Петък, 18 Септември 2020

Четвъртък, 14 Май 2020 15:24

Петър Витанов: България закъсня с мерките за туризма и няма да отговори на европейските изисквания

Да принудим българите да почиват на нашето Черноморие чрез забрани е кауза, обречена на неуспех, категоричен е ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП

 

„Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ характер, но въвеждат редица принципи за безопасно възстановяване на туристическата услуга. Европейците ще направят 400 милиона туристически пътувания и ще похарчат около 200 милиарда евро през късното лято. И от нас зависи дали ще можем да се включим в този туристически сезон. Смятам, че това, което предлагат министрите Ангелкова и Ананиев – само по институционален, административен и забранителен път да се насочат български туристи към българското Черноморие, е кауза, обречена на неуспех“. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред БНР.

Той определи като дискриминационна идеята българските граждани, връщащи се от почивка в чужбина, да бъдат поставяни под 14 –дневна карантина, която обаче да не важи за пристигащите у нас чуждестранни туристи.

Според Витанов България е закъсняла с предприемането на мерки за възстановяване на бранша и трудно ще отговори на изискванията на ЕС. Той обясни, че принципите, на които се залага възстановяването на туристическата услуга, са свързани с информация за епидемиологичната обстановка и нивата на заболеваемост в страните от Европа, капацитета на здравната система. Тези данни ще бъдат въвеждани в интерактивна карта, на базата на която гражданите да избират къде да почиват, преценявайки нивата на риск.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Опасявам се, че едва ли бихме могли да спазим част от тези принципи, защото България например е  на последно място по тестване на населението. Подобни туристически стратегии се разглеждат от първия ден в страните от Европа, а ние като че ли пак останахме след събитията и представихме нашата едва последната седмица. И най-прекрасните мерки да бяха, те вече са много закъснели. Колко време ще е необходимо на пазара и на бизнеса, докато се адаптират? Докато това стане, сезонът ще свърши“, каза още Витанов.

Според него една от основните трудности на европейско ниво е липсата на координирани правила за всички държави. „Това, което считам, че трябва да се направи, е  общоевропейски план за по-координирано и бързо взимане на решения, за по-бързо отпадане на част от рестриктивните мерки относно свободата на придвижване. Защото в известна степен по отношение на стоките възстановихме  нормалното функциониране, но при свободата на движение на хора все още имаме сериозен проблем. Бихме искали да видим по-цялостно отваряне на границите, за да не се създават и ситуации като тези от миналата седмица със сезонните работници от България“, допълни Петър Витанов. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар