Събота, 30 Май 2020

Вторник, 05 Ноември 2019 16:51

Цветозар Томов: Не е възможно партиите у нас да дебатират заедно за честността на изборите, това е сякаш сицилианската мафия да събере различните си клонове и те да се саморазпуснат сами

Интервю с Цветозар Томов, социолог и бивш член на ЦИК за сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ по повод поредния словесен сблъсък между президент и премиер по време на втория тур на местните избори у нас. Румен Радев заяви, че ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), органите на реда и парламентарно представените политически партии във връзка с всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес. Най-голямата група в парламента – тази на ГЕРБ обаче оказва отпор. Лидерът й и премиер на страната Бойко Борисов отказва да участва в подобна среща. От своя страна БСП и ДПС изразиха желание за участие в подобен дебат.

– Зачестиха словесните двубои между премиер и президент. Как ще ги коментирате?

– Според мен, по някакъв начин истината се намира по средата на двете крайни тези, които бяха изказани от водещите политици в България. От една страна президентът поставя въпрос, който действително е болезнена тема за българския изборен процес. От друга страна на тези избори не се е случило нищо ново и изненадващо и няма особена причина да смятаме, че практиките, свързани с контролиране, манипулиране на вота и проблеми при обработката на резултатите, които водят грешки и възможности също за манипулации и внушения, са възникнали едва ли не на тези избори или през последните години. Те съществуват и съпровождат българския изборен процес, особено на местни избори, поне от началото на този век. Хубавото в този сблъсък е, че възниква интерес към обществен дебат на тази тема, от какъвто всички се нуждаят.

– Да, обаче какви могат да бъдат резултатите от подобна среща, при положение, че най-голямата парламентарно представена група, тази на ГЕРБ, отказва да вземе участие в нея?

– За мен е очевидно, че този обществен дебат трябва да се състои преди всичко между хора, които са заинтересовани от това в България да има честни избори. Това не са толкова политическите партии. Говорим за купуване и продаване на гласове – сигнали има от цялата страна. По-малко се говори за контролиран вот, но той е по-голямата опасност, според мен. Всички се правим на разсеяни относно това, че правоохранителната система не прави почти нищо по този въпрос. Това са проблеми на обществото, а не на партиите, защото партиите са тези, които купуват гласове и създават тези практики. Въпросът е как партиите да бъдат ограничени и спрени. Аз не очаквам, че е възможно да се съберат партиите в България и да се разберат по този въпрос. Това е все едно сицилианската мафия да си събере различните клонове и те да се саморазпуснат сами. Трябва обществен натиск, за да се прекратят тези практики, трябва работещо правораздаване. Защото те са лесни за наблюдение – те се виждат с просто око във всички секции, в които стават тези неща на избори, а тези секции са над 800.

–  Да, и ако говорим за политически партии, ГЕРБ, която можем да кажем, че спечели доста на тези избори, отказва участие. БСП и ДПС заявиха желание за участие на подобна среща. Реакциите им плод на неугодни за тях резултати ли са?

– Не мисля. Мисля, че няма невинни партии в тази история. Най-малко бих твърдял това за ДПС.

– Мая Манолова пък иска касиране на изборите и днес предстои Изпълнителното бюро на БСП да постави въпроса. Има ли основание искането на Манолова изобщо?

– Зависи от това какви са ни критерии за законност на изборите. От гледна точка на начина, по който протекоха в страната, изборите в София в никакъв случай не са по-опорочени, отколкото в която и да е друга голяма община. От гледна точка на желанието ни да имаме чисти и честни избори, има основания за касиране, но тези основания съществуват по отношение на изборите в цялата страна.

–  И едно е ясно обаче, всички малко или много искат промени в Изборния кодекс. Какви промени трябва да включва Изборният кодекс всъщност?

– Това е много широка тема, която едва ли можем да обсъдим за няколко минути в този разговор. Може би най-същественото е да престанем да изменяме конюнктурно Изборния кодекс от избори на избори в навечерието на избори. Аз бих искал да имаме Изборен кодекс, който да регламентира това промените в него да не бъдат валидни за непосредствено предстоящи избори. Тук трябва, според мен, сериозен обществен дебат накъде отиваме, защото в Изборния кодекс има маса абсурди. Абсурдно е въвеждането на машинното гласуване за едни избори и невъвеждането му в други. Трябва да имаме единна позиция по въпроса. Абсурдно е да продължаваме по този начин да товарим Секционните комисии с обработката на изборните резултати след 14-часов работен ден и без те да са достатъчно обучени да вършат тази работа. Това продуцира огромен брой технически грешки при отразяването на изборните резултати. Абсурдно е да имаме изборно законодателство, при което представянето, броенето на резултатите не е обект на по-голяма прозрачност от публична сила, тази, която е възможна в момента. Единият от изходите е въвеждането на преброителни комисии, алтернативният изход – използването на оптични скенери в изборния процес. Има още много неща, които бихме могли да кажем – ще стане прекалено дълго предполагам, ако ги изброя.

– Като бивш член на ЦИК, според вас, може ли машинно гласуване да реши проблема с нарушенията и огромния брой недействителни бюлетини?

– С недействителните бюлетини – не, отчасти би могло, но изцяло не, защото те в крайна сметка зависят и от волята на гражданите и техния брой. Тоест, хората, безразлични към определени кандидати, те имат и право да гласуват по този начин. Иначе, да, ако се въведат системи за оптично сканиране, които се въвеждат в доста страни и това е най-популярният начин да се модернизира и осъвремени технологията на провеждане на изборите. Такова машинно гласуване, да, но не и с тези машини за директно записване на вота, които досега сме използвали. Те са доста опасни и могат да бъдат манипулирани.

Източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар