Събота, 30 Май 2020

Събота, 02 Ноември 2019 16:27

Любомир Кючуков: Изказването на Макрон за българите се вписва в идеите му за Европа на различните скорости

Би било твърде конюнктурно, ако това изказване на френския президент се превърне в поле за вътрешнополитическа и партийна надпревара в България кой по-бързо и по-остро ще го осъди.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономически и международни отношения (ИИМО), в интервю за агенция „Фокус“ за изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо български и украински банди.

- Г-н Кючуков, френският президент Еманюел Макрон заяви, че предпочита мигранти от Африка вместо български и украински банди. Как да тълкуваме тези думи на френския държавен глава?

- Определено изказването на френския президент е неприемливо и излиза извън рамките на нормалните отношения между държави членки на ЕС.

- От какво е продиктувано едно такова изказване и не решава ли Макрон вътрешнополитическите си проблеми?

- Самият факт, че това изказване е направено в интервю на крайно дясното списание Valeurs actuelles предизвиква редица въпроси. Очевидно това има своя вътрешнополитически контекст. Между другото в цяла Европа се наблюдава постепенно изместване на дясно-центристките партии по-надясно, за да спрат изтичане на гласове към крайната десница. Самият Макрон се опитва да се ситуира в политическия център и неговата партия е част от либералната група „Обнови Европа“. Това е доста изненадващо от негова страна. От друга страна в позициите на Макрон нерядко прозира сериозна популистка компонента. Това изказване е по-скоро елемент от този негов политически профил. От друга страна извън вътрешнополитическия аспект това изказване се вписва в идеите на Макрон за Европа на центъра и периферията, Европа на различните скорости. Нещо, което той достатъчно активно лансира през цялото време, откакто зае президентския пост.

- Преди малко стана ясно, че министър Екатерина Захариева е наредила на посланика ни в Париж да връчи протестна нота на френския президент. Правилно ли реагира страната ни в тази ситуация?

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Българската реакция е достатъчно естествена. Връчването на нота и извикването за обяснение на френския посланик в София, каквато информация се появи, е този дипломатически инструментариум, който съответства на направените квалификации. В този смисъл реакцията на българската държава е достатъчно адекватна. Би било твърде конюнктурно, ако това изказване на френския президент се превърне в поле за вътрешнополитическа и партийна надпревара в България кой по-бързо и по-остро ще го осъди.

- Франция бе сред държавите, която не даде зелена светлина на преговорите за членство на Македония и Албания в ЕС. Случайно ли е, че първото официално посещение в държава извън ЕС на новоизбраният председател на Европейския парламент ще бъде именно в югозападната ни съседка и как да разбираме една такава визита?

- Франция беше водещата държава, която блокира даването на дата за началото на преговорите за двете страни, обвързвайки това решение с цялостно преосмисляне на процеса на разширяване и механизма на преговори между ЕС и страните кандидатки. Безспорно идеята за посещението на председателя на ЕП Сасоли в Северна Македония и Албания е замислено като политически сигнал за подкрепа на двете страни. Разбира се, това посещение има и свой своеобразен компенсаторен характер. Стремеж да се подчертае, че Европа продължава да подкрепя присъединяването на двете страни и също така да се допринесе за преодоляване на политическото разочарование в тях. Отчитайки също така и прекия дестабилизиращ ефект, който това решение имаше конкретно върху република Северна Македония. Отказът да се даде дата за преговорите предизвика включително предсрочни избори в страната.

агенция „Фокус“ / focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар