Петък, 05 Юни 2020

Четвъртък, 22 Декември 2016 12:55

Без помощта на САЩ, терористите няма да оцелеят дълго

Интервю на Десислава Пътева с д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

Д-р Абуаси, как гледате на покушението срещу руския посланик в Турция, което се случи само ден преди срещата на външните министри на Иран, Русия и Турция? Какво послание смятате, че са целели да изпратят хората, които стоят зад това убийство?

Това събитие идва в контекста на срещата за Сирия, която се проведе между Иран, Русия и Турция. Целта е ясна – да навреди на руско-турските отношения. Напоследък Ердоган ядоса много хора в Западна Европа и в Щатите, като иззе тяхната роля в политическото решаване на конфликта в Сирия заедно с руснаците и иранците.

Трябва да се проведе разследване дали полицаят е от хората на Гюлен, както го обвинява Ердоган, в което много се съмнявам, а също и дали е работил под инструкциите на някои служби. Много е рано да се каже точно за какво става дума. Твърдеше се, че е уволнен. Щом е уволнен, защо не са отнели полицейската му карта? Той е влязъл с нея. Откъде е получил информацията, че посланика ще бъде там? Явно не е влязъл така спонтанно, проучил е нещата. Трябва да се провери кой стои зад този атентат.

Вие имате ли предположение кой е поръчал това убийство?

От чисто политическа гледна точка трябва да се види кой има интерес от такъв атентат. Тези, които имат интерес от такъв атентат, са ЦРУ и САЩ. Западна Европа също не харесва темпото на развитие на руско-турските отношения. Оказа се, че Ердоган е най-силната личност, която може да влияе върху терористите. Той водеше преговори от тяхно име с руснаците за евакуацията на тези терористи и техните семейства от Алепо, той има най-голямо влияние върху групировките в Сирия. Американците подписаха многократно договори с руснаците по отношение на терористите, които не можаха да изпълнят. Сигурен съм в това, защото влиянието на американците върху тези групировки в Турция, особено върху ислямистките организации, се намали много. Ердоган се оказа личността, която може да влияе върху тях и да взема решения вместо тях.

Миналата седмица бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня между бунтовниците и силите на Асад, но само няколко часа по-късно се появи съобщение, че сирийската армия ще продължи военните операции в Алепо. Като причина за това се изтъкна, че бунтовниците са нарушили примирието. Каква е ситуацията в Алепо в момента?

В Алепо се води война на две нива. Едната война е на пропагандно и политическо ниво, в която участват най-големите световни медии, а другата е тази, която се води на бойното поле. За тези, които не знаят – град Алепо е най-големият град в Сирия. Източната му част попадна в ръцете на бунтовниците, основно на „Ан Нусра”. Западната част стана обект на кръстосан огън между терористите в източната част и терористите в околността. От една-две години ни надуват главите, че тези, които живеят в западната част, са около 1,5 млн. души, както и че в източната част живеят 400 000 души. Тази битка свърши, армията вече има пълен контрол. Цифрите се виждат ясно. В западната част живееха 120 000 души. В последния месец от източната част към районите на режима, подпомогнати от руснаците и силите на „Хизбула”, излязоха 108 000 души. Там останаха 10 000-15 000 души, които са евакуирани по тази сделка, сред които има и между 4000 - 4500 терористи и техните семейства. Това са техни цифри, не са наши. Предстои това да се уточни.

Ако Ердоган не беше подписал договор с руснаците, сирийската армия със своите съюзници щеше да приключи битката за 24 часа, тоест нямаше да има такава сделка и щяха да избият тези 4500 терористи. Но по неразбираеми за мен причини, най-вероятно те са политически, руснаците подписаха с Ердоган такава сделка за евакуацията на тези терористи. Сирийската армия и съюзниците им от „Хизбула” отказаха да приемат тази сделка, но трябваше да се съгласят под натиска на руснаците. Затова казаха: „Ние имаме други две села, които се казват Кафрая и Фуаа, които са обкръжени от всички страни от терористите повече от една година. Там има цивилни хора, които са пострадали и трябва да бъдат лекувани”. Имаше спор за един-два дни, после турците подписаха. Това, което прави впечатление е, че Ердоган през цялото време говори от името на терористите. Сделката не беше направена между сирийците и руснаците, а беше подписана от Ердоган и руснаците, които представляват режима и съюзниците му. Друга тема е защо Ердоган прави това чак сега, след като хората се оплакваха в продължение на две години.

