Петък, 18 Септември 2020

Вторник, 12 Май 2020 10:11

Богомил Николов: Предлагат ни козметични продукти вместо дезинфектанти

Търговци предлагат в мрежата душове, които уж предпазват от коронавирус. Истинските препарати трябва да имат регистрационен номер, казва изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ в интервю за "Монитор"

 

- Г-н Николов, как така се оказа, че само 3 от 21 изследвани марки дезинфектанти отговарят на изискванията на СЗО? Кое не е наред в съдържанието на тези препарати?

- Препоръките на СЗО са дезинфектантите да съдържат 70% спиртно съдържание. В практиката се използва и по-нисък процент. Но се оказа, че потребителите няма как да разберат на рафта в магазина, че всъщност продуктите, които имат претенция да дезинфекцират и да унищожават микроорганизми, трябва да са преминали през регистрационен режим. Изискването е да са тествани и тогава да им бъде издаден документ от здравното министерство. Вместо това се оказа, че по-голямата част от тези продукти на пазара са регистрирани като козметични продукти и не би трябвало да имат претенция за дезинфектант. Това е и по-големият проблем, защото се отваря вратичката за ниско качество. Ако тези препарати се регистрират като козметични продукти и няма строги изисквания към тях, не можем да очакваме да дезинфектират. Продуктите, които се регистрират като биоцидни, трябва да бъдат обозначени, за да е видимо за потребителите. Към момента препоръката ни е хората да видят дали на продукта има номер на издадено разрешение. Козметичните нямат такъв номер.

- Каква е разликата между козметичен продукт и дезинфектант?

- Разликата е, че биоцидният продукт преминава през лабораторни изпитания и е регистриран. Докато козметичният изпраща само уведомление в министерството. Затова след проучването ние очакваме от съответното ведомство да изисква регистрация като биоцидни продукти, като тези, които имат претенция за дезинфекция. А козметичните продукти претендират, че почистват, но от какво? Разликата между двете са като при лекарствен продукт и хранителна добавка. Едното има стриктни изисквания и регистрация.

- Според дерматолози всъщност дори оцветители и ароматизатори в дезинфектантите могат да причинят тежък дерматит. Те истински ли са тогава?

- Не мога да вляза в полето на специалистите, ние само сигнализираме, че тези продукти трябва да имат по-строга регулация.

- Какво е съдържанието на тези продукти, които не отговарят на изискванията?

- Те съдържат най-различен процент спирт. Никъде не може да разбереш дали всъщност 49% спирт може да свърши необходимата работа. Едва ли е случайно, че изискването на СЗО е да има 70% спирт. Нашата роля беше да сигнализираме за проблема, така че очакваме тези производители да регистрират продуктите си като биоцидни и да коригират етикетите си. Има много пропуски - липса на предупреждение за опасност, а все пак става дума за запалим продукт. На един продукт дори не беше упоменат производителят. Законодателството изисква биоцидните продукти да посочат номера на регистрация. Не е редно да се пише, че са антибактериални препарати, че унищожават микроби. Могат да имат само някаква базова почистваща функция.

- Планирате ли други проучвания?

- Ще видим. Сега много се притесняваме от онлайн търговията, защото в такава ситуация в цял свят се спекулира със страха. Така търговци предлагат продукти, които уж предпазват от коронавирус. Най-често те са свързани с подобряване на имунитета, лечение и предпазване от вируси. В момента сме много внимателни към такива послания, изпращаме и сигнали. Наскоро сигнализирахме за нелоялна практика на търговец, който продаваше в мрежата душ, за който твърди, че предпазва от вируси.

- Как предпазва, по какъв начин и къде се предлага?

- Предлага се онлайн в различни сайтове. Дори не е посочено как действа, странно е и човек, който предлага такова нещо, трябва да защити претенцията.

- Скочиха ли продажбите онлайн по време на извънредното положение?

- Това трябва да кажат търговците. Сигнали има при нас, но в момента приемните ни са още на особен режим. Физически не приемаме хора, затова и цели социални групи трудно ни откриват. Затова не бих казал, че има бум на нарушенията.

- А след Великден имаше ли нарушения?

- Това беше особен Великден и обикновено след празници получаваме най-много сигнали за пътувания. Тази година нямаше такива практики. Тук остава проблемът с туроператорите. Той все още не е решен, но е добре, че вече да има конструктивни предложения в тази посока. Потребителите са кредитирали големи суми за ранни записвания и по закон трябва да си получат парите обратно. В момента се предлагат масово ваучери, стига потребителят да е съгласен. Туроператори искат директивата, която защитава правата ни, да бъде изменена. Така не потребителят да избира дали да получи ваучер, а директно да получава такъв. Все още въпросът е висящ. Един пакет за почивка в Египет струва по 1000 лв. на човек. Това са 4000 лева за цяло семейство. Какво става с тези пари. Нека проблемът да се разреши законово, защото в противен случай най-вероятно ще затънем в сага от съдебни дела.

- Притеснява ли ви, че ще има възможност отново в някои продукти да бъде използвано сухо мляко? Имате ли становище по въпроса?

- Зависи. Ако се използва сухо мляко в даден продукт, то задължително да е обозначено на етикета. Хората трябва да правят разлика между продуктите. Става дума за различно качество и това трябва да е строго регламентирано и посочено в информацията. Нужен е стриктен контрол, защото може да се стигне до измами.

Богомил Николов е доктор по икономика от УНСС и магистър по политология и стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски“ и университета „Еразмус“ в Ротердам
- Изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ от 1999 година насам. Член е на Икономическия и социален съвет и Европейския икономически и социален комитет.

източник: "Монитор"

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар