Четвъртък, 16 Юли 2020

Събота, 04 Февруари 2017 18:00

Атанас Мерджанов: Фактът, че 43-то Народно събрание приключи предсрочно показва, че опозицията си е свършила добре работата

Атанас Мерджанов, досегашен народен представител от ПГ на „БСП-лява България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“ каза, че настоящият парламент е бил най-фрагментирания в новата ни история

Работата на 43-то Народно събрание.

Според Атанас Мерджанов самият факт, че 43-то Народно събрание е приключило предсрочни показва, че опозицията добре си е свършило работата, тъй като целта на една опозиционно представена политическа сила е да съкращава мандата, за да може тя да дойде на власт с по-убедителна и по-разумна политика.

„Какво успяха и какво не партиите и коалициите в 43-то Народно събрание, каква е тяхната кондиция днес?”, попита водещата Клара Маринова.

Атанас Мерджанов отговори, че това, че парламентът е бил най-фрагментирания в новата ни история не означава, че е бил най-представителен, защото често интересите на представляваните български избиратели често са се изкривявали и изкористявали. Така че не винаги голямата представителност води до убедителност в политиката. От тази гледна точка трябва да сме по-внимателни при сформирането на следващото Народно събрание. Иначе ГЕРБ, БСП, ДПС и „Патриотите” изглеждат сигурни представители в следващия парламент, а колко силно ще се представи партията на Веселин Марешки предстои да видим.

Предстоящият на 4-ти и 5-ти февруари конгрес на БСП.

Атанас Мерджанов заяви, че всеки конгрес на БСП приковава общественото внимание и това е обяснимо, защото БСП е в подем след президентските избори. Важните теми ще бъдат свързани с дебатите по предизборната програма и платформа, предложението за нов устав. Сами по себе си това са доста мащабни теми. Общинските конференции са били една своеобразна репетиция.

Помолен да коментира по-обстойно преминалите конференции, от които има впечатления, Атанас Мерджанов отговори, че що се отнася до Ямбол, то там нещата стоят малко по-различно от това, което централното ръководство на партията се опитва да представи. Той продължи, че предложението за нов устав практически съдържа 90% от старите текстове, има само няколко промени, които по-скоро навеждат на мисълта, че се търси някаква лична развръзка, отколкото да се поставят жалоните на нов тип политика и програма.

Помолен да коментира предложението на Корнелия Нинова хора от БСП, които са били повече от 12 години народни представители, да не могат да се кандидатират за нов мандат, Атанас Мерджанов заяви, че самият той е един от тези, които поправката засяга, затова не му се иска да акцентира толкова върху тази тема, защото ще излезе много лично. Трябва да сме наясно, че няма вечни авторитети и вечни депутати. Начинът по който се пристъпва към тази промяна обаче оставя впечатления за стремеж към лична саморазправа. Това е било излишно. Да не говорим, че подобни практики няма в нито една европейска цивилизована държава, а преди избори ръководството на партията трябва са събира, а не да разпилява. Ако обаче предложението мине под логото на това, че трябва да се дава път на младите хора, то няма нищо лошо. Това няма да затрие лявата идея. Мерджанов коментира също така, че в парламентарната група на БСП през 2016 г. 60% от членовете са били народни представители за първи път, но това не е попречило само след година и половина да бъдат пометени.

„Прави впечатление, че след 1989 г. непрекъснато има някаква форма на саморазправа във вашата партия, защо се случва това при вас?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че може би тук се крие стремежът на всяко едно ново ръководство да започне политиката си с нови хора. Създава се обаче грозно впечатление и това засяга много лични съдби, които са дали много не само на партията, но и на държавата. „Няма обаче незаменими хора, младите колеги ще се подготвят, ще се научат, друг е въпросът това да не бъде за сметка на един по-сериозен резултат, който е нужен не само на БСП, но и на България!”, категоричен бе Мерджанов.

Възможностите за коалиции пред ГЕРБ и БСП.

„Сякаш на ГЕРБ ще им бъде по-лесно да направят коалиция, защото за коалиция с тях се готви и Марешки, и ПФ. На БСП май и остава малък ъгъл, в който да направи коалиция само с ДПС, но за сметка на това БСП сериозно се е опарила от коалиция с ДПС. Какво ще правите в следващия парламент?”, попита водещата Клара Маринова. Атанас Мерджанов отговори, че тези предположения за бъдещи коалиции са прибързани. Той продължи, че усилията на всяка една политическа сила трябва да бъдат преди всичко за повече влияние и гласове. Сметките за коалиции ще дойдат вероятно след това. Тук вече ще се прояви изкуството на всяка една политическа сила как ще договаря, надиграва или как ще остава в изолация. „Не мисля, че прибързани изводи като това, че на ГЕРБ ще им бъде по-лесно, а на БСП по-трудно могат да ни помогнат!”, категоричен бе Мерджанов. Това по-скоро демотивира избирателите.

Служебното правителство.

Атанас Мерджанов коментира, че служебният кабинет наистина е дал заявки за една надпартийност или поне многопартийност. В никакъв случай обаче не може да бъде уличен като кабинет на БСП. Какво ще свърши служебният кабинет предстои тепърва да видим. Трябва да се види и доколко ще се окажат верни намеренията да бъдат извадени на показ действията на предишното правителство.

Предупрежденията, че изборите може да не се зачетат като валидни заради проблемите около машинното гласуване и неприемането на промени в изборното законодателство с оглед резултатите от референдума.

Досегашният народен представител от БСП беше категоричен, че тези заплахи и предупреждения са нереални. Той изрази мнение, че президентските избори са били едни от най-обективните и честните у нас през последните години и изглежда някои кръгове са се уплашили да не би и следващите да бъдат толкова обективни и честни. „Очевидно това внася определен дискомфорт в някои политически централи, които през годините са се изкушавали да ползват и купения вот, и някои други нестандартни практики за спечелване на повече места. Но аз си мисля, че заявленията на министър-председателя, на регионалния министър, на вътрешния министър са достатъчно показателни. Все пак нашите органи имаха достатъчно време да се понаучат как се пипа в такива екстремни ситуации на изборно напрежение и да предотвратят всяко едно погазване на закона!”, завърши Атанас Мерджанов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

Оставете коментар