Автобусите отидоха там, откъдето трябва да се евакуират терористите. Други автобуси трябваше да евакуират хората от тези две села, които са около 4500 души. Част от „Ан Нурса” спряха евакуацията на тези цивилни от двете села, изгориха седем автобуса. Спря се евакуацията и на тези терористи. Ако не бяха спрели, щяха да ги избият до един. Тези 4500 души, които се евакуираха от тези две села, отидоха в същите лагери, в които са евакуирани хората от източната част – тези 108 000 цивилни, които играеха ролята на заложници, на жив щит на терористите. Те не тръгнаха към Турция, нито към Франция, а тръгнаха към режима, което само по себе си е показателно.

По медиите видяхме една кампания, за каквато в живота си не съм чувал – хората гладували, нямало упойки. Не забелязах хората, които излязоха от там, да са слаби, всички бяха здрави. Истината е, че терористите взимат за себе си всички помощи, които влизат в страната. Ние успяхме да снимаме доста складове, пълни с храна и лекарства. Даже имаше два рентгена, с каквито дори режимът не разполага в Западен Алепо. Пълно е с провизии, но не ги дават на цивилните. Нали не си представяте, че при война в един град, където има толкова цивилни, сред тях няма да има жертви? Но да се говори за цивилните жертви само от едната страна и да не се говори за десетте хиляди души в западната част... Ние бяхме свидетели на това как една ракета уби три жени – една от тях изгоря с детето си в кола. Това беше ракета, произведена в България, която дойде от страната на терористите. Не се говори за това, а гледаме клипове. След като приключиха със сраженията, в източната част нямаше нито една медия. Там няма ток, няма интернет. Контактът беше чрез сателит. Тези клипове кой ги праща? Хората по домовете ли ги пращат?

Имате предвид клиповете, които се появиха в социалните мрежи, на активисти, които заявяваха, че това са техните последни послания към света, защото очакват да загинат?

Тези клипове кой ги снима и как са ги изпратили навън? Ние в Западен Алепо опитахме да изпратим 3-минутен клип до една телевизия, а ни отне два часа. Няма ток, няма интернет. Това били последните им дни, но намериха време да снимат клипове. От коя организация са, как са ги изпратили? Имат адреса на CNN? Тези клипове, които са разпространени по социалната мрежа, до един бяха изпратени до медиите от самите терористи. Те наричат себе си активисти. В тези райони какъв активист може да бъдеш? И къде сега са тези активисти? Повече не ги видяхме. Ето, Алепо вече се освободи. Кои са тези хора? Къде се намират? В крайна сметка защо черпим информация от самите терористи? Дори видях един клип, в който уж бяха събрали децата от сиропиталище. Такова сиропиталище в Алепо няма – нито в западната, нито в източната част. А как са ги събрали, облечени хубаво... Да кажат колко са жертвите.

Може ли да се направи такава равносметка? Освен жертвите, колко са ранените в този конфликт от неговото начало досега?

В Западен Алепо жертвите във войната са над 10 000 души, а ранените са 100 000, от които 50% са с увреждания. В източната част се говори за 7000 души, но дори и тази цифра не е установена. Разбира се, паднаха цивилни жертви. Но защо не се снима какво се случва в западната част и как ракетите убиват хора. А медиите, които отразяват събитията, защо вземат информация само от терористите, т.е. „активистите”. Бях там, имаше хора от CNN, от BBC, от CBS и други западни медии. Движихме се известно време с тях и видях как работят. В един ден от източните райони излязоха 18 000 души. Ние бяхме там и снимахме заедно с всички останали. Всички до един казват: „Терористите не ни пуснаха”. Защо никой не говори за шестте коридора, които бяха отворени от началото на войната досега, за да могат цивилните да излязат. Ако ги питате защо не са излезли, ще ви кажат: „Терористите стреляха срещу нас, когато се опитвахме да излизаме”. Това никой не го отразява. Те снимаха тези складове, които са пълни с медикаменти още в първия ден, но не ги пуснаха. В западната част всеки ден падаха ракети върху цивилните и убиваха хора. Само за един ден 26 души бяха загинали. Никой не говори за това. За какво става дума? Аз знам за какво става дума. Американците и французите ги е грижа за техните терористи. Те са вложили милиарди долари в тази война. Само българските оръжия, които ние видяхме, са за стотици милиони, и то само в девет склада.

