Вторник, 26 Май 2020

Неделя, 08 Март 2020 11:52

Калоян Паргов: В исканията на медицинските сестри няма политически искания – има човешки искания

Не ми се ще да гледаме на здравето като на услуга или като на стока, което означава, че ако имаш пари, получаваш услугата и стоката, ако нямаш пари – не получаваш. Но тази услуга е свързана пряко с живота на човека. Това е циничното във времето, в което живеем, заяви в интервю по радио „Фокус” председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП-София

– Правителството отказа да приеме споразумението, което му предложиха протестиращите медицински сестри, защото исканията им са били политически. За последните 24 часа петте барикадирали се в Народното събрание се превърнаха в метафора на съвременната ни безизходица. Къде свършва отчаянието и откъде започва провокацията?

– Къде свършва отчаянието и откъде започва провокацията – хубав въпрос. Отчаянието е след година чакане, от април с първите обещания, през октомври до днес и те ясно показват, че неизпълнението на тези обещания водят до отчаяние и до чисто психологически опит за привличане на вниманието на обществото към този проблем, тъй като и зимните месеци, пък и други въпроси и проблеми доста натежаха и всички като че ли се умориха от проблеми. Аз считам, че исканията на медицинските сестри са основателни. Това е и позицията на БСП, тя бе изказана от трибуната на Народното събрание в нарочна декларация, прочетена от председателя на партията г-жа Нинова. И знаете, че по темата „Здравеопазване“ БСП е била най-активната политическа сила, включително и със заложени идеи във Визия за България, включително и с вотове на недоверие. Разбира се, във връзката отчаяние-провокация една крачка дели отчаянието от провокацията, която е израз на желанието да привлече вниманието на обществото върху този проблем, който очевидно е сериозен, който се неглижира след една година обещания. 

– В БСП как виждате разрешението на проблемите на медицинските сестри? Вие имате ли разработени механизми, чрез които, идвайки на власт, ще започнете реформи в сектора? 

– На първо място е идеята болниците да не бъдат търговски дружества. На второ място идва намаляване на ДДС за лекарства. В началото на годината шефът на Здравната каса Дечо Дечев каза нещо смутително в изявление, че лобистки закони фактически източват Здравната каса и правят неравностойно разпределението на средствата, да го кажем по този начин, което е изключително сериозен сигнал. И някак си той потъна в рамките на другите кризисни ситуации, които се развиваха. Но истината е, че здравеопазването е тема, която трябва да бъде обща тема за всички политически партии. Защото всички плащаме здравни осигуровки, а ни се налага все нещо да доплащаме в нашата страна. И не ми се ще да гледаме на здравето като на услуга или като на стока, което означава, че ако имаш пари, получаваш услугата и стоката, ако нямаш пари – не получаваш. Но тази услуга е свързана пряко с живота на човека. Това е циничното във времето, в което живеем, защото достъпът до качествено здравеопазване трябва да е осигурен за всеки гражданин на републиката, без значение кой в каква позиция е в обществото – дали е работник, дали е министър и т.н. 

– Този достъп е конституционна норма, г-н Паргов. Как се случи така, че тя бе прегазена? 

– Очевидно, че върховенството на закона отдавна е загърбено в България и все повече трябва да се връщаме към основния закон, приемайки, обсъждайки един или друг законопроект, едни или други поправки, предприемайки едно или друго действие. Това е водещото като принцип – върховенството на закона. Правата на гражданите, свободите на гражданите и много други норми, които има в основния закон. Но така или иначе темата „Здравеопазване“ е кризисна тема. И ние виждаме, че тя е кризисна през последните немалко години. Най-малкото честата смяна на министри на здравеопазването говори за криза в даден сектор. Тоест, липса на капацитет или липса на идеи, невъзможност да се справи с текущи въпроси и с оставките на едни или други министри като че ли се отпушва донякъде напрежението и се възлагат нови надежди за следващия, и така до следващия път. Но това не е решение на проблема. Истината е, че не завиждам на нито един министър на здравеопазването. Казвам го човешки, а не политически. Не мисля, че в исканията на медицинските сестри има някакви политически искания – има човешки искания: защита на правото на труд, справедливо възнаграждение за положения труд. Още повече, че при определени професии и в сектора „Здравеопазване“, и в сектора „Образование“ има недостиг на кадри, а и на желаещи, което е проблем. Погледнете колко е средната възраст на заетите. Това също е показателен факт. Така че има много неща, които могат да се мислят, но пак казвам, това трябва да е общ приоритет, да не е приоритет само на БСП, трябва да е приоритет на държавата, защото този сектор има отношение към националната сигурност – здравето на средностатистическия българин, то има отношение към всичко. 

– Как може да се разреши тази криза? 

– Тази криза може да се разреши като си изпълнят обещанието или да се поема ангажимент за поетапно изпълнение на обещанието, ако то не може да се реализира веднага. Всичко става чрез диалог, чрез разговори. Не става просто чрез обещания, които впоследствие не се реализират, докато се реши проблемът. Дори да не може на 100% това да се реализира веднага, то трябва да се поеме ангажимент и той да се следва поетапно. Ето, давам ви пример – миналата година помните кризата със заплатите на заетите в транспорта в София. 

– Да. 

– Тогава се намесиха синдикатите, някак си раболепно казаха, че са осигурили възнаграждения в размер на 10%, шофьорите, разбира се, не го приеха. Тогава ние заехме и позиция, и тогавашният омбудсман Мая Манолова и тя зае позиция. И тогава стигнахме дотам, че получихме общо разбиране от Комисията по транспорта, от всички политически сили, че ще направим още едно увеличение, и ако в средата на годината има пари в бюджета, при актуализацията, ще разпределим част от тях, ще ги насочим за заплати. Междувременно се подписа споразумение за 3-годишно увеличение на заплатите всяка година с по 10% на заетите, което не се хареса на заетите в градския транспорт, но го приеха с надеждата, че ще се изпълнява, и то е заложено. 

– И то се изпълнява? 

– И то се изпълнява. Но това стана благодарение на натиска и на националния омбудсман, и от опозицията в Столичния общински съвет начело с БСП, защитавайки исканията. И разбира се, синдикатите също трябваше да проявят разбиране в тази ситуация, защото очевидно, че така дори и техните членове не бяха удовлетворени от това, което те бяха първоначално договорили, колкото и неприятно да им беше това, че са донякъде вносители. Така че винаги има решение стига да има желание за диалог и за разбиране, и за взаимни отстъпки. Аз разбирам и премиера Дончев с призива му да не съборим държавата, да пазим държава, но пък тази държава се крепи на всички нейни граждани, които със своя вот на едни или други избори възпроизвеждат властта в институциите, които пък са призовани да се грижат за благополучието на хората, и на които им се плащат с данъците, които се събират от гражданите на републиката. Неслучайно подчертавам това, за да се върнем и към върховенството на закона и към търсенето на решение. 

– Г-н Паргов, отчаяният протест на медицинските сестри постави въпроса за нивото на здравеопазването в София. Валидни ли са и в столичните общински болници натрупаните другаде в страната проблеми? На много места вече такива болници фалират. 

– София не е България. В София няма фалирала болница и няма да има на този етап фалирала болница поради една проста причина: че общината е най-богата от всички общини в страната, и разбира се, търсим общ консенсус в решаване на проблемите, в модернизиране на болниците, в оборудването им с модерна апаратура. Това става благодарение и на големия бюджет в София. Разбира се, не така е положението в страната, където в едни по-малки общини, дори и в по-големи общини поради недостига на средства и недофинансирането от Здравната каса се оказва, че болниците са на ръба и някои и фалират, което е проблем. Специално за София този въпрос не е меродавен на фона на това, което се случва в страната. Но това е част от регионалните дисбаланси за съжаление, които съществуват в България, и които са проблем, което трябва да бъде със сигурност приоритет на държавата, за да могат тези регионални дисбаланси по един или друг начин да се намалят. Оттам ще се намалят и неравенствата при разпределението на националното богатство, което се случва всяка година чрез бюджета. 

– Г-н Паргов, ползвам възможността, че сте наш гост, за да ви попитам и по други въпроси, ако позволите. Един от тях е за поредните ремонти на ремонтите. Заради пореден ремонт на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ тя самата се превърна в многострадален обект на градски подигравки. Основен ремонт се прави и на ул. „Иван Вазов“, която също беше затворена за цяла година, въпреки това обаче и на нея се забелязват дефекти само 9 месеца след откриването. Проблем има и при настилката пред Ректората. Какъв е смисълът от правенето на ремонти, които очевидно не се контролират за качество, за да се правят след това контраремонти. 

– Това е малко по-сложен въпрос, отколкото можем да си го представим, защото както неведнъж сме казвали от БСП специално за ремонтите в София, на първо място почваме с проекта – когато проектът ти е фундаментално сбъркан или трудно реализуем като изграждане, оттам нататък почват проблемите. И разбира се, всички се вторачват в изпълнението и в строителя, но това, което казвам, не е в защита на строителя, а е по-скоро в редица проблеми, които възникват по начина, по който се работи. Надявам се, че след новата структура на общината и новия суперзам.-кмет г-н Божинов, проблемите ще бъдат овладени, тази практика ще бъде преустановена. Но да напомня нещо, което стана ясно от срещата ни с Камарата на строителите по време на предизборната ни кампания. Те много ясно казаха, че докато общината се държи като мащеха към строителния бранш, всеки проект в София ще бъде провалян, ще се проваля. 

– Това с какво си го обясняват? С какво ви го обясниха? 

– С това ни го обясняват, че от гледна точка на начина на комуникация на работа, качеството и на проектите, които трябва да изпълнят. „Граф Игнатиев“ е изключително сложен проект, той не е виадукт, не е асфалт, не е мост. Той е сложен проект с художествено-архитектурна стойност. И по начина на хилядите нелепи елементи, които са включени в рамките на тази централна градска улица се създават допълнителни проблеми. И когато имаш проблем с проекта, оттам нататък започва да куца изпълнението и започват да стават видни и щетите, и проблемите. Разбира се има 10-годишна гаранция, която няма съмнение, че строителят ще си я пази и ще отстранява немедлено всеки появил се проблем. Това важи и за проблемите с градинката край Ректората, в който помня миналата година точно по това време, когато правихме едно шествие, организирано от Организацията на евреите в България, свързано с годишнина от Холокоста, всички участващи в шествието, и госпожа Фандъкова, помня тогава и господин Цветанов участваше, и други, откриха, че доста хлопат плочките, вследствие на което точно след това шествие се наложи публично да се наложи някаква санкция. Може би госпожа Фандъкова очакваше да ни изпревари, и да го каже на глас. Но пак казвам, очаквам новият суперкмет Божинов, да представи публично, ако трябва, алгоритъмът на работа, това, което смята да подобри от работата, така че общината да не става за смях, защото покрай това пада й реномето, нали, репутацията на общината. Тя е силно накърнена след тези случаи, които преживяхме в последните години.

– Бюджетът на София бе гласуван на 6-и февруари, месец по-късно как върви изпълнението му? Това ме подсеща да ви попитам и за управленската програма на госпожа Фандъкова – тя представи ли пред Столичния общински съвет? 

– Вие добре отваряте тази тема за управленската програма. Бюджетът и изпълнението ще можем да го видим най-добре на шестмесечието, макар че първите три месеца в рамките на Комисията по финанси и бюджет трябва да постъпи определена информация за това, как се изпълнява данъчната година. Що се отнася до управленската програма още я чакаме, макар че по Закон за местното управление и местната администрация, кметът на всяка община трябва да представи своята управленска програма за съответния мандат. На този етап единствено виждаме програмата за мандат 2015-2019 г. на госпожа Фандъкова, чакаме новата програма, която доста извън сроковете вече излизаме. Смятаме да я призовем в най-скоро време тя самата да представи програмата си за мандат 2019-2023 г. 

– В какъв срок трябваше да бъде представена тази програма, господин Паргов? 

– Предвид това, че изборите бяха произведени в началото на ноември, говоря за балотажа, клетвата, когато започна работата си и Общинският съвет, и кметът, бяха две седмици по-късно, то в началото на тази година, в края на м. януари трябваше да има някакъв документ, който да бъде обявен, който подлежи на някакво обсъждане. Например, бургаският кмет има навика да обсъжда на сесия на Общинския съвет управленската си програма и тя да бъде подкрепена от мнозинство в Общинския съвет. 

– В София защо се забави? В крайна сметка тази управленска програма, нали с нея се отиде на изборите, тя не би ли следвало да е готова? 

– Би следвало да е готова и затова ще направя запитване за забавянето й, тъй като хубаво е все пак тя да бъде публикувана не само на сайта, а и публично да извести за намеренията в следващите 4 години на новия управленски екип, който си назначава госпожа Фандъкова.

източник: ИА и радио "Фокус"

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Март 2020 11:52
  Проф. Здравко Попов: По време на извънредното положение БСП се държа алтернативно, но и отговорно

  По време на извънредното положение БСП се опита да се държи алтернативно като това, което й приляга в дадения случай, намираща се в опозиция, но и отговорно. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Здравко Попов – философ, дипломат, експерт по европейски въпроси и преподавател в Софийския университет.

 • Неделя, 08 Март 2020 11:52
  Корнелия Нинова: Представяме ви ясен и конкретен план за развитие на Северозапада

  Внасяме Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.

  "Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: "На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите."

 • Неделя, 08 Март 2020 11:52
  Румен Овчаров: Тоталната атака срещу Нинова цели дестабилизация на партията

  Всички тези, които в момента започват отново „да бунят кошера“, са намерили своя стимул ГЕРБ да спечелят отново властта

Оставете коментар