Петък, 18 Септември 2020

Вторник, 12 Май 2020 18:11

Боян Магдалинчев, ВСС: Получихме поверителни данни от САЩ за съдия Андон Миталов

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Доказателства в тази посока обаче не са огласявани публично до момента

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за "Свободна Европа".

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Доказателства в тази посока обаче не са огласявани публично до момента. ВСС веднага взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов, но все още не е известно какво е събрано по случая.

„Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, съобщи Магдалинчев с уточнението, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, въпреки че съдебните кадровици все още не бяха получили никакви допълнителни данни в подкрепа на изявлението за „корупционното поведение“ на Миталов, направено две седмици по-рано от Майк Помпео.

Според Магдалинчев липсата на повече информация към момента на образуването на производството не представлява проблем, тъй като е съвпаднало със законодателна промяна, даваща право на дисциплинарния състав във ВСС сам да събира доказателства по случая.

„Ако не бяхме взели отношение в Съдийската колегия по въпроса, щеше да има най-вероятно укори от различно естество, от различен характер. Да кажат, че ние се опитваме да прикриваме корупционни практики, които публично се оповестяват срещу български магистрат и ние пазим, едва ли не, хората, за които се говори, че са извършили такива действия“, добави Магдалинчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Май 2020 18:11
  Корупция в Министерството на транспорта

  Какви намерения стоят зад измененията на Наредба №37

 • Вторник, 12 Май 2020 18:11
  ЕК ще спира парите на корумпирани държави (на живо от ЕП)

  Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви днес пред Европарламента  председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

 • Вторник, 12 Май 2020 18:11
  Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

  Правителството, прокуратурата и министерството на правосъдието трябва да отговорят на почти 30 неудобни въпроса

Оставете коментар