Каква е схемата, по която терористите се снабдяват с тези български оръжия?

Схемата е следната. Още през 2014 г. казах, че оръжията, които продаваме за Катар и за Саудитска Арабия, отиват при терористите или през Йордания, или през Турция. И тогава се позовах на това какво е било количеството, в колко часа са тръгнали от Летище „София“, какви полети е имало, кои компании са товарили и т.н. Хората тук не го приеха сериозно, но в момента имаме 4000 ракети „Град”, произведени между юни и ноември 2015 г. в Лясковец. Трябва някой да пита на кого са продали тези оръжия, как са попаднали там. Ние снимахме тези оръжия, така че спокойно можем да им покажем каквото искат. Как са попаднали в ръцете на „Ан Нусра”, която е в списъка на терористичните организации, включително и на САЩ?

Твърди се, че българите ги продават на американски фирми, а американците ги пращат към Саудитска Арабия.

Американските фирми са посредник, на който Саудитска Арабия плаща. Една от тях е „Долориан Кепитал” собственост на един американски арменец. Има и други фирми, като някои от тях работят с Пентагона, а други фирми работят с ЦРУ. Но тези, които финансират всички тези сделки, са Саудитска Арабия и Катар, а другите са само посредници. И някои от нашите също са посредници. При индустрия с такива обеми трябваше да сме много богата държава. Трябва да се провери къде отиват тези пари. Трябва да се види какви са били цените и кой какво е платил. Защо тази тема е табу в България? Трябва да ви кажа, че ние пращаме оръжие и в Джибути, и в Камерун. Отново Саудитска Арабия ги купува. Тя има база в Джибути, където после въоръжават просаудитските сили в Йемен, като част от тях отново са терористи от „Ал Кайда”. Тази тема е дълга и широка.

Да се върнем към Алепо. Защо имаше такъв невиждан интерес от началото на сирийската криза? Битката за Алепо е знак, че краят на войната приближава. Алепо е политическа карта, която беше в ръцете на Турция и съюзниците на терористите. Сега изгубиха тази карта. Няма нито голям, нито малък град, който да е в ръцете на терористите, освен Идлиб. Ако говорим за Латакия, Тартус, Хама, Хомс, Дамаск, вече и Алепо, Дараа – в по-голямата част от тях вече няма терористи. Терористите останаха в Идлиб и в източната част на Дамаск, където отвсякъде са обкръжени и не представляват вече никаква стратегическа опасност. Според мен до два-три месеца и там ще започнат да предават оръжията си. Повечето от тях са местни, а тези, които не са, ще искат да отидат в Идлиб при своите братя там. Финалната битка ще бъде в Идлиб. Засега руснаците, сирийците и техните съюзници, не нападат Идлиб, защото събират терористите чрез сделки, както се случи в Алепо и в Югозападен Дамаск, в Хомс и на други места. До няколко месеца ще започне главната битка в Идлиб, където можем да очакваме по-голяма пропагандна кампания от тази за Алепо, защото това ще е краят на войната. Американците и техните съюзници ще я изгубят.

Смятате ли, че подходът на САЩ в Близкия изток ще се промени, след като новоизбраният президент Доналд Тръмп застане на своя пост?

