Сряда, 23 Септември 2020

Неделя, 12 Юли 2020 15:47

Бойко Ноев: От решението на КС за имунитета на президента зависи стабилността на държавата

Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи очакват, то това изпращане на въоръжени лица срещу тази институция е противоконституционно. Това решение вече е взето, но те го бавят

 

"Разрешаването на създалата се криза в България не зависи нито от посолството на САЩ в София, нито от Тръмп, нито от ЕС". Това каза Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, във връзка с протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

"Нещата са в ръцете на българските граждани, нещата са при нас, никой да не чака някой отвън да му помогне", коментира той.

По думите на Ноев НСО и полицията скоро ще започнат да не слушат управляващите, защото те водят страната към конституционна криза и трябва да си отиват от властта:

"НСО е извън всякакъв контрол и никой не носи отговорност за нея. Главната причина за това е законът, който управляващата върхушка, воглаве с Борисов, направиха така, че тя да е служба в услуга на привилегировани. Разговорът за тази служба тепърва предстои".

В предаването "Неделя 150" Бойко Ноев коментира прокурорската акция в сградата на президентството:

"Не може решение на третостепенен съдия да разрешава тежковъоръжен обиск в президентската институция, която се ползва с висш имунитет. ... НСО предаде президента", смята той.

Според Ноев Конституционният съд трябва незабавно да публикува своето тълкувателно решение относно имунитета на президента:

"Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите".

Той определи това решение като водораздел: "Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи очакват, то това изпращане на въоръжени лица срещу тази институция е противоконституционно. Това означава, че главният прокурор е разпоредил неконституционни действия и носи отговорност за това". По думите на Ноев заради това би могло да се стигне не само до оставката на Иван Гешев, но и до разследването на неговите действия в качеството му на главен прокурор.

"От публикуването на вече готовото решение зависи стабилността на държавата", категоричен беше Ноев.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл  -ТУК-

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар