Понеделник, 18 Ноември 2019
Вторник, 29 Октомври 2019 08:07

Румен Томов: Промяната в Благоевград е възможна и зависи от всеки от нас

Румен Томов е предприемач и независим кандидат за кмет на Благоевград. На първия тур той завоюва втори резултат и отива на балотаж срещу Атанас Камбитов от ГЕРБ

– Първият Ви коментар за резултатите от тези избори?

Резултатите все още не са окончателни. С тази уговорка и без претенции да говоря от името на благоевградчани бих казал няколко неща. Коментаторите единодушно определиха броя на кандидатите за кмет на община Благоевград в тази кампания като необчайно висок. Диаметрално противоположни обаче бяха обясненията за това – от „всеки иска да се нанесе в подредена къща и да не работи в следващите няколко години” до „този модел на управление е вреден за Благоевград, необходима е промяна”.

Гласуването на благоевградчани опроверга първата теза и показа, че хората търсят алтернатива. Съществена подкрепа получиха кандидатите за кмет и общински съветници, които назоваха очевидните проблеми – икономически, социални, демографски, екологични, порочни практики в разпределението на публичния ресурс… и предложиха решения.

В резултат, изборите за кмет на община Благоевград не са приключили. Очертава се един доста фрагментиран Общински съвет, в който има шанс познатата ни от предишния мандат хранителна верига да бъде прекъсната и общественият интерес да доминира.

– Как ще коментирате личния си резултат – като очакван, или изненадващ?

Не съм изненадан, че не спечелих изборите на първи тур, ако това ме питате. А съвсем сериозно – резултатът е очакван. Оценявам обективно качествата на всички участници в тази кампания, които се обявиха за промяна и получиха подкрепа. Не са изненада и усилията на досегашния кмет на всяка цена да запази позицията си. Очевидна за всеки, който ходи по улиците и общува с хората, е и нарастващата през последните години обществена непоносимост към стила на досегашното управление. В този смисъл, нашата първа цел беше участие в балотаж. Постигнахме я. Този резултат не е само личен. Дължи се и на всички, които издигнаха и подкрепиха моята кандидатура, бяха до мен в тази кампания и най-вече на хората, които ни се довериха и гласуваха за мен. Благодаря им!

- Каква ще бъде стратегията Ви в оставащите дни до балотажа?

Силовата, скъпа кампания и грозните анонимни публикации не са добра стратегия. Надявам се това е вече ясно и за опонента ми от ГЕРБ. Няма да променям своята стратегия – максимално много лични срещи с хората и диалог.

- За победа на втори тур обаче ще Ви бъде нужна допълнителна подкрепа. Очаквате ли да я получите от кандидатите, които не достигнаха до балотаж?

Най-важна за мен е подкрепата на благоевградчани.

Поздравявам всички кандидати, които водиха почтена кампания и защитиха открито идеите си за свободна от корупция, чиста, зелена и подредена община с работеща икономика, нови работни места и достойни доходи на хората. Приоритетите в програмите им са и мои. Отворен съм за диалог с всеки от тях. Не подценявам обаче интелигентността и личната позиция на избирателите на Андон Тодоров, Иван Ризов, Албина Анева, Росен Георгиев, Валери Смиленов и Калоян Ханджийски. Осъзнавам, че основната отговорност за спечелване на доверието им ще бъде моя. Както и на доверието на тези, които не гласуваха на първи тур, защото са разочаровани от досегашното управление на общината, но не виждат алтернатива. Задачата ми в следващите дни ще бъде да спечеля подкрепата на всички тези благоевградчани. Промяната е възможна и зависи от всеки от нас.

източник: toppresa.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Октомври 2019 08:07
  Четири групи нарушения е установил щабът на Манолова по време на вота в София

  14 класьора с нарушения на изборния процес са внесени в съда към жалбата за касиране на вота в столицата

 • Вторник, 29 Октомври 2019 08:07
  Мая Манолова и инициативният й комитет внасят в ОИК жалба за касиране на изборите

  Утре, 11 ноември 2019 г., от 15.00 ч., Инициативният комитет за издигането на Мая Манолова за граждански кандидат за кмет на София ще внесе жалба в Общинската избирателна комисия, в столицата, на ул. „Московска” 33.

 • Вторник, 29 Октомври 2019 08:07
  Крум Зарков: Въпреки репресиите, БСП направи пробив на изборите

  "Успехът на БСП в Русе е пример за всички, които се занимават с политика без да притискат хората, без да използват сила и говорят за ясни идеи. Кметът на Русе Пенчо Милков години наред работи активно и като адвокат, и като общински съветник, и като народен представител, за да защитава тази визия за политика. Дори между двата тура, когато беше залян с всевъзможна помия, той не изрече нито една нападка към който и да е било. Напротив, защити своята програма, която вървеше от Русенската корабостроителница през бъдещето на университета до това как да върне хората в Русе".

Оставете коментар