Ще Ви кажа само едно – няма значение дали Обама или Тръмп е президент, американците се провалиха в Сирия. Дори Обама го призна в последните си речи. Те не контролират нищо. Дори терористите, които останаха в Сирия, не слушат американците. По-голямата част от тях в Алепо и Идлиб слушат Ердоган. А отношенията на Ердоган с Америка са обтегнати. Той няма да продаде тази карта на американците. Затова срещата във вторник между външния министър на Турция и неговите колеги от Иран и Русия, представляваше следващият ход. Ердоган е готов да изтъргува терористите. Малко или повече и те започнаха да представляват опасност и за Турция, поне теоретична. Сделката ще бъде сключена между Турция, Русия, Сирия и Иран. Когато стигнат до споразумение, ще го подготвят, за да го представят пред ООН. Там вече нещата ще са приключили, защото тези терористи без Турция, няма да оцелеят и един месец, ако Ердоган затвори границите.

Американците вече нямат карта в Сирия. Тези, които имат карти, са Ердоган – в северната част на Сирия и Идлиб, както и Саудитска Арабия и Катар в Дараа, но там тяхното влияние е слабо и местата, които контролират, не са много. Не знам колко още ще продължи тази война, но краят се вижда. И не вярвам, че някой сега, който има мозък в главата, ще обяснява, че иска изтеглянето на Асад... Защо да се изтегля Асад сега? Сигурно някой ще го каже от политическа гледна точка, но реално той няма причина да го прави.

Заявихте, че терористите вече не се подчиняват на САЩ. Това означава ли, че е възможно тероризмът да се обърне към Щатите?

Част от тях ще се обърнат към Западна Европа и към Щатите, защото са отчаяни. Вече няма място за тях в Сирия. Но нека да не преувеличаваме това, защото аз не вярвам някой да им позволи да си тръгнат от Сирия живи, освен ако Ердоган не отвори вратите за тях, което няма да е толкова лесно за него.

Според Вас амбициите на САЩ да бъдат глобален хегемон ще бъдат ли укротени, след като Тръмп дойде на власт?

Може би на Тръмп му се иска да е така, но Щатите не се управляват нито от Тръмп, нито от Обама, а от по-големи икономически сили, големи компании. Военнопромишленият комплекс е много силен в Щатите. Има петролни компании, които имат интерес от петрола в Близкия изток. Така че това няма да се случи по начина, по който го казва. Надявам се да има поне леки промени, които да позволят разрешаването конфликтите в Сирия, в Ирак и да спрат терористите. Без помощта на САЩ, терористите няма да оцелеят дълго.

Заради изолационистките възгледи на Тръмп се смята, че САЩ ще оттегли огромното си влияние спрямо Европа. Според Вас това дава ли възможност Балканите да станат жертва на турския президент Ердоган, който става все по-агресивен в налагането на неосманизма?

Независимо кой беше спечелил изборите в САЩ, Ердоган също се провали в Сирия. Това се вижда. В момента той се опитва да спаси каквото е останало. Води война с кюрдите в югоизточната част, където всеки ден падат жертви. Атентати заплашват туризма, това може да се види от цената на билетите на турските авиолинии. И Давутоглу го е казвал, но и Ердоган го е повтарял в много речи: Балканите са жизнено поле за Турция. Тоест дали в Щатите е Обама, Клинтън или Тръмп, турците смятат Балканите за своя зона за влияние.

Създаването на ДОСТ в България не е случайно. Едва ли някой се съмнява, че ДОСТ е създадена от Ердоган в България. Създаването на „Ал Джазира – Балкан”, която излъчва на почти всички балкански езици, не е случайно. За какво им е? Не знам на кого му е необходимо да хвърля толкова милиони в създаването на този канал, освен ако това не е обвързано с определени амбиции на Саудитска Арабия и Катар, които я финансират, както и на Ердоган и неговата партия, които са част от „Мюсюлмански братя”. В много публикации пише, че имат интерес и се стремят да радикализират мюсюлманите на Балканите. Няма да има голямо влияние на Саудитска Арабия и Катар, Ердоган ще е основният печеливш от това влияние, защото на Балканите има много мюсюлмани, които симпатизират на Турция и т.н. Това е стратегията на Ердоган. Както е направил ДОСТ тук, така е направил „Ал Джазира“ на Балканите. Има много групировки в Косово, в Албания, в Босна, които се финансират от тази тройка –Саудитска Арабия, Катар и Турция. Опасно следствие от радикализацията е, че може да доведе до граждански войни, за да могат да постигнат своите цели. Ако не ги постигнат с натиск и с шантаж, ще заплашват с гражданска война, както стана в Македония, в Косово, в Югославия. Но България е най-засегнатата от това, защото ние всички знаем каква е ситуацията тук, особено като има ислямисти в България, които имат политическа шапка – ДОСТ.

Каква е причината Ердоган толкова много се страхува от кюрдите и непрекъснато да води битки срещу тях?

Кюрдите в Иран, и в Ирак, и в Сирия взети заедно са много по-малко от кюрдите в Турция. И всяка автономия или кюрдска държава в част от тези райони наистина представлява голяма заплаха за Турция. Кюрдите са 16 милиона души в Турция, тоест над 20% от цялото население. Може да са бедни хора, но живеят в богати райони. Това може да представлява заплаха за единството на Турция. Но има нещо друго – той няма основание да се страхува по простата причина, че нито иранците имат интерес да оставят своите кюрди да се отделят и да заплашат тяхната национална сигурност, нито иракчаните, нито сирийците. Тоест по въпроса с кюрдите има консенсус в района – да не им се дава независима държава. Каква ще бъде тази кюрдска държава, обкръжена от държави, които няма да позволят такава автономия?

В момента Ердоган използва въпроса с кюрдите, за да разшири амбициите си в Северна Сирия и да засили политическото си влияние върху процесите в страната. Затова в момента има сирийски територии, окупирани от него. Използва тези територии като карта при преговорите с режима. Той твърди, че е влязъл в Сирия да воюва срещу кюрдите и срещу „Ислямска държава“, но ние не видяхме нито едно сериозно сражение срещу „Ислямска държава“. Нещата изглеждаха все едно, че има споразумение с „Ислямска държава“ – където влизат турците, терористите да се оттеглят. Истинските сражения се водиха срещу кюрдите. И сега заплашва не „Ислямска държава“ в Ракка, а кюрдите в другите градове в Сирия.

Как ще се променят отношенията между САЩ и Русия, след последните събития в Сирия, а и след като новият президент встъпи в длъжност?

Отношенията между САЩ и Русия задължително ще се променят. И това ще даде отражение върху отношенията между Европейския съюз и Русия. Европейският съюз, който досега играеше по свирката на САЩ, ще има някакво поле, в което може да играе, за да подобри отношенията с Русия. Вие виждате колко силен стана доларът, след избора на Тръмп. В момента един долар е равен почти на едно евро, което не знам доколко е показателно за европейската икономика и докъде може да се стигне. Освен това всяка промяна в политиката на САЩ спрямо Русия ще отслаби много повече Европа.

Забелязва се, че промените не се случват само в САЩ. В Европа през 2017 г. ще има доста промени в политиката и в силите, които ще дойдат на власт. Съмнявам се, че Меркел ще остане на власт в Германия, ще се появят други, по-разумни политики. Не знам дали във Франция Оланд ще се кандидатира или ще отиде да се занимава с фризьора, на когото плаща по 10 000 евро за прическа. Не знам как ще се справи, защото едва ли ще може да плаща толкова, когато вече не е президент. Но ще дойде или Фийон, или Льо Пен. И в двата случая ще има нова политика на Франция спрямо Русия. Най-вероятно Фийон ще спечели изборите. Той е личен приятел на Путин, и има друг вид виждане за случващото в Близкия изток, и като цяло в международните отношения. Саудитска Арабия едва ли ще продължава да подкрепя терористите в Сирия. Войната в Йемен вече я изтощава финансово и морално. Саудитска Арабия вече има голям външен заем, макар че произвежда 10 милиона барела петрол на ден. Така че очаквам през 2017 г. по-добри процеси, по-добра политика и по-добра обстановка в международните отношения, или поне така се надявам.

Споменахте, че промените в политиките вече засягат и Европа. На какво отдавате тази мощна вълна на недоволство, която се отприщи още с Брекзит? Това опит да се накаже истаблишмънтът ли е?

Хората започнаха по-ясно да виждат нещата, започнаха да виждат кой ги управлява, какво представлява този Европейски съюз, който вече не представлява големият идеал, който беше в началото. Наяве започнаха да излизат силите, които печелят от ЕС – някои големи транснационални компании, които вече вредяха на местната икономика, както и на жизнения стандарт на обикновения човек във Великобритания.

Всеки знае, че политиците не представляват политически партии. Може така да изглежда, но те представляват икономически интереси, които невинаги съвпадат с интересите на хората. Затова нещата се влошават. Ако човек живее добре, няма да му пука какво се случва в Сирия. Но когато започнаха атентати в Париж и в Лондон, хората усетиха, че животът им не е спокоен, започнаха да се питат за какво са им тези политици. Сриването на резултатите на Оланд не се дължи само на терористичните атаки, но и на икономиката, на неговата политика. Терористите взривяват Париж, а ти продаваш оръжие за 39 млрд. евро на Саудитска Арабия. Как ще го обясниш на френските граждани? По подобен начин стоят нещата и във Великобритания. Английските медии до голяма степен са най-уважаваните, които говорят много по-сериозно за тези неща, както и част от френските. Английският печат, особено Independent, The Guardian, Times, дори Daily Mail, започнаха да поставят тези въпроси. Но не и българските медии. Във Великобритания „Америка за България“ не финансира медии. Може да финансираш медии, но там журналистите са свободни... до голяма степен. Да кажем, че имат по-широко поле на действие, отколкото имат нашите журналисти, особено тези, които работят в телевизиите. Виждате какво става с телевизиите, а някои вестници станаха изцяло зависими от фондация „Америка за България“. И какво значи, когато един директор на отдел „Новини“ в една телевизия, който е имал стипендия от „Америка за България“, подписал е договор да работи четири години за тях, а после го набутат в една национална телевизия? Какви очакват, че ще бъдат новините?

Обаче тези медии, за които Вие споменахте, твърдят, че са независими медии. Нещо повече – претендират, че са по-качествени от всички останали на българския медиен пазар и твърдят, че имат голямо влияние в бизнес средите и сред политическия елит...

Дайте да видим какъв е истинският им тираж. Четат ги бизнесмени, „агнешките главички“... Това е ясно, нали трябва да четат какво пускат техните вестници. Но не вярвам един сериозен читател да вярва на тези хора. Като прочетеш колко пари са получили от „Америка за България“, няма как да повярваш, че са свободни. Тяхната функция е да водят кампания на русофобията. Това се плаща. Не съм нито русофил, нито русофоб. Но като българин, ако трябва да избирам, ще избера да имам добри отношения с Русия. Кой печели от това България да има лоши отношения с Русия? Руските инвестиции в България са 40% от българската икономика. Какво представляват американските инвестиции в България? Те представляват 10% и се инвестират в подкупи на политици, подкупи на журналисти, подкупи на медии. Но след като има такива, които не искат да мислят, има и класа политици, които закриват „Южен поток“. От този газопровод, който вече е спечелен от турците, щяхме да печелим 400-450 милиона годишно, и то по данните на тези, които го затвориха. Поискайте от американците да дадат компенсации за това всяка година. Нека да инвестират в България. Колко ще им излезе? Но защо да го правят? Те инвестират в политиците, това им излиза по-евтино. И това не са само политици от една партия или друга партия, те имат хора във всички партии.

Едно време, надявам се вече да не бъде така, не можеше да се различи лява от дясна партия в България. Тази партия е лява, а води дясна политика, и обратно. Външната политика на нито една от тях не се различава с тази на останалите. За мен е неразбираемо това, че социалистическата партия докара четирите бази на НАТО тук. Не са ги докарали СДС. И да им ги дадат дори без наем. Защо? Надявам се сега да са осъзнали, че това не е пътят, и че ръководителите им имаха функцията да разрушат лявото мислене. До голяма степен успяха да го направят... Надявам се, че новите ще разберат, че това не е ляво.

В момента се възлагат се много сериозни надежди на Корнелия Нинова като председател на БСП. Дават се заявки, че партията ще бъде изцяло реформирана.

