Неделя, 22 Април 2018
Понеделник, 08 Януари 2018 10:51

Проф. Петър Берон пред BIG5: Напредъкът на Борисов в икономиката е като вица с Албания - имали завод, построили втори и вече стигнали 100% растеж

Десните да си питат Иван Костов защо Русия има влияние в България. Не Станишев, а той продаде "Нефтохим". Десните са се превърнали в "наши, ваши и апаши". Бях си сложил значка, че не говоря с комунисти, а точно това съм правил с някои от хората в СДС, каза пред BIG5 бившият депутат, кандидат-президент и съосновател на "Екогласност" Петър Берон.

- Проф. Берон, защо 21 години след януарските събития пред парламента, след които на власт дойдоха Стефан Софиянски, а след това и Иван Костов, още си говорим за корупционна приватизация?

- Питайте тези, които управляваха, защото аз не съм сред тях. През 1997 г. аз бях пред парламента, преди да започнат сериозните разправии и гледах как се трошат коли. Тогава имаше петдесетина души, яки момчета с почти еднакви кубинки и якета. Те скачаха върху автомобилите и късаха вратите. Аз съм против това, на протестите да се руши и да се троши. След това беше разбит и парламентът, а щетите в крайна сметка платихме ние, данъкоплатците. Докараха Иван Костов на власт. Когато дойде Симеон Сакскобургготски обаче той се изфиряса за секунди, защото много от реформите му не бяха приемливи за хората. Костов се опита да ги обясни, но имаше изключително много мошеници, които и след това се възползваха от прехода. В същото време тези „десни“ хора в момента се възмущават защо Русия има влияние в България. Нека да се сетят кой продаде „Нефтохим“ на Москва? Да не го е продал Сергей Станишев? Освен това, видяхме, че много от т. нар. „демократи“ са с червени корени и са били в БКП, след което са се пребоядисали само. Бях си сложил значка, че „с комунисти не разговарям“, а се оказа, че съм го правил.

- Днешният премиер Бойко Борисов се хвали, че постигаме финансов и икономически растеж. Той ли е месията, който ще сбъдне мечтата от 1990 г. да се превърнем в Швейцария?

- Бойко Борисов няма за какво да се хвали, защото има статистика. С хвалба не става. Имаше една приказка – и в Албания има 100% растеж. Имаше една фабрика, станаха две. Има растеж, който обаче не е достатъчен. Този кабинет обаче няма алтернатива в момента. Ще дойдат БСП, ДПС и разбитите десни партийки. През 90-е години правехме митинги с 50 000 души. На тях викахме: „Гласувайте за нашите, за да не дойдат „вашите“. Проблемът сега е, че десните хора не знаят кои са „нашите“. Десните се превърнаха в „наши, ваши и апаши“. Това е един много голям проблем – човек да намери алтернативата. Така е смотано всичко, че нея на практика да я няма.

- Окончателно ли е погребана „десницата“?

- В политиката няма нищо окончателно. Десните се оплакват, че не са в парламента. Ако бяха влезли, щяха да имат 10 депутати, както „Воля“. Какво прави в момента Веселин Марешки с тях? Нищо. Трябва да се направи някаква друга схема, по която да работи държавата. Едно време ние можехме да казваме по трибуните да изберат нас, за да видят колко различни сме. Сега обаче номерът няма да мине. Голите обещания вече няма да вървят. Нека да се види кой какво е свършил.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 08 Януари 2018 10:51
  От млад Валери Симеонов мечтаел за власт и не му пукало, чрез коя партия ще я постигне

  През годините лидерът на НФСБ кандидатствал първо за член на БКП, после искал да става лидер на СДС в Бургас, а накрая решил, че е автентичен патриот. 

 • Понеделник, 08 Януари 2018 10:51
  Можеше ли Хитлер да не се роди? Или поне да беше взимал LSD

  Обстоятелствата раждат и чудовищата, и героите. Появата на Хитлер е предизвестена. Някой трябвало първо да изрече, а после да въплъти в конкретна политика лудостите на Стара Европа, довели до две световни войни. Всички лудости – от неоколониализма, през антисеметизма, дори до такива феномени като нудисткото движение и централизираната социалистическа икономика. Некадърният студент от рисувалното више училище на Виена, героят от Ипер, Сома и Арас, Адолф е този, у когото, след дълго подмятане, се е спрял съдбовния зар. На 20 април, преди 129 години…

  Не смятам да преподавам исторически материализъм, или пък да отричам ролята на личността в историята. По-скоро да обясня с рождения ден на Хитлер събития като арестуването на кметицата на Младост, боя на конференцията на СДС, че дори и международните успехи на Бойко Борисов от последната година. Личните качества са важни, вън от съмнения. Но понякога се струпват обстоятелства, като зяпачи на ъгъла на „Гурко” и „Васил Левски” на 17 април… Специализираната прокуратура не от скоро се слави с изяществото на слон в стъкларски магазин. Пример от последните месеци: тържествената пресконференция по случай „разбиването на организирана престъпна група”, свързана с българското изобретение One coin. После настъпи едно клето мълчание…

  Разбира се, никой не очаква от прокуратурата да е изящна и точно пък от специализираната да е специализирано изящна. Но, една подробност – в крайна сметка ние като данъкоплатци им плащаме заплатите, а – още по-лошо – пак ние плащаме глобите, които различни международни съдилища натрисат на България, заради специализираното прокурорско изящество. Примери – от тук до хоризонта. Абе… кметицата на Младост да не е тръгнала на президентски изобри? Защото това, което се случи, силно напомня мощен пи ар в нейна подкрепа. Само за четири часа специализираната прокуратура успя да я изкара герой и утре да излезе дори, че дамата е внучка на Хитлер, пряко участвала в Холокоста и лично обгазила хиляди дечица в Сирия, пак ще е симпатична на зяпащото новините население.

  Боят на конференцията на СДС вероятно държи палмата за най-несръчен пи ар в историята, след запалването на Александрийската библиотека. На изтеклите в медиите карди се вижда трогателен римейк на прочутата картина „Казаци пишат писмо на султана”. Размята се някакъв лист, около него – типажи, нарисувани от Иля Репин. От информациите се разбра, че „ разбитите авари”, както ги нарече преди 17 години президента Стоянов, няма да могат да напишат писмото поради следните причини: не се разбират за общите християн-демократически ценности, не знаят на какъв език да го напишат и най-вече – не са сигурни кой е султана. Е, как кой е султана?! Най-вероятно КОЙ ще излезе накрая че е, както традиционно се случва.

  Ззапознати твърдят, че всичко било бой за намалелите обществени поръчки към жълтоповатната десница.Аз не го твърдя. Аз искам да вярвам, че е бой за ценности… Въпреки българската история, която ни учи, че по тези географски ширини политик, умрял на дуел няма. Повечето на трапеза мрат. Но като казах поръчки, да отбележим една току-що изминала: На 17 април 1492 Христофор Колумб печели обществената поръчка за откриване на Америка, обявена от Фернандо II Арагонски и Изабела Кастилска. Всъщност поръчката била за откриване на пряк път до Индия, но каквото – такова! Парите са похарчени, резултатите следва да бъдат отчетени! Кога е било да се строи път, пък да не се откраднат някакви обществени пари? В културно отношение днес Америка продължава да е една компромисна Индия, въпреки всичко велико направено от европейските емигранти през последните 200 години там. Доказателства? А какво ще кажете за последните Оскари, където спечели филм за чистачка, правила секс с крокодила Гена?

  За СДСарите да кажа последно, че са ми тръпка. Поне на моето поколение де.Сто снимки имам, на които агитирам за тях. Трябва спешно да си родят техен Бойко Борисов. Ама, много спешно. Иначе нищо няма да стане. Веднъж вече опитаха да припознаят оригиналния за свой. И той май беше готов също да ги припознае, защото Бойко е от поколението, за което трите букви значат много. Но те тогава някак плахо подходиха, някак като кметица, която си иска рушвет… По тази причина нищо не стана. Сега да се взимат в ръце, защото в противен случай генерал Нсако ще им понесе байрака на демокрацията. Не, че нещо против него. Просто е нисичък и съвсем няма да се вижда този байрак в тълпата…

  Е как започнах с Хитлер и как така зациклих?!! Аха, да: можеше ли да не се роди? Няма как –личността е важна, но обстоятелствата я създават. Но можеше Адолф поне да друса нещо. Друсащите са по-миролюбиви във всеки случай. Зациклил, защото на 19 април, 1943 е създадена думата „циклене”. От velo-cicle. Алберт Хофман се качва на колелото си, след като за първи път в историята е опитал едни хапчета, създадени от него, за да отиде до болницата. Последвали близо 2 часа най-невероятното пътешествие с колело в историята…

  Хапчетата на немски се наричат Lysergsäure-diethylamid. На български – диетиламид на лизергиновата киселина. На всички езици, просто еЛ еС Ди. Хофман се е надявал да лекува шизофрения, но се оказало, че хапчетата помагат срещу хлебарки. Хлебарките изчезват, а на тяхно място се появяват пеперуди, слонове и други приказни неща… Това са прказките на Албърт Хофман, защото има и други Хофманови приказки. Пак немски, и пак много странни. Цели две години е имал на разположение Адолф Хитлер, за да срещне Алберт Хофман. Още повече че втория е обитавал селенията на Третия райх… Но не се е случило. Алберт Хофман доживя до 102 години и почина, пак през април, през 2008-а. Но това е вече другата седмица, на 29-и.

  Любен Дилов-син, dilov.info 

 • Понеделник, 08 Януари 2018 10:51
  Пловдивска танцьорка и кметицата на Младост като Карлос Чакала и Саддам Хюсеин, вече не Гинка, а МВР и Цачева клатят стола на Борисов
  Последните мероприятия на МВР и на службите отключиха редица въпроси. Днес 24-годишната танцьорка от Пловдив, която удари 10 коли, беше доведена от 10 служители на реда в съда. Преди два дни пък за ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и на заместничката ѝ в центъра на столицата бяха нужни 34 души.
  Подобен ресурс при арести и провождане до съдебната зала си спомняме в случаите с Илич Рамирес Санчес, по-известен като Карлос Чакала, и обесването на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин, например. В същото време ръководството на МВР се оплаква от липса на хора в редиците си и млади попълнения. Ако сметнем, че 44 души се занимават с 2 случая, то дори и ако внесем доброволци от Китай, пак няма да стига работната ръка в структурите на службите. До момента Бойко Борисов запазва мълчание и не коментира вътешния и правосъдния министър, но именно Валентин Радев и Цецка Цачева трупат черни точки в кабинета му. В един момент може да се окаже, че не Гинка и токът, а хаосът в правоохранителните органи може да съборят правителството. Вицепремиерите на министър-председателя Валери Симеонов и Красимир Каракачанов също са заели пасивна позиция и предпочитат да не задълбават особено в случаите, които тресат държавата. Избягалите затворници пък бяха като гарнитура за провала в системата и показаха, че се движим на автопилот, а министър Цецка Цачева, колкото и да обяснява, че се води разумна политика с преговори, дори пандизчиите и охранителите им вече не вярват.
  Припомняме, че от началото на годината в МВР се случват случки, които приличат по-скоро на сценарий от филм с Луи дьо Финес. Първоначално беше убито цяло семейство в Нови Искър, а предполагаемият извършител на престъплението сам сложи край на живота си. Той беше издирван под дърво и камък две седмици, докато не беше открит с куршум в главата. Случаят за кратко беше позабравен, тъй като на преден план в новините излезе показният разстел на бизнесмена на Петър Христов в столицата посред бял ден. И двата случая бяха "заглушени" от новината за смъртта на детето на министър Ивайло Московски при спускане с шейна в Боровец. и там прокуратурата и МВР си замълчаха. Премиерът Бойко Борисов в същото време все още се опитва да запази мълчание и се занимава с политиката на Западните Балкани и най-модерните компютри в Европейския съюз. Дори случаят с Гинка и сделката с ЧЕЗ не трогнаха министър-председателя толкова, макар че от нея зависи бъдещето на тока на половината ни икономика. Докато бяхме свикнали да виждаме Бойко Борисов в действие като човека, който гасеше всички пожари, в момента се е превърнал в "призрак", който се появява, за да разкаже какви са постиженията му в световната политика, докато държавата се превръща в странно явление пред очите на европартньорите ни в НДК, които и без това знаят дереджето ни, но част от тях някак лицемерно мълчат пред купищата от унищожителните мониторингови доклади.
   
  Васил Василев

Оставете коментар