Понеделник, 06 Юли 2020

Неделя, 05 Февруари 2017 19:08

Вежди Рашидов: Соросоиди ми искаха оставката, ще ги съдя

"Нашата държава се управлява от фейсбук и платени протестъри от улицата", каза Вежди Рашидов в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3"

Рашидов започна с коментар във връзка с това, че конгресът на БСП е завършил с песента „Тих бял Дунав“. По думите на ексминистъра на културата това е една нелоша песен, която всеки българин трябва да знае, но важното според Рашидов е какво ще се направи, а не какво ще се изпее. Рашидов посочи, че не бива да ни гони излишен патриотизъм, а по-скоро той трябва да бъде умерен.

„Изхвърлянията са човешко качество, но когато човек иска да управлява цял народ, винаги трябва да знае, че българският народ не е опитно зайче и върху него не трябва да се правят експерименти“, каза Рашидов по повод обещанията на БСП.

Поуката, която трябва да си вземе ГЕРБ, за да спечели изборите

„27 години не са малко време. Играчите на политическия терен всички се изредиха и всички оставихме само лоши белези. Аз ще похваля ГЕРБ много деликатно, защото яловите години започнаха да настройват хората и те намразиха политиците – който и да дойде на власт, не отчитат направеното. Знаете, че ГЕРБ винаги показваше това, което е направено“, отбеляза Рашидов, който призна, че винаги страда от своята емоционалност, от която се стреми да се предпази.

„ГЕРБ, за разлика от другите партии, казваше какво е направил. За съжаление, чуваемостта на обществото спря“, каза Рашидов, добавяйки, че българите сме царе на манипулациите и черния пиар. Беновска попита своя гост какво е направил той като министър, за да се спре тролизацията и хейтенето в интернет и лошите новини, а Рашидов отговори, че това не е в неговия ресор.

Вежди Рашидов и соросоидите

„Нашата държава се управлява от фейсбук, платени протестъри от улицата. Много помагат и някои медии. Сутрешните блокове започват и завършват с фейсбук. Скоро едни протестъри, едни соросоиди дойдоха да ми искат оставката. В едно предаване, в което трябваше да се говори за Закона за културното наследство, изведнъж започва да се говори против министъра – че е крадял, че има хотели, че е идиот. Тогава писах на водещия, който не направи никакви усилия да спре, дори се хихикаше. Тогава казаха, че има натиск от страна на министъра срещу свободата на словото. Държавната медия е също на заплата на държавната ясла, както е и министерството“, каза Рашидов и посочи, че във Франция за подобна ситуация френския му колега е осъдил медия за клевета на 47 млн. евро. Рашидов добави, че няма намерение да съди когото и да било, но се надява, ако попадне на „агнешките главички“, ще го осъдят, вместо да си търси той правата.

„Направих си сам проверка, писах до главния прокурор. Поисках 10 години назад проверка в НАП. От 2009 г. си взех отчета от Сметната палата – с какво влизам във властта и с какво излизам – излизам само с това, което съм декларирал през 2009 г. Имал съм хотели в Австрия – помолих НАП да направят проверка и на сина ми от австрийските данъчни. Поисках съдът в Австрия да каже имам ли един бонбон купен там, оказа се поредната лъжа. Мултак не съм работил никога през живота си в „Мултигруп“ освен че познавах Илия Павлов още от социализма – беше едно симпатично момче, мой приятел и нищо лошо не ми е сторил. Ако има грехове, момчето на 40 години си отиде и си плати за тях“, каза Рашидов.

Вежди Рашидов разкри, че ще си потърси правата в съда срещу 5-мата души, които по думите му са „поредните соросоиди“.

„Знаете, че в България едни хора плащат на едни хора и те работят за тях. Вече е публична тайна“, каза още по темата Рашидов.

Накъде ГЕРБ и как

Ексминистърът подари на Беновска книга със свои скулптури, както и такава, в която е илюстрирано всичко направено от него в двата му мандата – 10-на театри, направени с евросредства, кино „Одеон“, 10 ремонтирани училища и др.

„Това, което мога аз да обещая чрез ГЕРБ е това да се направи Националната стратегия за дългосрочно развитие на българската култура. Може би ако не бяхме хвърлили оставка, сега щеше да мине Законът за културната индустрия и за стратегията. Археологията трябва да бъде приоритет, България трябва да стане туристическа страна и да печели от това“, посочи Рашидов.

Георги Гергов и варненското ларго

„С г-н Гергов водихме доста разговори и мисля, че това нещо е на последната права. Там се беше затворил един „Параграф 22“ – нито г-н Гергов може да построи нещо, а е купил мястото, нито държавата може да направи нещо, защото е частна собственост. Проблемът е да убедим г-н Гергов, на цената, на която той е купил мястото, теренът да се върне към българската държава и кметът по новите програми до 2020 г. да се направи един проект като софийското ларго“, обясни Рашидов.

Беновска подари на Рашидов книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г., както и здрава българска ябълка с пожеланието той да бъде такава.

Оставете коментар