Не знам какви надежди мога да възлагам. Според мен самите млади хора трябва да натиснат Корнелия Нинова или Сергей Станишев, който е убиецът на лявата идея в България, заедно с неговото обкръжение... Надявам се Нинова да не е вторият... Но това зависи от членовете и симпатизантите на БСП – до каква степен ще играят ролите на овце. Думата „реформи“ е много голяма дума. Тя може да се изразява и в геноцид. Така че без да се каже какво значат тези реформи и в каква посока ще бъдат...

Има ли вероятност да се състави коалиция между ГЕРБ и БСП при предсрочни избори?

Аз съм човек, който винаги е мислил, че да бъдеш ляв в опозиция е по-добре, отколкото да бъдеш партньор в управлението, като се има предвид политиките, които се правят. Не съм симпатизант на ГЕРБ и това е ясно. Но управлението на Бойко Борисов беше много по-ляво от това на БСП. БСП трябва да се съсредоточи не върху това да дойде на власт на всяка цена, включително с ГЕРБ или ДПС. Може тези избори да не ги спечелят, това не е проблем. Проблемът е да не извършват геноцид над лявата идея. Трябва лявата идея да бъде съживена, дори да загубят изборите още два пъти, но поне да са на прав път, а не да бързат да влязат във властта. Това няма да доведе до нищо добро за тази идея и за лявата политика. На теория коалиция с ГЕРБ е възможна, но не вярвам да бъде толкова полезна за лявата идея и за хората, които смятат, че са леви. Ако изборите са утре или вдругиден, ГЕРБ ще ги загуби. Дори и да спечели, това ще стане със символична разлика. Няма да може да намери с кого да направи коалиция, ако не е с БСП. Но дали ГЕРБ ще останат по този начин още три-четири месеца... Доколкото разбрах американците осъзнават каква е ситуацията в България и са натискали скоро да няма избори.

Затова ли се протакаше толкова много да се види дали ще се сформира правителство в рамките на този парламент? От самото начало беше ясно, че и ГЕРБ, и БСП ще върнат проучвателния мандат, както и че Реформаторите няма да могат да сформират кабинет.

Протака се, за да има поне нов избирателен закон, при който ГЕРБ да има по-големи шансове. Не че американците симпатизират на Бойко Борисов, но не искат избори в момента, защото знаят, че резултатите няма да са в тяхна полза. Второ, настроението спрямо тях в България доста се промени. Хората все повече осъзнават каква мръсна роля играят те на международната сцена. Българинът започва да се интересува повече от външна политика и от това, че тя диктува какво се случва във вътрешната политика. Хората вече не обичат да гледат телевизия, защото знаят какво ще бъде казано. Онлайн медиите вече играят по-силна роля. Хората четат повече. Може техният процент да не е такъв, какъвто на нас ни се иска, но е доста голям процент. Това показва, че българинът малко по малко започва да осъзнава какво се случва около него. Но това нещо ще остане без резултат, ако не се намери партия или група, която да се възползва от това нещо в правилната посока.

Сега упорито се коментират нови десни формирования. Тях ли имате предвид?

Говоря за леви формации. Вижда се, че един независим кандидат събра повече, отколкото десните сили взети заедно.

Нямат ли достатъчен авторитет сегашните фигури и партии в лявото пространство? Защо е необходимо да се създават нови леви формации?

АБВ изгубиха своя авторитет. Уважавам какво мислят хората в АБВ, но не може Първанов да се скара с Нинова и да жертва по-голямата кауза. Борете се колкото можете, говорете каквото искате и ще имате по-голямо влияние, отколкото това на една малка партия.

Тоест очаквате да има някакво обединение между АБВ и БСП?

Не очаквам, а се надявам, защото това е правилно. Ако на тези ръководители – като Първанов, като Калфин, им пука за идеята повече, отколкото за позицията и това, което ще спечелят, ще го направят. Същото се отнася за Нинова и за останалите.

Това ли са единствените стойностни фигури в лявото пространство? Възможно ли е да се появят нови лица?

Ще се появят млади хора.

Вярвате ли, че ще им бъде позволено да се катерят по стълбицата нагоре?

Защо трябва да искат разрешение?

Системата е устроена така, че ако не си удобен на някого, изхвърчаш от нея. А ако случайно стигнеш до върха, обикновено си човек на някого.

