Петък, 27 Април 2018
Неделя, 22 Октомври 2017 17:26

Мариан Башур: "24 часа" да се научат да си проверяват информацията. Небостъргач на това място в Лозенец е вреден за района.

"Чудя как "24 часа" публикуват с лека ръка такъв род статии без да си направят труда да се свържат с мен и да попитат.", каза пред BIG5.BG имотният консултант

Г-н Башур, за Вас излезе материал в "24 часа", според който сте едва ли не трол или мошеник. Как ще коментирате написаното?

Мога да коментирам написаното като пълна клевета и лъжа по мой адрес и ще помисля дали да потърся правата си по съдебен път. В тази статия най-напред пише името на моят баща, който няма нищо общо със сферата на имоти, второ бяха засегнати имена, които също нямат никакво отношение с нашият протест срещу строежа на небостъргач в Лозенец, който е изцяло мирен и цели постигане на консенсус относно височината на сградата.

Последните дни във фейсбук като че ли има насочена атака срещу Вас, защо?

Забелязвам активно мероприятие срещу мен, но аз лично няма от какво да се притеснявам. Група жители на район Лозенец решихме да протестираме срещу строежа на 120-метровата сграда на ул. "Златен Рог" 10. Дали има връзка ще остава вашите читатели да преценят.

Коя е Соня Калугерова и защо Ви атакува?

Идея си нямам коя е тази персона, доколкото виждам е профил с фалшиви снимки, това ме довежда до мисълта че е фалшив профил. Но не искам да давам важност на анонимни персони, обаче се чудя как "24 часа" публикуват с лека ръка такъв род статии без да си направят труда да се свържат с мен и да попитат.

Защо сградата, която трябва да започне да се строи в Лозенец е вредна за района?

Строежът на тази сграда е започнал въпреки възраженията на преките съседи, има подписка от 400 души в района срещу сградата. А нашите доводи срещу изграждането на тази сграда на това място е, защото противоречи на всички архитектурни, естетични и строителни норми в този район. Такава сграда ще нанесе повече вреда на района, отколкото полза. Сградата ще пречи на всички живущи около нея и не е в синхрон с нищо наоколо. Не е приемлив доводът, че при изграждането на хотел „Витоша Ню Отани” е било предвидено на това място многоетажна сграда. Към момента в този район е позволено до 26 м височина. Фактът, че на калкана на тази сграда има съществуваща осем етажна сграда, както всички сгради в съседство са до 5-6 етажа, прави изграждането на 120-метрова сграда да изглежда извън всякакви приемливи норми. Помислете как би се отразило на трафика, на светлината и на гледката към Витоша. Известният урбанист Ян Геел, който столична община покани, даде задължителна препоръка да се намали всякакво високо строителство до 75м в зоните пред планината Витоша. Въпросната сграда е по голяма като площ от Мол София заедно с офисната част. В сградата ще има търговски център, апартаменти, близо 300 коли 700 живущи без да броим тези които ще посещават търговската част.

Разкажете ни малко за семейството си, вие сте от Сирия, нали? От кога живеете в България?

Аз съм роден в София и съм с двойно гражданство, майка ми е българка, а баща ми от Сирия. Той е учил за инженер химик в София, много трудолюбив човек който цял живот работи да осигури по добро бъдеще за нас, в момента е на 73 и няма нищо общо нито с имоти нито с този протест, дори няма на представа какво се случва. Майка ми е домакиня която цял живот се грижи за нас. Фамилията на баща ми е втората по големина християнска фамилия в Сирия.

С какво се занимавате?

Имотен консултант съм. Завършил съм маркетинг и мениджмънт магистърска степен в УНСС.

Какво мислите за случващото се в Сирия?

Слава на Господ, че там нещата отиват към успокоение, а иначе е много дълга тема да мога с няколко реда да обясня позицията си. Като цяло подкрепям легитимното управление на Башар Ал Асад.

Чувствате ли се българин?

Аз съм горд, че съм българин, тук няма място за въпрос, дали се чувствам.

Интервю: Васил Николаев, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 22 Октомври 2017 17:26
  Изникнаха любопитни факти за кмета на община Лозенец в София

  Пораждат се редица въпроси за кмета и хора, участващи във различни юридически лица и връзки по между им

 • Неделя, 22 Октомври 2017 17:26
  Румен Радев пред руски медии: Еврофилията не означава русофобия, България е дала писмеността на Русия

  Руската държавна телевизия "Россия 24" излъчи интервю с президента Румен Радев в предаването "Формула власти", чийто водещ е известният руски журналист Михаил Гусман.

