Събота, 15 Август 2020

Четвъртък, 09 Юли 2020 12:48

Димитър Данчев: България ще започне да се възстановява само когато моделът на олигархично-паралелна държава на Борисов си отиде

Всички институции са поставени на командно дишане и се ръководят от правилата на корупцията

 

„В последните няколко месеца корупционните скандали ни затрупват един след друг и няма как БСП като отговорна и най-голяма опозиционна сила в Народното събрание да не реагира на тези събития. Затова внасяме вот на недоверие към правителство по темата корупция“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред радио „Фокус“.

Данчев даде пример с някои от тези скандали, като по неговите думи мотивите за вота са очевидни. Той припомни случая със закупуването за 140 млн. лв. на дялове на ПИБ от Българската банка за развитие- цена, двойно по-висока от борсовата. Социалистът обърна внимание и на случая със строежа на Алепу, при който практически всички компетентни държавни институции са се съгласили- вместо подпорна стена да се строи хотел. Данчев не пропусна да отбележи, че в хазната липсват 700 млн. лв. от хазарта, като по неговите думи е станало ясно, че Комисията по хазарта се управлява чрез есемеси между министъра на финансите и заинтересовани бизнесмени. „Всичко това говори за едно – корупция по високите етажи на властта“, заключи Димитър Данчев.

„Искаме две парламентарни анкетни комисии, които да съберат всички факти и обстоятелства, свързани с тези корупционни сделки и схеми. От трибуната на Народното събрание трябва да се чуят гласовете на всички замесени институции – коя от тях ще поеме отговорност по всяка една от тези теми. Комисиите трябва да дадат публичност на всичко това и да се даде сигнал на управляващите, че тяхното поведение вече е нетърпимо“, коментира народният представител от левицата.

Димитър Данчев подчерта, че БСП  няма да посочи в мотивите на вота на недоверие само корупционните схеми, а има амбицията да стигне до истинските причини за корупцията в България. „Държавността в България е срутена. Всички институции са поставени практически на командно дишане и се ръководят от правилата на корупцията“, отбеляза Данчев. Той обясни, че  корупция има там, където има силно зависими от държавата бизнес и икономика – там, където няма развит пазар и икономиката е силно суровинно зависима, с ниска добавена стойност и там, където няма истинска конкурентна среда. Той посочи още един фактор – силно зависими от властта медии. „В България за съжаление са налични всички тези условия. Няма как управляващите да убедят нас и българските граждани, че няма корупция“, категоричен е социалистът.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„От БСП искаме България да започне да се възстановява и всички българи да живеем по-добре. Това е възможно само когато моделът на олигархично-паралелна държава, олицетворяван от премиера Борисов и неговото правителство, си отиде“, подчерта Димитър Данчев.

„Всички наши мерки са насочени към хората. Ние единствени предложихме да се даде по една минимална работна заплата с осигуровките на всички български граждани, останали без работа и доходи в резултат от мерките, наложени от правителството. На точно обратна страна са предложенията на правителството – един куп мерки в подкрепа на бизнеса, но най-вече под формата на кредити. Ние защитавахме идеята, че трябва да бъдат отпускани повече директни и безвъзмездни помощи“, каза още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 12:48
  Нинова: На този ден преди 153 г. е роден Георги Кирков – Майстора. Сега липсват такива политици

  На този ден преди 153 години е роден Георги Кирков – Майстора, на политическа сцена сега липсват такива оратори, публицисти, синдикалисти, политици

  Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във „Фейсбук“.

  „Писани преди толкова години, думите му са днешни: „Там, където са нашите другари по съдба и по нещастие, там ние също сме и ние понасяме същото дотогава, докато имаме възможност да бъдем в състояние да премахнем това положение“, пише още тя.

   

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 12:48
  Валентин Иванов: Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава

  За мярката в глупостите. Намаляването на броя на депутатите, предложено от Борисов, среща най-широко одобрение в привържениците му, но и не само. Обяснимо е на фона на срива на доверието в парламента. Но как може да се реализира подобно решение?

  Вариантите са два.

  В първия, ще се повиши прагът за влизане в НС от 4% на 8%. При тази хипотеза със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Още не сме видели реалното изражение на доверието към Слави Трифонов, Мая Манолова и пр. Патриотите и ВОЛЯ вече не биха имали шанс. В тази хипотеза съставянето на правителство ще зависи изцяло от ДПС. Те стават абсолютно незаобиколим фактор. Претенциите и исканията им също.

  При втората хипотеза на запазване на 4% изборен праг, ще влязат повече формации, но малките ще са с рехаво и дори комично представителство от по няколко депутати. В тази ситуация опасността ще е същата, каквато ще я има и в първата хипотеза, а именно отсъствието на представители от различни сфери и професии. В парламента няма да има достатъчно, или изобщо ще отсъстват лекари, педагози, агрономи, финансисти, икономисти, експерти в сферата на новите технологии (те и сега ги няма), военни и пр. В резултат на това законите ще са слаби, неработещи и дори опасни.