Не, не е устроена системата така. Така е устроено нашето мислене. Ако хората се съберат около една идея, никой не може да ги спре. Проблемът при нас е, че поотделно можем да мислим, но не и заедно. Извикайте тези млади хора, които коментират в социалните мрежи, на един митинг. Няма да дойдат.

Нали казвате, че именно те са носители на промяната, че са граждански активни?

Това е манталитетът ни. Политическата система е създадена въз основа на нашия манталитет, ние го позволихме. Вижте протестите от 1989 г. насам. Десетки хиляди излизаха да викат „БСП е мафия“. После излизаха да викат „СДС е мафия“. Ако питаш някого какво конкретно иска, не знае. Отива да гласува за партия, на която симпатизира. Ти си този, който гласува за БСП. Защо? Ако съм ги избрал, аз пръв трябва да скоча срещу тях: „Вие ми обещахте това и онова. На този, който не ви е избрал, не му дължите нищо, но към мен имате и морален, и юридически ангажимент.“ Аз трябва да скоча срещу тях, но това не се случва. Хората излизат да викат на общо основание. Какво искат? Трябва да знаят. Искат по-високи заплати, искат по-нормално здравеопазване. Който може да го направи – било то Бойко Борисов, било то Станишев, било Нинова, нека го направят. Вече е ясно, че от тези никой не изпълнява това, което обещава. Тогава какво правим? Трябва да се бунтуваме срещу тях, да ги принудим да го правят. Като не могат, да се оттеглят. Видяхме докъде стигна политиката. Но никой вече не ходи по митинги, а само на концерти на някой певец.

И все пак имаше много ясно изразен протест срещу Бойко Борисов, което се видя от резултатите от президентските избори. На хората не им беше нужно да излизат на площада, за да заявят позицията си, както стана преди няколко години, когато Борисов отново подаде оставка.

Този протест сега трябва да се трансформира в парламентарните избори. Не ни стига това да гласуваме срещу Бойко Борисов, за да се оправят нещата. Преди това трябва да знаем какво искаме. Преди да гласувам за БСП, трябва да видя каква политика ще води тя, какви конкретни неща ще направи, каква програма имат, какво ще правят в здравеопазването. Дайте ни нещо, за което след една година, аз да ви кажа „Браво“ или да скоча срещу вас. Кажете ми каква заплата ще имам след една година, кажете ми каква пенсия ще имам след една година.

Когато дойде време за вдигане на пенсии, управниците винаги се оправдават с липсите в хазната...

Точно затова трябва да ми кажат преди това какво е положението. Ако парите в хазната не стигат, за какво им е властта? Нали задачата им е да пълнят хазната, но не това да става от нашите джобове, както се случва обикновено. Трябва да се поставят конкретни искания, а не винаги да ходим като тълпа и да избираме някой, защото друг е лош.

Хората просто вече не виждат алтернатива. Всеки втори казва, че няма за кого да гласува или не се чувства представен в парламента от нито една политическа партия.

Добре, кои ще отидат да гласуват? Ако това са циганите срещу 10 лева, тогава ние заслужаваме това, което ни се случва. Когато на човек не му харесва нещо, трябва да го промени. Ако чака спасение от Господ, циганите ще дойдат и ще управляват страната. Не че имам нещо против тях, но нормалното е да управляват, ако на българите не им пука за съдбата им.

Продадоха България пред целия български народ, а хората протестират само на маса. Никой не е усетил, че продават съдбата му. Не е мислил, че продават бъдещето на детето му или пенсията му, или заплатата му. Докато хората мислят по този начин, заслужават съдбата си. Няма какво да се оплакват. Искаш ли нещо, извоювай го. Като не ти харесва политиката, като си отчаян от всякакви политически и законови норми, вземай пушката и тръгвай в планината. Има ли какво да губиш повече? Ако искаш да живееш на всяка цена по този мизерен начин, живей си, но не се оплаквай. Никой няма да дойде да те спаси. Ти сам си го правиш... Има хубави планини, стават за партизански войни.

Източник: a-specto.bg

Оставете коментар