  Гусман е и първи зам.генерален директор на ТАСС. Интервюто е направено на 3 март на "Дондуков" 2 и в него не присъства и сянка от последвалия скандал около изявлението на руския патриарх Кирил.

  Еврофилия не трябва да бъде равнозначно на русофобия, е ключова фраза от интервюто на президента за руския тв канал.

  "Връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред", казва още президентът.

  Тонът в интервюто и репортажа, посветен на България и българо-руските отношения, е в пълен контраст с излъченото и огласеното от руските медии преди два дни, където се наблягаше на скандала с руския патриарх.

  Интервюто започва с кадри от паметника "Рождество Христово" в Шипка, като събира в себе си репортаж от празника. Водещият подчертава благодарността на българския народ към руските освободители и показва паметници, посветени на загиналите руски войници, както и улици, кръстени на руските пълководци.

  Репортажът прави обзор на отношенията ни в миналото до днес, напомня, че първи българите са приели християнството, покръстени от цар Борис Първи, показва красотите на България като туристическа дестинация.

  По отношение на отбелязването на 140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заявява, че договорът "възкреси България" в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добавя, че Берлинският договор и "целият ХХ век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

  "За тези 140 г. имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", посочва още президентът.

  Румен Радев напомня, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение и по думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".

  „По време на своята кандидат-президентска кампания аз нееднократно заявявах, че „еврофилията“ не означава русофобия. Напротив - Русия винаги е имала силни икономически, културни и духовни връзки с Европа“, подчертава Румен Радев.

  Гусман не крие комплиментите си към военния летец, който е станал президент на България. Радев е показан да пилотира, докато водещият изрежда неговото майсторство в небето.

  Гусман пита Румен Радев как така е решил от военен летец-изтребител да се хвърли в политиката, на което Радев отговаря: "Професията на военния летец е невероятна. Авиацията е любов за цял живот. Това е уникална професия. Тя изисква пълна физическа, интелектуална и психическа концентрация. Но тези качества трябват и в политиката". После Радев прави паралела - че докато по време на въздушен бой важи рицарският кодекс, той невинаги се спазва в политиката.

  Политиката не трябва да попада в ръцете на непочтени хора, казва още в интервюто българският президент.

  На финала Радев изпълнява молбата на водещия да отправи ключови пожелания на руски към телевизионните зрители на "Формула власти". Българският президент го прави и отбелязва: "Между нашите народи има много дълбоки връзки", като пожелава поколенията да ги запазят и развиват.

 • Неделя, 22 Октомври 2017 17:26
  Григор Здравков пред BIG5: Борисов да не се хвали с митниците, загубили сме 2,4 млрд. лв. от контрабандни канали, които работят за върхушката на ГЕРБ

  За година има хванати 4 камиона с незаконни цигари. Ако премиерът твърди, че сме намалили със 7% контрабандата на късовете, то трябва да означава, че 50 на сто от хората са спрели да пушат. Шефът на Агенция митници Георги Костов няма да даде нито едно интервю, защото няма какво да каже пред фактите, че губим милиарди. След побоя не са ме заплашвали. Документите и записите, които имам още от първото правителство на ГЕРБ и които съм дал в полицията. удариха спирачка на поръчителите ми, каза пред BIG5 Григор Здравков от легия "Антимафия".

  - Г-н Здравков, има ли успех правителството в сектора на митниците за 2017 г., както неведнъж и самият премиер се хвали?

  - Изпълнението на плана в сектора на митниците е 0:0. Т.е., няма никакъв смисъл от промяна в митниците, след като се изпълнява планът. Това ръководство се характеризира със следните няколко отрицателни черти: то е първото, което не можа да направи абсолютно никакви промени в митниците, беше сменен само един началник във Варна, след като имаше акция на ГДБОП за голям контрабанден канал на китайски стоки, където бяха замесени митнически посредници. До тук влезли в сила присъда обаче няма. Това ръководство е първото, което не може да накара да заработи системата. На най-голямата „лапачка“ – ГКПП „Капитан Андреево“, в момента почти всички конкурси за шефове на смени се провалят, а парадоксалното е, че ръководството на праща шефове от „Калотина“, която се намира на другия край на България. За мен не означава, че корупцията е прекратена, а просто се затваря един канал. Т.е., стоката, влязла от Турция за Европа минава през Румъния или през Сърбия и затова хората от „Калотина“ поемат и Капитан Андреево, за да са сигурни, че няма да има издънки. Бай-големият канал за трафик на цигари, който минаваше през Турция в България минаваше по същото трасе – Калотина – Капитан Андреево. Той беше разбит от турските служби преди две години.

  - Ще се отрази ли негативно негативната картина на председателството ни в ЕС или поне за 6 месеца нашите служби ще успеят да овладеят нещата?

  - По отношение на председателството ни, Европа продължава да ни възприема като един от най-големите транзитни пунктове за нелегални цигари към ЕС. Ако това, че премиерът Бойко Борисов се хвали как контрабандата е намаляла със 7% е вярно, би трябвало 50 на сто от българите да са престанали да пушат само през 2017 г. Другото фрапиращо е, че митницата след масирани акции за борба с контрабандата е успяла да хване 4 камиона с цигари. Става дума за 36,5 млн. къса, което означава точно три камиона и половина… Част от цигарите, които се продават в България се произвеждат на манифактурен принцип в гаражи, в т. нар. частни фабрики от нарязания тютюн. През 2016 г. според статистиката на Агенция Митници, са задържани 51 тона, а сегашното ръководство е хванало 16 тона. Разликата е в пъти по-малко. Сегашният шеф на митниците Георги Костов е бил и главен секретар на МВР, т.е. неговата силна част би трябвало да е борба с контрабандата. Както виждаме обаче този сектор меко казано ни куца.

  - Успяваме ли поне да се справим с наркотиците?

  - Проблемът с наркотиците е много голям. Агенцията се похвали, че е задържала рекордна пратка хероин от 400 кг. Тук обаче има един съществен въпрос. Защо хероинът, който хващаме и е 2% от този, който минава през границите ни, е задържан на изхода? 80% от наркотика влиза от „Капитан Андреево“, а останалите 20 на сто са от Турция. На вход ние нямаме хванати големи количества хероин, а по-скоро на Дунав мост и на Дунав мост 2. Това означава, че продължава да си действа престъпна схема. Няма организирана престъпна група, която да пуска 200-300 кг. хероин само на късмет и на шанс. Проблемът с амфетамините ни също е много голям. В цяла Европа се коментира, че ние сме най-големите производители. Голяма част от тях достигаха и до терористичната организация ИДИЛ. В същото време не сме хванали и 20 кг. амфетамини. Статистиката ще излезе след няколко дни и ще видите, че съм прав. 15-20 кг. амфетамини е горе-долу потреблението за една седмица в София. Що се отнася до кокаина, вашите читатели не са чували за мащабни акции за задържани 20-50 кг. От няколко години Държавният департамент и Европа ни посочват като основен портал за внос на кокаин. Под „вещото“ ръководство на Георги Костов в Бургас и Варна се хвалят, че са хванали 0 грама кокаин, а в същото време службите казват, че влиза точно от там. Ние не внасяме марихуана, която е приоритет на МВР.

  - Какво сме загубили като финансови потоци от целия апокалипсис по границите, който описахте?

  - От всички политици научихме, че от горивата се губи 1 млрд. лв. годишно от акция, а като сложим ДДС, стават 1,2 млрд. лв. От тази сума, откакто имаме ново ръководство в митниците, то не е направило така, че да събере поне 10%. Количествата на горивата са малко по-високи от 2016 г. Експертите отдаваме това да речем на твърдението на Борисов, че икономиката нараства. От цигарите страната ни губи още близо 1 млрд. лв. без ДДС. До тук 2,4 млрд. лв. ги няма в държавата. Това, което Бойко Борисов говори, че сме събрали 4 млрд. лв. отгоре, е меко казано неточно. Това, което казвам, е официална статистика. Хубаво е да чуем, че сме се преборили с контрабандата на цигари, но аз не съм чул да е разбит голям канал и да бъде хванат някой бос. Последната шумотевица, за която и BIG5 писа, е т. нар. „Паскал“. Това се случи преди 2 години. Оттогава има затишие. Изводът за мен е, че каналите са преразпределени чисто политически, а парите от тях стигат до управляващите, които в момента са върхушката на ГЕРБ. Това е ясно и за МВР, както и за ЕС. Затова навсякъде ни споменават като най-корумпираната страна.

  - Трябва ли незабавно да бъде сменен Георги Костов и да се назначи нов шеф на митниците?

  - Първо Георги Костов не трябваше да бъде назначаван. Със същия успех можеха да го направят шеф на АЕЦ „Козлодуй“. Когато финансовият министър Владислав Горанов го презентираше, твърдеше, че е много запознат с корупцията и контрабандните канали. Не виждам какво прави Костов в митниците. Той беше отстранен, защото се твърдеше, че е оказал натиск на свои колеги от служебното правителство. Костов обжалва тази заповед на служебния кабинет, но обжалването му беше отхвърлено от съда. Това за мен означава, че уволнението му е било правомерно и е недопустимо да оглавява митниците. Няма нищо лошо в това да си прави екип, но на конкурс за шеф на едно от най-важните звена – Митническо разузнаване и разследване, се явява единствено приятел на Жоро Костов, който е негов зам.-шеф, и печели конкурса. За първи път в историята на митниците някой иска да отиде от замшефско място на по-нисък пост. По този начин се правят конкурсите в Агенция „Митници“. Последният интересен случай беше преди два месеца. Беше спрян бус с маркови стоки на „Капитан Андреево“, оставя се в гаража запечатан, докато дойде другата смяна, за да го провери. През нощта митничарите, без да се притесняват от камерите, връщат цялата контрабандна стока на собственика, тъй като са поели ангажимент. На другия ден, когато идва смяната, се оказва, че микробусът е разпломбиран и почти празен. Агенция „Митници“ крие тази много показателна случка, която показва как се работи. Попитайте ръководството да видим какво ще ви отговори…

  - Успяваме ли да се справим с каналджийството при мигрантите?

  - Говорим за хора, които минават през митническите пунктове. Някои от тях са с фалшиви документи. Бежанският поток е намалял, доколкото се съобразява с метеорологичните условия. Не трябва да забравяме, че има образуващи се лагери в Сърбия и около Сърбия. Тези хора са минали през България, а не през Гърция.

  - Вие пострадахте, след като бяхте нападнат на улицата. До къде стигна разследването по този случай?

  - Служителите от СДВР направиха всичко възможно да прекратят случая и да го обявят за случай с неизвестен извършител, тъй като в началото на разследването можеше да се стигне до покровителите на извършителите, които в момента са в ръководството на ПГ на ГЕРБ. Полицаите прецениха, че са прекалено малки в системата на МВР, за да довършат разследването, въпреки че са им дадени три имена и ЕГН на поръчителите. Най-големият куриоз е, че човека, за когото твърдят, че е поръчител, не бил в деня и в часа на побоя в квартала. По-голяма простотия от това аз не бях чувал. Става въпрос за Митко Стефанов – Каратиста. Той е на пряко подчинение на един влиятелен човек от ГЕРБ, който е известен с многото си апартаменти. Всичко е свързано с контрабандните канали, за които ви разказах.

  - Получавали ли сте след това нови заплахи?

  - Няма как да имам заплахи, тъй като документите, които съм предоставил и се „загубиха“ в СДВР, са достатъчна спирачка, за да имам още заплахи. Те обвързват управляващите от ГЕРБ с контрабандни цигари. Имам и аудио записи, както и снимки на човека, който ме е поръчал.

  - Над какво работите в момента?

  - Занимавам се с анализи и пътувам доста в страни от ЕС. Тепърва ще излизат неща за Георги Костов. Ще направя всичко възможно партньорите ни от ЕС и от службите, докато има техни представители в България, да разберат точно как се управляват митниците и кои са виновниците, независимо за кой период и за кое правителство става въпрос. Например, между 5-7 души поддържат големите канали за горива. Оказва се, че „големият монополист“ „Лукойл“ няма нищо общо с това, колкото и популистки да звучи. Компанията има полза да е монополист, но няма сметка да има контрабанда за гориво, защото губи от това. В Северна България например пък няма измервателни уреди и буквално може да внесете танкер с гориво. Всичко това е покровителствано от митничари, политици и полицаи. Шефът на Агенция Митници не дава интервюта, защото няма какво да каже. До края на своя мандат сигурно няма да го чуем.

  Интервю на Васил Василев, BIG5

Оставете коментар