  Сега си представете възможността тази идея за намаляване на броя на депутатите да бъде заложена наистина в Конституцията. За отмяната й ще трябва свикване на ново ВНС. Дали ще поискат от ГЕРБ връщането на настоящия вариант? Не вярвам.

  Най-накрая си представете поразиите, които може да бъдат направени при подобно убедително коалиционно мнозинство от ГЕРБ и ДПС при първата хипотеза.

  Деформирането на изборното законодателство, с цел циментиране на партията на Борисов на власт за следващите години е абсолютно възможна, дори е гарантирана.

  Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава.
  Не съм изненадан, че подобно предложение идва от пожарникар и охранител, с цялото ми уважение и към двете професии, но глупостите трябва да имат мярка.

  Художникът Валентин Иванов-Кардамски,Фейсбук

   

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 12:48
  Румен Гечев: Предложението на премиера противоречи на здравия разум

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента“, категоричен бе социалистът

  “Проблемът е разкъсването на пъпната връв между шайката и парламентът. Не е ли публична тайна, че в една или друга степен във всички парламентарни групи има пробиви, но в едните те са катастрофални, в други са поединично. Ние от БСП се опитваме на 12 септември да решим въпроса си с няколко подводници, които работят с представители на шайката. От това, което виждаме с моите колеги от парламентарната група и партията, обикаляйки по страната, с доста голяма увереност мога да кажа, че след 12 септември почти всички подводници ще акостират на далечни брегове. Прекият избор на председател на БСП ще помогне на партията да реши някои проблеми в Националния съвет, и така ще излезем на права финална линия към изборите.”

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БНТ.

  “Изключено е БСП да подкрепи това изключително странно решение на премиера. То е политически несъстоятелно и противоречи на здравия разум. Какъв рестарт на системата, каква власт на младите хора, при положение, че Борисов прави всичко това, за да може той и неговата шайка, както го нарича един негов депутат, да останат на власт. Няма как да се съгласим Борисов да разиграва топката между 1 и 5 години, както разказват юристите”, уточни Гечев.

  Народният представител обясни, че Борисов не прави нищо, което не е съгласувано, или не му е подадено от ДПС, като според него ръководството на ДПС ръководи държавата: “Те му дават дневния ред. Те му определят министрите на ключовите парични потоци. Борисов се намира в своеобразна политическа клетка. Във всички ключови закони, предлагани от ГЕРБ, ДПС ги подкрепя.”

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента. Той унижава Народното събрание, нагрубява председателката на парламента. Това е единственият премиер в Европа и евентуално в Африка, който неглижира парламента си. В същото време той си е по ловните стопанства, наглее, прави третостепенни срещи.Този човек мрази парламента, той мисли, че парламентът е придатък на премиерството му”, бе категоричен социалистът.

  Румен Гечев подчерта, че БСП няма да влиза в игрите на Борисов как той да остане на власт, като не променя реално нищо: “В парламентарната група на БСП, както и в ръководството на партията, имаме много квалифицирани юристи и политици. Такава измама траеше около 30-40 секунди. Някой в България прие ли сериозно това предложение на Борисов. Цяла България му се смее на това нелогично и нагло предположение.“ Той уточни, че от всичките му предложения, единственото, което не може да се приеме в обикновено Народно събрание, е промяната в броя на народните представители.

  Според социалиста има проблем с избирането на висшите органи на съдебната власт, като сега усещането е, че те са под командата на премиера: “Всички чухме от кристално чистите записи на Борисов, които бях потвърдени в лаборатории на ФБР, от които става ясно, че премиерът избира главен прокурор, че съсипва бизнеси и политици, така че очевидно Борисов командва всичките структури в момента. Това не може да продължава.” Той уточни, че такава промяна трябва да бъде направена, но всички експерти по конституционно право в България твърдят, че това може да стане в рамките на този парламент, и не е необходимо да има Велико Народно събрание.

  Гечев подчерта, че вчера организаторите на протеста сами са оттеглили искането си за Велико Народно събрание, поради това, че протестът се е разфокусирал, и че управляващата шайка иска да го използва, за да отклони вниманието от самия протест, като каже на хората – “изчакайте няколко години, докато обсъждаме Велико Народно събрание”.

  “Този номер няма да мине. Имаше светкавична реакция на българската общественост. И от протестите, и от извънпарламентарните партии няма някой, който да подкрепи тази паническа идея на Борисов да се задържи на власт. Ако той и екипът му са предполагали, че някой ще се хване на тази въдица, много са се объркали”, завърши Румен Гечев.

Оставете коментар