Събота, 04 Юли 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 09:37

Матю Палмър: Има засилена злонамерена активност на Русия на Балканите

В балканския регион и по-специално на Западните Балкани има засилена злонамерена дейност от страна на Русия

Това заяви в интервю заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър за „Свободна Европа“.

Палмър, който е и специален пратеник за Западните Балкани, пристигна на посещение у нас в понеделник заедно с друг висш американски чиновник – първият заместник помощник секретар във финансовото министерство на САЩ Пол Ахърн, като двамата се срещнаха в понеделник с премиера Бойко Борисов.

„Със сигурност руската активност е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение на Западните Балкани“, коментира Палмър.

Освен че потвърди като случаи на подобна намеса отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и проваленият опит за преврат в Черна гора, той даде и други примери – усилията на Москва да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина. По думите на дипломата САЩ имат визия за Западните Балкани, която е различна от руската, пише "Монитор".

"Визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия. Русия предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, да забиват клин между Западните Балкани и Запада", обясни Палмър и допълни, че САЩ искат да демонстрират своята ангажираност в региона като „партньори с позитивен дневен ред“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Той посочи също така, че за Северна Македония и Албания е наложително да имат ясна европейска перспектива. „Смятаме, че те по същество отговарят на изискванията и това би бил важен сигнал към региона“, обясни дипломатът.

На въпрос дали САЩ ще предоставят допълнителна информация по обявеното от американския държавен секретар Майк Помпео решение да бъде забранен достъпът до Щатите на магистрата Антон Миталов, който позволи на обвинения в шпионаж ортак на Цветан Василев – Николай Малинов, да отиде в Русия, Палмър посочи: „В готовност сме да предоставим данни на компетентните български власти при необходимост“.

Той допълва, че САЩ са непоколебими в подкрепата на доброто управление и борбата с корупцията. „Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление“, подчертава дипломатът.

Попитан дали се очаква да бъдат обявени имената и на други хора, включително такива на по-високи позиции, той подчерта, че не иска да предпоставя конкретни решения, но допълни: „Но мога да ви кажа, че забраните за виза и пътуване са важен инструмент за борба с корупцията“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар