Четвъртък, 09 Април 2020

Сряда, 18 Март 2020 12:17

Урсула фон дер Лайен: Политиците подцениха заплахата от коронавируса

Политическите лидери "подцениха" степента на опасността, която представлява коронавирусът, призна председателят на Европейската комисия в сряда, когато ЕС затвори границите си, предава AFP.

"Мисля, че първоначално всички, които не сме експерти, подценявахме коронавируса", заяви Урсула фон дер Лайен пред германския вестник "Билд" в интервю, публикувано в сряда.

"Но сега е ясно, че това е вирус, който ще ни държи заети още дълго".

"Ние разбираме, че сега трябва да се предприемат мерки, които изглеждаха драстични преди две или три седмици", добави тя.

Коронавирусната епидемия, която за пръв път се появи в Китай в края на миналата година, бързо премина през целия свят, заразявайки близо 200 000 души и убивайки 7 900, докато правителствата се борят с нея.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Но фон дер Лайен отхвърли сравнението на френския президент Еманюел Макрон, който оприличи епидемията на война тази седмица и нареди на почти цялото население да остане вкъщи поне две седмици.

"Аз лично няма да използвам този термин, но разбирам мотивацията на френския президент, тъй като коронавирусът е ужасен враг".

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че САЩ при Доналд Тръмп са приели заплахата от вируса още по-леко.

"Избухването на кризата вероятно беше подценено още повече в САЩ, отколкото в някои страни в Европа", заяви Петер Алтмайер пред Funke.

"Това е причината, поради която силно се надяваме, че САЩ ще успеят да контролират ситуацията и това също е в наш интерес", добави той. "Никой не се надява икономиката на САЩ да изпадне в неконтролирана рецесия."

Източник: Фокус, Превод и редакция: Иван Христов

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Март 2020 12:17
  БЦЖ ваксината работи срещу Covid-19

  Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. "Дейли мейл".

 • Сряда, 18 Март 2020 12:17
  Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера ще промени отношението към епидемията

  Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София. Той е най-активният защитник на масовото изследване с т.нар. бързи тестове. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет. По време на традиционния брифинг на националния щаб, на който днес Борисов дойде неочаквано, министър-председателят каза, че "ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него".

 • Сряда, 18 Март 2020 12:17
  Руските семейства с деца ще получат по пет хиляди рубли на дете през април, май и юни

  Размерът на помощите за руските семейства с деца ще бъде около 200 милиарда рубли. 140 милиарда рубли от общата сума ще отидат директно за подкрепа на семейства с деца от 3 до 7 години

   

Оставете коментар