 2017 г., които унищожиха обществено и частно имущество, блокираха улици, гориха училища и убиха 120 души. Между другото, дори когато представителите на правителството предоставиха доказателства и видеоклипове за тези престъпни деяния, извършени от опоненти, САЩ, ЕС и Групата от Лима продължават, без доказателства, да обвиняват правителството, че нарушава правата на човека и потиска предполагаемите „мирни” демонстрации.

Въпреки това, в началото на 2019 година, Гуайдо беше назначен за председател на Народното събрание, но тъй като то е незаконно работещо, както поясних по-горе, всяко решение, което издава, е нищожно, затова е добре да се изясни, че Гуайдо  дори не е законов президент на този парламент.

Още от назначаването му той започна да призовава военните към неподчинение и бунт срещу законното правителство, т.е. той директно призова за  военен преврат. Наистина е невероятно, че страните, които се обявяват в защита на демокрацията, покровителстват и признават като временен президент лице, което публично призова за военно въстание срещу законно избран президент.

Депутат, който дори не представлява цялата опозиция, се самопровъзгласи за президент на страната. Единствената подкрепа е, че САЩ го признават за президент. Конституцията на Боливарска  република Венецуела не предвижда  предполагаем „вакуум във властта“ и в случай на безспорни обстоятелства (смърт, оставка, уволнение) се начертава план, в който си сътрудничат всички институции и власти и така се дава  приемственост на следващо демократично управление. Няма възможност Законодателната власт да стане изпълнителна власт, а още по-малко Съдебна власт.

САЩ наистина подстрекават държавен преврат срещу конституционните органи на нашата страна. На 22 януари вицепрезидентът Майк Пенс пусна видеообръщение към венецуелския народ, призовавайки го към бунт и гарантирайки му американска подкрепа. Това е изключително сериозен акт, който нарушава основните принципи на международните отношения и международното право.

Повечето страни по света не подкрепят тази абсолютно незаконна пантомима. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН, САЩ бяха сразени и се оттеглиха преди приключването на дебата.

- Мадуро обяви затваряне на посолството на Венецуела в САЩ. Дипломатическите отношения със САЩ се късат обаче от Мадуро, не от новия президент. При тези обстоятелства какво очаквате от САЩ, които подкрепят опозицията?

- Преди всичко е важно да се изясни, че няма нов президент. Единственият избран и законен президент въз основа на Конституцията на Венецуела и по волята на по-голямата част от венецуелския народ е Николас Мадуро. Затова външната политика на Венецуела е в правомощията на единствения президент на нашата страна. Прекратяването на отношенията се дължи на незаконното, агресивно поведение и непрекъсната намеса на правителството на САЩ. Американските дипломати вече напуснаха Венецуела, а нашите дипломати се прибраха от САЩ. Единствено остават отворени малки представителства, които в рамките на 30 дни ще проучат възможността за откриване на дипломатически служби в интерес на  двете страни.

- Искат ли чужди сили (държави) да се доберат до богатството на Венецуела? Кой според Вас има най-голям интерес? Имам предвид най-вече към петрола.

- Сигурни сме, че САЩ иска да сложи ръка на венецуелския петрол. Самият Болтън го каза ясно. В допълнение, историческите факти показват, че американското правителство атакува и напада само в "защита на демокрацията" онези страни, които притежават енергийни богатства.

- Къде са интелектуалците на Венецуела в днешните събития?

- Във Венецуела голям брой интелектуалци и хора на изкуството са обединени в „Мрежа на интелектуалците и хора на изкуството в защита на човечеството", която е голямо национално и международно движение на мисълта и действията срещу всички форми на господство, като интегрира писатели, художници, поети, учени, юристи, учители, икономисти, религиозни дейци, спортисти, студенти и социални движения, с цел подкрепа на процесите на социална промяна, противопоставяне на империализма и неговите неолиберални политики, осъждане на войни, борба с глада, мизерията, обсъждане на образователни и здравни проблеми.

Към този момент те признават легитимния президент на Венецуела Николас Мадуро и, наред с други действия, наскоро излязоха с декларация към всички антиимпериалистически народи по света да защитят суверенитета на Венецуела.

- Какви са Вашите прогнози? Какъв е шансът за мир във Венецуела?

- По-голямата част от правителствата по света и почти всички народи са против политическата, икономическата и финансовата агресия на Съединените щати срещу суверенна държава като Боливарска република Венецуела.

Правителствата на повечето страни подкрепят политическото решение на венецуелския проблем чрез диалог, включително от държави членки на ЕС. Нашият законен президент Николас Мадуро, призова опозицията за диалог повече от 300 пъти, а няколко държави предложиха  да са посредници в диалога.

Сигурна съм, че в лицето на произволното, агресивно и престъпно поведение на американското правителство ще има превес на международното право, принципите и ценностите на отношенията между страните, основани на взаимно уважение. Историята показва, че санкциите, едностранните агресии, блокадата не решават проблемите, а единствено причиняват страдания и смърт на народите, като засягат и трети страни. Войната и насилието никога не са били решение на проблемите на човечеството. Правителството и народът на Венецуела искат само мир и само с искрен диалог мирът ще бъде постигнат. 

Н.Пр. Ориета Капони е извънреден и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела в България от 2014 г.

ОБРАЗОВАНИЕ:  През 1976 г. завършва с пълно отличие специалност „Философия”, Централен университет на Венецуела.

През 1983 г.  Прави специализация с докторска степен по „Политическа философия” в Университета на Отава,  Канада.

ЕЗИЦИ:  испански, италиански, английски

Основни теми на изследване: Критика на неолиберализма, държавно управление,  демокрация, социализъм.

Страни, в които е участвала в курсове, научни срещи и лекции: Венецуела, Куба, Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай, Канада, Колумбия, Мексико, Чили, Испания, Иран, Италия и Индия.

УЧАСТИЕ в над 60 национални и международни научни прояви.  Над 30 публикации в специализирани медии по изследваните теми.

ПРОФЕСИОНАЛНА  ДЕЙНОСТ:

•  професор, преподавател  в  Национален експериментален университет „Симон Боливар”/НЕУСБ/  (1983 - януари 2006 г.)

• Заместник-ректор в НЕУСБ (2001-2004)

• Ректор на Боливарски университет на Венецуела (2004-2005)

• Заместник-председател на Националната избирателна комисия  (2003-2006)

• Генерален директор на дирекция по Мониторинг и оценка на държавната политика към Министерството на съобщенията и информацията (юни 2007- януари 2008 г.)

• Член на Президентската комисия за организиране и активизиране на Националната полиция (от февруари до май 2008 г.)

• Генерален директор на Института по криминалистика (IUPOLC) ( 2008- 2009 г.) 

• Член на Националния съвет  на Служба Полиция (CONSIPOL) (2008)

• Генерален директор на Дирекция „Азия, Близък  Изток и Океания”, МвНР  (2012-2014)

• Посланик на Боливарска република Венецуела в България, 9 октомври 2014

Носител на много научни, национални и международни награди.  

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар