Неделя, 07 Юни 2020

Петък, 25 Октомври 2019 12:29

Иван Гешев: Надявам се прокуратурата да е по-активна в промяна на чувствата на несправедливост и да се отвори към проблемите и болките на хората

След като ВСС одобри Иван Гешев за нов главен прокурор след 10-часово изслушване, той даде първото си интервю за БНТ, в което сподели, че е още рано да обяви какво предвижда преди да е приключила процедурата с подписването на указа от президента Румен Радев

– Повече от 10 часа продължи. Чуха се много критики, чуха се и положителни оценки за вас. Но да започнем от критиките – кои смятате градивни и с кои смятате да се съобразите в работата си като главен прокурор, ако разбера се, бъдете назначен за такъв?

– Аз съм човек, който обмисля внимателно всички критики и се променям в случаите, когато преценя, че критиките са градивни, че са обосновани и правилни. Аз лично, казах го пред ВСС, съм впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, в неговите основания да не ме подкрепи. Не смятам, че прави правилна оценка за мен. Но съм впечатлен от честния и коректен анализ от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната. И с удоволствие ще положа усилия в тази посока.

– В същото време казвате, че прокуратурата трябва да бъде по-активна. Как обаче ще се случи това? Какво предвиждате, за да бъдат прокурорите по-активни, особено в онази част, която вие много често наричате „битова престъпност“ и за която казвате, че прокуратурата е длъжник?

– Предвиждам много неща. Въпросът е, че днес протече една част от процедурата, предстои да видим как ще развие процедурата в следващия етап. Тоест, каква ще е преценката на президента. Така че тази процедура по същество не е приключила. Така че е още рано да казвам някакви неща, които планирам. Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, казвал съм го и преди, включително и пред вас, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората, надявам се прокуратурата да е по-активна в промяна на чувствата на несправедливост, които съзнавам, че съществува в българското общество, и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва. Тоест, става въпрос за осъществяване на съответните функции на главния прокурор, живот и здраве, за по-голяма активност по окръжни, апелативни прокуратури основно извън рамките на София.

– Казахте пред колегите си, че има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки доклада. Защо според вас има проблем? Откъде идва този проблем?

– Вижте, аз не казах, че има проблем, казах, че има още нерешени проблеми. Факт е, че докладът на Европейската комисия категорично казва, че ангажименти на България, поети към момента на присъединяването ни към Европейския съюз, са изпълнени. Факт е обаче, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от доклади на Европейската комисия, от последния доклад на Европейската комисия. Имам предвид, че трябва да се свърши много работа. А защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ. Немалка част от него я направихме в 10-часовото изслушване. Става въпрос за много комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по Механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост. Тоест, в България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от Европейския съюз. Има и проблеми от страна на материалното право в Наказателния кодекс. Има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт. Говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща. Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела.

– А кои са доказателствата, които показват, че вие независим и политически, и икономически? Това беше един от основните въпроси, които ви поставиха. Как убедихте колегите си?

– Не знам как съм ги убедил. Може би съм ги убедил с това, че съм искрен. И аз наистина бях искрен на това изслушване, казах неща, които вярвам и които мисля. Как ще продължа да убеждавам, живот и здраве, ако приключи успешно, се финализира успешно тази процедура, е въпрос, на който ще отговоря, че трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните 2-3 години, като показваме, че няма разлика между български граждани с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус когато те са извършили нарушение или престъпление, и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.

Резултат с изображение за Първо телевизионно интервю на Иван Гешев след избора му за главен прокурор

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар