Четвъртък, 02 Април 2020

Петък, 14 Февруари 2020 17:03

Проф. Александър Маринов: Смисълът от подготвяната при президента Национална стратегия е да задвижи импулсна промяна

Това, което ние създаваме, няма претенциите за истина от последна инстанция. Това е само основа за сериозни обществени дебати, тъй като така се действа винаги в случаите, когато се прави пълноценна национална стратегия, казва в интервю за радио „Фокус“ новоназначеният председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев – проф. Александър Маринов

– Проф. Маринов, при изписване в интернет търсачките на Стратегически съвет при президента излизат информации за неговото създаване и за смяната на председателите му. Как ще работите оттук нататък? Как ще работи структурата и по какви теми, за да знаем повече?

– Характерът на този Съвет е такъв, че той ще излезе на светло, когато дойде момент да бъде представена за общественото обсъждане в различни формати, продуктът от неговата работа. Т.е. ние досега сме работили, но сега предстои, предполагам не повече от 2 месеца, тази работа да бъде финализирана, да бъде обсъдена. Защото това, което ние създаваме, то няма претенциите за истина от последна инстанция. Това е само основа за сериозни обществени дебати, тъй като така се действа винаги в случаите, когато се прави пълноценна национална стратегия.

– Какво представлява това, върху което работите и какви аспекти включва?

– Сега едва ли бих могъл да вляза в някаква конкретика, но става дума за посока и път на развитие, на промени в страната, които да отговарят на желано състояние и разбира се, чрез които ние ще отговорим на въпроса: как да бъде постигнато това състояние. Например, какви промени трябва да настъпят в модела, по който се управлява държавата, начинът по който държавата изгражда взаимоотношенията си с гражданите и т.н.

– Това предстои да научим до два месеца, така ли?

– Да. Работата навлиза в окончателния си период и в един момент ще има продукт, който ще бъде предложен на обществото, на различни среди за дискусия. За допълнения, за усъвършенстване. И най-вече за мобилизиране на обществена енергия. Защото една стратегия би трябвало да задвижва импулсна промяна.

– Този продукт с какво ще се различава от Визията за България на БСП, от разни Бели книги, от всякакви предизборни програми?

– Преди всичко се различава по това, че той не изразява една партийна гледна точка. Не изразява някаква особена идеология. Т.е. опитва се да даде отговор на въпроса как да се постигне съгласие между нас българите за по-нататъшния път. Той освен това не представлява някаква система от констатации, въпреки че ние трябва да се аргументираме, защо предлагаме едно или друго нещо. Но той няма преобладаващо констативна страна. Той е насочен напред на основата на констатираните сериозни пречки към едно по-добро бъдеще на страната, как да ги преодолеем. От тази гледна точка ние сме били свидетели, знаем примери от историята, когато такива национални стратегии са били разработвани от отделни личности или групи, но общото е, че винаги са успявали да мобилизират обществото или голяма част от обществото за едно общо по-добро бъдеще.

– И ми идва наум веднага Конрад Аденауер с неговата Стратегия след войната, Рузвелт с New Deal.

– Примерите са много сполучливи. Можем да добавим примера с Ататюрк, който преобразува ориенталската изостанала Османска империя в модерна светска Турция. Има много примери в историята – и в по-далечната, и по-скорошната. Южна Корея, Китай разбира се, един много впечатляващ пример.

– Проф. Маринов, в своите всекидневни изявления държавният глава опира ли се на заключения или на идеи от вашите разработки досега?

– Нашите разработки не са пряко свързани с текущата политика. Разбира се ние дискутираме определени позиции, определени гледни точки, определени проблеми, които са симптоматични за пречките за развитието на нашето общество. Но тук не бива да схващаме нещата, че става дума за директна персонифицирана политическа конфронтация. Ние констатираме просто проблеми, които смятаме за сериозни, които са валидни, които трябва да бъдат отстранени, независимо от това кой като личност или като партия управлява държавата.

– Как смятате, как ще бъде приета тази Стратегия от политическите партии?

– Не сме наивни. Смятаме че по-голямата част от партиите, от полиците ще погледнат на нещата от своята камбанария, ако щете дори, да се изразя по-нетактично, от своя интерес. Може би ще видят някаква заплаха, може би ще видят някаква атака, ако се припознаят в съучастие към проблемите, с които се сблъскваме. Но не е това най-важното. Аз смятам, че същинският смисъл на една подобна дискусия не е да доведе до сговор между партиите, още повече между сегашните партии. А да доведе до възможност да се обединим като общество или като по-голяма част от обществото, около неща, които трябва да правим. Защото те ще изискват от нас усилия и ще изискват да бъде платена цена. Така че това е смисълът на дискусията. Дискусията започва с обнародването на този проект. Тя не приключва. И в него са възможни промени в резултат на тази дискусия. Това не означава, че ние се стремим да елиминираме или по някакъв начин да дискриминираме партиите. Всеки е добре дошъл, ще бъде добре дошъл да си каже мнението.

– Как ще избегнете риска и обвиненията, че всъщност работите върху бъдеща политическа платформа на нов проект?

–  С един ясен кратък отговор. Не, не работим върху партийно портфолио. Работим върху национална стратегия. А е ясно, че нито една партия не може да претендира, да изразява общонационална стратегия. Това по дефиниция е въпрос на постигане на съгласие между много различни, дори понякога разминаващи се обществени групи, респективно техните политически представителства. Затова повтарям – не, ние не работим върху някаква партийна платформа. Още по-малко на „неродения Петко“, т.е. на привижданата партия, която щял да прави президентът. Аз поне нямам такава информация. И не мисля, че нещо реално се замисля или прави.

– И не я подкрепяте тази формация интелектуално?

След като я няма, как да я подкрепям?

– Тя може да е в зародиш, някой някъде може да я обмисля?

–  Не. Няма такъв зародиш. Поне аз не съм в курса на такива замисли.

–  Проф. Маринов, ползвам че сте наш гост, за да ви попитам, наскоро ваш колега политологът Евгений Дайнов, каза, че президентът не знае как да превърне подкрепата на гражданите в своя сила.

Да, вероятно това нещо, част от тази критика, би намерила отговор в начина, по който президентът представи, участва в дискусиите за стратегическия проект и отрази мнението на обществото, но най-вече когато успеем да отговорим на въпроса без да правим президентска партия, как да намерим начин да мобилизираме обществената енергия не срещу някого.

– А за нещо? За перспектива?

–  Да, да. Президентът, според мен не би трябвало, и той не се мъчи да мобилизира енергия срещу, да кажем, управляващите. Или срещу някаква институция. Той, според мен, трябва да разсъждава и според мен така разсъждава, как да намерим общ език, да кажем какво трябва да постигнем и как да го постигнем, разбира се, преодолявайки определени проблеми и техните носители. Но това не е въпрос на някакъв егоистичен интерес

–  Проф. Дайнов също даде за пример неделните беседи на Роналд Рейгън. Преди него Рузвелт е правил такива, в които той избира си медия, по която всяка неделя в тази медия съответният президент си говори с хората. Обяснява им една или друга гледна точка по един или друг проблем. Идея ли е това? Възможно ли е това да го направи и Румен Радев, може би по негов начин? Или Стратегията е такъв вариант?

–  Със сигурност мога да кажа, че всеки един подобен случай, подобна личност действа в определена ситуация, едва ли е възможно да се копира буквално. Но всъщност по един или друг начин, без претенциите за някакви проповеди, които се изнасят, би могло напълно е възможно този процес да се осъществи в хода на дискусиите по националния стратегически документ. Разбира се президентът ще трябва да изрази и ще изрази, сигурен съм, своята гледна точка по редица въпроси. Тъй като проектът си е проект, но той може да има и свои гледни точки. Може да има свои отговори на въпросите, които хората поставят във връзка с този документ и т.н.

–  Как си представяте, че ще вървят дискусиите по Националната стратегия?

–  Надявам се да са пълноценни. Със сигурност няма да са куртоазни. Просто, защото ние се изправяме като нация пред много сериозни проблеми. Има много големи различия във възгледите, има предубеждения, има стереотипи. Но всичко това са проблеми, които биха могли да се преодолеят в хода на една пълноценна дискусия. Или най-малкото, нека да не изпадаме в крайност, вероятно консенсус няма да можем да постигнем. Трайно широко съгласие също. Въпросът е да се постави началото на процес на сближаване на гледните точки и най-вече на разбирането какво да правим оттук нататък.

–  Как оценявате това, което се случва в дни, когато вместо към корупцията в държавата се връщаме 20 г. назад, за да видим корупцията в прехода?

–  Честно да ви кажа, тук трябва да разграничим няколко страни на въпроса. Аз не съм юрист, но ми се струва, че този въпрос е бил коментирам, че от правна гледна точка, особено от гледна точка на наказателното право, ще бъде трудно да се раздаде справедливост със задна дата, особено за отдавна отминали събития. Според мен това би могло да има като резултат да разберем къде сме бъркали досега. Естествено има и някои по-съвременни случаи, които все още не са приключили. Но целта според мен не е в това да се раздаде с меча на справедливостта възмездие, а да се види кое е било правилно, кое се е оправдало в практиката и кое е било погрешно. Тъй като според мен има и от едното, и от другото. И най-вече това не би могло да бъде някаква оперативна политическа инициатива. От тази гледна точка подбудите на главния прокурор са достойни за уважение. Но аз не знам, не съм сигурен дали именно ДАНС може да направи такъв анализ.

–  Дали и реализацията им ще бъде достойна за уважение?

–  И това също е открит въпрос. Той до голяма степен ще определи по-нататъшното развитие на отношението към институциите.

– Нали заради новия пост няма да ви загубим като наш анализатор?

–  Не, ако продължите да ме каните.

–  Ще продължим да ви каним и се надявам вие винаги да бъдете отворен за нашите слушатели.

–  Да, разбира се. Нищо особено не се е променило. Аз не съм станал някакъв падишах. Това е просто функционална отговорност, която аз смятам да изпълнявам и в бъдеще, както и досега съм я изпълнявал между другото, без да имам такъв пост. А също така и да удовлетворявам вашия интерес и интереса на слушателите, разбира се.

източник: focus-news.net

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар