Четвъртък, 28 Май 2020

Неделя, 29 Септември 2019 14:36

Донка Михайлова: Троянска община винаги е имала амбиции да е сред първите

Кметът на община Троян Донка Михайлова спечели наградата „Кмет на гражданите“ за мандат 2015 – 2019 г. в раздела за средна община с население между 20 000 и 50 000 жители

- Г-жо Михайлова, във вашия мандат успяхте да постигнете признанието на гражданите за усилията, които полагате за общината. Каква е тайната на този успех – да достигнеш до хората?

- През изминалия мандат общинското ръководство заложи на потенциалите на общината и се опита да ги използва възможно най-рационално в интерес на развитието й. Търсихме оптимално съчетание между отделните политики, така че хората да намират тук все повече възможности за реализация за себе си и за развитие на децата си и да направим града по-привлекателен за живот и реализация.

Троянска община винаги е имала амбиции да е сред първите. Дедите ни са ни оставили горд дух, амбиция за успяване и силно изразено чувство за предприемчивост. Природата ни е дала много – близостта на планината, място в центъра на страната, красива река. Силен импулс в развитието на общината винаги са давали културно-историческите паметници и съхранените традиции. Със своето местоположение и културно наследство общината разполага с огромен потенциал и възможности. Мандатът, който изтича, ще остави своите следи в развитието на общината и вярвам, че всичко, което сме направили за хората от общината, е в правилната посока.

- Какво ви дава повод за удовлетворение?

- Постигнахме устойчиво ниски нива на безработица в общината. Ако в началото на мандат 2011-2015 г. безработицата бе 7.2%, последните години тя достигна 4,5%, което е с 3-4 пункта под тази за областта. През последните години средната брутна годишна работна заплата в общината расте средногодишно със 7,19%, като само през 2017 г. тя се е увеличила с 10,02%, при среден индекс на потребителските цени от -0,8 до 2,8%. Чувствително се повиши ефективността от управление на общинските земи и гори. Това не само стимулира развитието на земеделието и животновъдството, донесе нови доходи на хората, но осигури и повече приходи в общинския бюджет.

Тук е мястото да отбележим и това, че в последните четири години общината разкри няколко нови социални услуги – Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция.  През 2019 г. община Троян сбъдна мечтата на много троянски семейства, като изгради Дневен център за деца с увреждания със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

- Троян е град с традиции в областта на туризма. Какви са новите акценти в политиката ви в тази насока?

- По повод 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град, която отбелязахме през 2018 г., реализирахме една по-различна рекламна кампания за привличане на туристите. Събрахме и предложихме на гостите на общината 150 познати и не толкова известни места, събития, обекти – с една дума причини, за да посетят Троян. Издадохме каталог „150 години град Троян. 150 причини да го посетиш“, активно присъствахме в социалните мрежи, създадохме видео, посветено на Троянска община. През мандата създадохме туристически сайт за популяризиране потенциала на общината – visit.troyan.bg, с полезна и интересна информация. Със задоволство отбелязваме, че за периода на мандат 2015-2019 г. броят на туристите, нощувките и съответно туристическият данък бележат устойчив ръст. Докато през 2015 г. община Троян е посетена от 66 553 туристи, реализирали 130 458 нощувки, при среден престой от 1.96 дни, в края на 2018 г. общината е посетена от 71 289 туристи, реализирали 153 983 нощувки, при среден престой от 2.16 дни.

- Как се промени градът през последните години и каква е визията ви за бъдещото му развитие? Какви проекти предстоят?

- През последните години съумяхме да реализираме редица проекти, с които подобрихме средата за живот в общината. По двете програми, по които общината можеше да кандидатства, бяха обновени 26 жилищни сгради с 432 самостоятелни жилищни обекта. В момента се изпълнява проект за обновяването на още 2 жилищни сгради с 28 жилища. Общата стойност на приложените мерки в жилищните сгради ще възлезе на 7 247 050 лв. Цялостно реконструирахме познатия на троянци „Малък пазар“, като го превърнахме в модерен търговски обект. Актуализирахме Генералния план за организация на движението и реконструирахме две ключови кръстовища в кръгови. Ние ще работим за продължаващи мерки за повишаване доходите на хората от общината; ограничаване на негативните демографски тенденции; подобряване на жизнената среда; разширяване на предоставяните социални, здравни и административни услуги за населението. Важно е общината да продължи започнатото.

- Успявате ли да задържите младите хора?

- Привличането и задържането на младите хора в общината е един от най-важните приоритети на местната власт и ние работим усилено в тази посока. Ежегодно община Троян изготвя план за младежта, като полага усилия да отговори на потребностите на младото поколение от изява и реализация, чрез създаване на устойчив механизъм за инвестиране в младите. Планът обхваща няколко конкретни области на действие – образователна, социална, здравна, културна и антидискриминационна. През 2017 г. Общински съвет Троян прие Решение за учредяване на Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за община Троян. За периода от създаването на фонда са приети две заявления на студенти. Сключени са предварителни договори за работа на стипендиантите, със СБАЛББ – Троян ЕООД“ и с „МБАЛ-Троян“ ЕООД, за длъжностите съответно „лекар“ и „медицински рехабилитатор, ерготерапевт“. Въведохме еднократни помощи при раждане на дете. През 2019 г. размерът на помощите бе увеличен от 200 на 300 лв. Преминахме към приготвяне на храната за най-малките жители на общината в кухня-майка, което позволи унифициране на менюто за всички детски градини на територията на града, без да се увеличава таксата за родителите. Храната се приготвя чрез печене, варене, готвене на пара, вакуумно готвене и задушаване, което гарантира високото й качество. Кухнята разполага с квалифициран технолог, отговарящ за качеството и контрола на приготвянето на храната. Община Троян е първата българска община, която започва производство на собствени екологично чисти плодове и зеленчуци за осигуряване на детското хранене. Предстои изграждане на складова база с хладилни инсталации, където ще могат да се съхраняват плодовете при оптимални условия за дълъг период от време. В процес на изграждане е оранжерия, в която ще бъдат отглеждани екологично чисти зеленчуци за храненето на децата.

източник: kmeta.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Септември 2019 14:36
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

 • Неделя, 29 Септември 2019 14:36
  Д-р Петрана Стойкова: Трябва да се ограничат злоупотребите със социологическите проучвания

  Периодът е неподходящ за изследване на общественото мнение по редица проблеми, които вече изглеждат не толкова наболели в резултат на пандемията

 • Неделя, 29 Септември 2019 14:36

Оставете коментар